Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

11.4.13

Πέμπτη, 11 Απριλίου 2013

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Γιαννάκης Ομήρου, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Γιαννάκης Ομήρου: Είχα τη χαρά να συναντηθώ με τον Πρωθυπουργό, τον κ. Αντώνη Σαμαρά και να έχουμε μία ανταλλαγή απόψεων μέσα στις σημερινές δύσκολες, κρίσιμες συνθήκες που περνά και η Ελλάδα και η Κύπρος, με τη δεινή οικονομική θέση στην οποία περιήλθαμε οι δύο χώρες. Και, βεβαίως, μαζί θα δώσουμε – όπως στο παρελθόν, έτσι και σήμερα – τη μάχη του Ελληνισμού.

Ανταλλάξαμε απόψεις και για την Οικονομία, αλλά και για τα Εθνικά Θέματα. Και πρέπει να είναι σαφές προς κάθε τρίτο – ασφαλώς και προς την Τουρκία – και προς πάντα εχθρό και πολέμιο, ότι η οικονομική δύσκολη θέση στην οποία βρισκόμαστε οι δύο χώρες, δεν θα πρέπει να δώσει την εντύπωση και δεν θα πρέπει κανείς να διανοηθεί ότι είναι η κατάλληλη ευκαιρία για να υπάρξει επιβουλή εις βάρος των εθνικών μας συμφερόντων και στο Κυπριακό και στα ευρύτερα εθνικά ζητήματα του μητροπολιτικού ελληνισμού. Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, η θέση μας παραμένει αμετακίνητη. Ότι, δηλαδή, η λύση πρέπει να στηρίζεται στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, στις αρχές του Ευρωπαϊκού Δικαίου, ότι η Τουρκία είναι εκείνη η οποία θα πρέπει να μετακινηθεί από τις άκαμπτες και επεκτατικές της θέσεις σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και ότι δεν υπάρχει περίπτωση ο Κυπριακός Ελληνισμός να αποδεχθεί λύση, η οποία θα παραβιάζει είτε το Διεθνές, είτε το Ευρωπαϊκό Δίκαιο.
Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα της Οικονομίας στην Κύπρο, ξέρετε ότι τις τελευταίες εβδομάδες περάσαμε δύσκολες – θα έλεγα – και τραγικές ώρες και συνεχίζουμε να περνάμε. Δυστυχώς, οι εταίροι μας, οι ισχυροί ταγοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδιαίτερα της Ευρωζώνης, αντί αλληλεγγύης, μας προσέφεραν «χολή και όξος», για να χρησιμοποιήσω και εκκλησιαστική ορολογία των ημερών. Παραβιάζεται η θεμελιώδης κοινοτική αρχή της αλληλεγγύης. Αυτή δεν είναι η Ευρώπη την οποία οραματιστήκαμε και οραματιζόμαστε και παραμένουμε αμετακίνητα ευρωπαϊστές, αλλά για μία Ευρώπη των λαών, μία Ευρώπη της κοινωνικής συνοχής, της αλληλεγγύης και των δικαιωμάτων. Και ούτε μπορεί να συνεχίζεται αυτό το δυσθεώρητο χάσμα μεταξύ του πλούσιου Βορρά και του φτωχού Νότου. Αν συνεχιστεί αυτό το χάσμα, δεν είναι μόνο η κοινωνική συνοχή μεταξύ των λαών και ανθρώπων που θα τεθεί σε δοκιμασία, αλλά και η πολιτική συνοχή.
Άρα, λοιπόν, η Ευρώπη χρειάζεται αλλαγή κατεύθυνσης. Αυτό είναι το μήνυμά μας, το μήνυμα του Κυπριακού λαού, το μήνυμα του Ελληνικού λαού, το μήνυμα των λαών του Ευρωπαϊκού Νότου. Αλλά είμαι σίγουρος και των λαών του Ευρωπαϊκού Βορρά, γιατί οι λαοί και οι εργαζόμενοι σε όλη την Ευρώπη έχουμε τα ίδια οράματα.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης