Αντώνης Σαμαράς: Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον
Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον κ. Schulz για την επίσκεψή του
στη Χώρα μας, για τη δυνατότητα που είχαμε να παρευρεθούμε σε αυτή τη
διάσκεψη των Προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και την ουσιαστική
συνομιλία που υπήρξε, γιατί υπήρξε πραγματικός διάλογος, με την Ελληνική
Κυβέρνηση. Και θα ήθελα επίσης να συνοψίσω τους στόχους της Ελληνικής
Προεδρίας στα εξής προτάγματα:
Μια Ευρώπη λιγότερο γραφειοκρατική και περισσότερο αναπτυξιακή. Περισσότερη Ευρώπη, που θα είναι, όμως, και πιο κοντά στον Ευρωπαίο πολίτη. Την ανάγκη ολοκλήρωσης της τραπεζικής Ένωσης και της δημοσιονομικής Ένωσης. Θέλω επίσης να πω ότι πιο κοντά στον Ευρωπαίο πολίτη σημαίνει ότι η Ευρώπη θα πρέπει να αντιμετωπίζει τα προβλήματά του και να απαντά στις ανησυχίες του. Μιλάω για μια Ευρώπη της ισορροπίας και της αλληλεγγύης. Ευρώπη της ισορροπίας σημαίνει πρωτίστως ισορροπία ανάμεσα στη δημοσιονομική σταθερότητα και στην ανάπτυξη. Ισορροπία ανάμεσα στην ανταγωνιστικότητα από τη μια και την κοινωνική συνοχή, την αναγκαία, από την άλλη. Η Ευρώπη της αλληλεγγύης σημαίνει πρωτίστως να απορρίψουμε επιτέλους τα στερεότυπα, τους διαχωρισμούς για την Ευρώπη, τύπου Βορρά- Νότου, που πολλές φορές απειλούν να διχάσουν την ίδια την ήπειρό μας.
Και ακόμα στην Ελληνική Προεδρία προβλέπουμε να υπάρχει μια πολιτική για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ρευμάτων και κυρίως της λαθρομετανάστευσης. Αλλά και θαλάσσιες πολιτικές, όπως είναι η γαλάζια ανάπτυξη με έμφαση τις ευκαιρίες που παρέχει η θάλασσα στο εμπόριο, στις μεταφορές και στους ενεργειακούς πόρους.
Η Ευρώπη δεν είναι ένα άπιαστο όνειρο. Είναι ένας δρόμος που μας οδηγεί, για να βγούμε από την κρίση, είναι το κοινό μας πεπρωμένο που πρέπει να το πετύχουμε, αναδεικνύοντας εκείνα τα οποία μας ενώνουν και δίνοντας την έμφαση που απαιτείται στο ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που είναι ο ναός του ευρωπαϊκού διαλόγου, της συναίνεσης, της συσπείρωσης εκεί που το απαιτεί η Ευρώπη και της συνοχής μεταξύ των λαών.
Η κρίση που πέρασε η δικιά μας Πατρίδα μάς έχει κάνει, κύριε Πρόεδρε, δυνατότερους και η κρίση που περνάει η Ευρώπη πιστεύω ότι θα την κάνει επίσης πολύ δυνατότερη, όπως ακριβώς την ονειρεύτηκαν οι ιδρυτές της Ευρώπης. Και όπως την αξίζουν άλλωστε οι ίδιοι οι λαοί της Ευρώπης.
Κύριε Πρόεδρε, ακόμα μια φορά σας ευχαριστώ θερμά για την παρουσία σας εδώ πέρα σήμερα.
Martin Schulz: Η διάσκεψη των Προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ξέρετε τι σημαίνει; Σημαίνει ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου και οι Πρόεδροι των πολιτικών ομάδων οι οποίοι συνιστούν τη Διάσκεψη των Προέδρων όπως είναι η ορολογία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Και η Διάσκεψη, λοιπόν, των Προέδρων είχε μια συνάντηση δυο ωρών με την Ελληνική Κυβέρνηση, ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική. Ήταν, λοιπόν, μια ανταλλαγή απόψεων που πραγματικά με αυτή την ένταση, πρέπει να σας πω, δεν την έχω βιώσει εδώ και αρκετό καιρό. Και θέλω να υπογραμμίσω ότι η εντύπωση που αποκόμισα είναι ότι η Ελληνική Κυβέρνηση είναι καλά προετοιμασμένη για την Προεδρία.
Θέλω επίσης να ευχαριστήσω και εξ ονόματος των συναδέλφων μου για την υψηλή ποιότητα των συζητήσεων, το υψηλό επίπεδο ανταλλαγής απόψεων σε πολλά θέματα. Σε θέματα οικονομικής ανάπτυξης, δημοσιονομικής ανάπτυξης, θέματα θαλάσσιων μεταφορών, μετανάστευσης, εσωτερικής και εξωτερικής ασφάλειας, διαρθρωτικών εξελίξεων, δυνατοτήτων υποστήριξης διαρθρωτικών αλλαγών και όλα αυτά έχοντας πάντα κατά νου και κατά κύριο λόγο την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων. Γιατί η ανεργία των νέων είναι πολύ υψηλή στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες και προφανώς αυτό θα είναι το κυρίαρχο θέμα, η πρώτη προτεραιότητα στις συζητήσεις μας.
Για άλλη μια φορά, λοιπόν, κ. Πρωθυπουργέ, σε σας απευθύνομαι, σας ευχαριστώ πραγματικά θερμά. Ήταν μια πολύ ποιοτική συζήτηση, ένα επίπεδο, ένα πολύ υψηλό επίπεδο, που κατά την άποψή μου αυτό συμβάλλει στην ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων.
Η Διάσκεψη των Προέδρων συνεδριάζει, λοιπόν, εδώ στην Αθήνα, πριν ξεκινήσει η Ελληνική Προεδρία και ξέρετε αυτή δεν είναι μια τυχαία συνεδρίαση. Και νομίζω αυτό το γνωρίζουν όλοι, το γεγονός ότι η Ελλάδα αναλαμβάνει την Προεδρία κατά την 1η Ιανουαρίου μας οδήγησε στο να έρθουμε εδώ και έχει και μία συμβολική σημασία η επίσκεψή μας. Και επαναλαμβάνω αυτά που έχω ήδη πει. Η Ελλάδα είναι ένας πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ισότιμο μέλος, το οποίο την 1η Ιανουαρίου του 2014 θα αναλάβει την Προεδρία, την καθοδήγηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό, λοιπόν, αποτελεί ευκαιρία για όλους μας, για να αποδείξουμε ότι στην Ευρώπη δεν έχουμε διαφορετικής κατηγορίας κράτη. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι; Ναι, όμως, έχουμε όλοι τα ίδια δικαιώματα και η Ελλάδα είναι ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και μέσα από αυτή την ισοτιμία, η Ελλάδα την 1η Ιανουαρίου αναλαμβάνει ένα ιδιαίτερα δύσκολο καθήκον, δηλαδή κυρίως όσον αφορά το νομοθετικό έργο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να συντονίζει το έργο αυτό, σε επίπεδο Συμβουλίου Υπουργών και από κοινού με μας, με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, να ολοκληρώνει σημαντικά έργα. Και αυτή είναι η τρίτη μου παρατήρηση, αναφέρομαι στην ολοκλήρωση των μέτρων για την αντιμετώπιση της ανεργίας των μέτρων. Τα 6 δισ. τα οποία προβλέπονται για το 2014 με 2020. Είναι χρήματα τα οποία πρέπει να δαπανηθούν το 2014 και 2015. Ξέρετε δεν έχει κανένα νόημα να έχουμε 1 δισ. το 2020. Νομίζω αυτό δεν ενδιαφέρει τους νέους. Οι νέοι χρειάζονται τα χρήματα τώρα. Γι’ αυτό λοιπόν τα κονδύλια αυτά είναι θέμα πρώτης προτεραιότητας για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Το δεύτερο θέμα που θέλω να αναφέρω είναι ότι στο Κοινοβούλιο συζητάμε για την τρόικα. Έχουμε αναθέσει να συνταχθεί μία έκθεση η οποία θα δώσει σε μας, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πληροφορίες για το τι είδους προτάσεις καταθέτει η τρόικα. Πώς εφαρμόζονται οι αποφάσεις αυτές. Και θέλουμε βελτιωμένη δημοκρατική λογοδοσία της τρόικας απέναντι σε μας, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Εμείς δεν είμαστε σε σχέση με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ούτε με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όμως, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και επιθυμούμε κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας με τη βοήθεια της τρόικας να τροχοδρομηθεί η οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης, να είναι ενισχυμένη η ανάκαμψη αυτή. Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα, έτσι ώστε να έχουμε ουσιαστική οικονομική ανάκαμψη στην Ελλάδα. Καταλαβαίνετε αυτό είναι μια υψηλή προτεραιότητα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Και το τρίτο που θέλω να πω είναι ότι η δημοσιονομική σταθεροποίηση, η βιώσιμη ανάπτυξη που απαίτησε μεγάλες θυσίες από τον Ελληνικό λαό, αυτή η διαδικασία ολοκληρώνεται και με την αλληλεγγύη από πλευράς Ελλήνων και Ευρωπαίων. Και η απόλυτη ολοκλήρωση θα είναι με το να έλθουν στην Ελλάδα επενδύσεις.
Σήμερα στους Financial Times διάβασα μία μεγάλη καταχώρηση, όπου η Ελλάδα αξιολογείται με Α+. Είναι, λοιπόν, ένα μήνυμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Και εμείς επιθυμούμε κατά τους επόμενους μήνες να έρθουν στην Ελλάδα επενδυτές, διότι επιθυμούμε η δημοσιονομική πειθαρχία να συνδυάζεται με στρατηγικές επενδύσεις στην ανάπτυξη και στην απασχόληση.
Νομίζω και πιστεύω, λοιπόν, ότι, για να ολοκληρώσω και τη σύντομη παρέμβασή μου, ότι η Ελληνική Προεδρία έχει να αντιμετωπίσει σημαντικές προκλήσεις. Ανάμεσα στις 22 και 25 Μαΐου του 2014 θα έχουμε τις Ευρωεκλογές, δηλαδή κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας. Αυτές θα είναι εκλογές όπου σε Ευρωπαϊκό επίπεδο οι οικογένειες κομμάτων πρέπει να οργανωθούν με τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε να ορίσουν υποψήφιους για τον διάδοχο του Προέδρου της Επιτροπής του κ. Barroso, άρα δηλαδή θα ανταγωνιστούν τα κόμματα και στην Ελλάδα και νομίζω ότι αυτό αποδεικνύει την παράδοση της Δημοκρατίας. Δηλαδή τα κόμματα βρίσκονται σε ανταγωνισμό, για να προτείνουν συγκεκριμένους υποψήφιους. Αποτέλεσμα αυτού, το επόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα κληθεί να αποφασίσει μέσα από διεργασίες διαβουλεύσεων ποιον υποψήφιο προτιμά να προτείνει στο Συμβούλιο. Τότε, κ. Σαμαρά, εσείς θα είστε προεδρεύων του Συμβουλίου. Άρα δηλαδή θα κληθούμε να συζητήσουμε εμείς ως θεσμοί για το πώς θα συνεργαστούμε μετά τις εκλογές.
Για άλλη μια φορά ένα θερμό ευχαριστώ για την πολύ θερμή υποδοχή και την φανταστική, την πολύ καλή συζήτηση.
Νομίζω ότι εδώ και δέκα χρόνια είμαι μέλος της Διάσκεψης των Προέδρων. Δεν ξέρω πόσες φορές έχω συνεργαστεί με Προεδρεία αλλά σας το λέω ειλικρινά, δε θέλω να επιδαψιλεύσω φιλοφρονήσεις. Εγώ το λέω ειλικρινά, αυτή η σημερινή συνάντηση με την επικείμενη Ελληνική Προεδρία ήταν μία από τις καλύτερες συναντήσεις, τουλάχιστον για μένα, για όσα έχω ζήσει μέχρι σήμερα.
Δημοσιογράφος: Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να απευθυνθώ και στον Έλληνα Πρωθυπουργό και στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Πρώτα απ’ όλα στον Έλληνα Πρωθυπουργό τον κ. Αντώνη Σαμαρά.
Η Ελλάδα, κ. Πρόεδρε, αντιμετωπίζει πολύ μεγάλα προβλήματα με σημαντικότερο αυτό του 1,5 εκατομμυρίου των ανέργων και την ίδια ώρα η Κυβέρνησή σας καλείται να εφαρμόσει την τελευταία φάση ενός δύσκολου και επώδυνου προγράμματος, με πολλές μεταρρυθμίσεις. Σε αυτή τη χρονική περίοδο αναλαμβάνετε την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το ερώτημά μου είναι το εξής: Πρόκειται για μια τυπική πολιτική πράξη; Πώς θα μπορέσετε να απαντήσετε σε αυτή την πρόκληση δεδομένων των δυσκολιών που αντιμετωπίζει ο κόσμος στον οποίο απευθύνεστε; Μπορείτε να μας πείτε από τώρα ότι μετά το τέλος αυτού του εξαμήνου θα υπάρχουν απτά θετικά αποτελέσματα που θα αφορούν τους Έλληνες;
Ως προς την υποψηφιότητά σας, κ. Schulz, στη θέση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα ήθελα να σας μιλήσω για τη βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους. Το Eurogroup πέρυσι το Νοέμβριο είχε πει ότι εάν υπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα, τότε το Eurogroup θα λάβει μέτρα για τη βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους. Πότε θα αρχίσει αυτή η διαδικασία; Τον Απρίλιο; Όταν δηλαδή θα εκδηλωθεί το γεγονός αυτό μέσω Eurostat ή μετά το Μάιο, όταν θα είναι άλλοι στο πηδάλιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής;
Αντώνης Σαμαράς: Να πω ότι επειδή ακριβώς μπήκαμε σε αυτή τη βαθιά κρίση, αποκτήσαμε την εμπειρία της και τώρα ξεκινούμε να βγαίνουμε από αυτή τη βαθιά κρίση, είμαστε απολύτως έτοιμοι για την Ελληνική Προεδρία. Αποδείξαμε δηλαδή ότι μέσα στην Ευρώπη μπορούν να γίνουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις για δημοσιονομική προσαρμογή. Διαψεύσαμε τους χειρότερους φόβους που υπήρχαν, θα πω και για την Ελλάδα και για τις αντοχές της Ευρώπης. Αποδείξαμε ότι μέσα σε μια τέτοια δυσκολία για όλους που δημιούργησε η κρίση, η Ευρώπη δουλεύει. Το ελπιδοφόρο μήνυμα από πλευράς Ελλάδας ήταν το πρωτογενές πλεόνασμα. Μετά από έξι χρόνια ύφεσης, ήταν τεράστια η θυσία του Ελληνικού λαού, αλλά και η κυβερνητική προσπάθεια, προκειμένου, παρά την ύφεση, να έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα. Το οποίο αν θέλετε, θέλω να το ξαναπώ, για κάθε σχολή οικονομικής σκέψης, για όλων των ειδών δηλαδή τους οικονομολόγους, θεωρείται το κορυφαίο κριτήριο για την επιτυχία ή μη μιας δημοσιονομικής προσαρμογής. Πρωτογενές πλεόνασμα που η Ελλάδα έχει να δει δεκαετίες.
Το ελπιδοφόρο μήνυμα από την άλλη πλευρά που δίνει η Ευρώπη στον υπόλοιπο κόσμο και με την Ελληνική περίπτωση, αλλά θα έλεγα και με την περίπτωση της Ιρλανδίας, με την περίπτωση της Ισπανίας, της Πορτογαλίας. Είναι ακριβώς αυτό, ότι δηλαδή η Ευρώπη μπορεί και ξεπερνάει τα προβλήματά της. Ένα χρόνο πριν θυμάστε ότι έλεγαν όλοι, ότι η Ελλάδα δε θα βγει από την κρίση και κάποιοι μάλιστα προέβλεπαν και τη διάλυση της Ευρωζώνης. Σήμερα η Ελλάδα είναι μέσα στο ευρώ, πιάνει τους στόχους της, σε κάποιες περιπτώσεις θα έλεγα μάλιστα, ότι βρίσκεται και μπροστά από τους στόχους της και αναλαμβάνει τώρα την εξάμηνη Προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πιστεύω ότι σε αυτό το εξάμηνο της Ελληνικής Προεδρίας θα φανούν και χειροπιαστά αυτά που ρωτήσατε. Δηλαδή απτά, αποδεικτικά στοιχεία ανάκαμψης. Δηλαδή μείωσης της ανεργίας, δηλαδή μείωσης του εφιάλτη που είναι για τους νέους ανθρώπους το πρόβλημα της αδυναμίας εύρεσης εργασίας. Και κάθε μέρα θα ακούτε, όπως θα ακούσετε και αργότερα σήμερα, για εταιρίες από μικρές μέχρι και κολοσσούς, οι οποίοι εμπράκτως θα αποδείξουν ότι θέλουν να βοηθήσουν την Ελλάδα στην κατεύθυνση αυτή. Και αυτό επομένως είναι μια επιτυχία της δικιάς μας πατρίδας, αλλά προσθέτω, ότι θα είναι αναμφίβολα η Ελληνική επιτυχία και μια επιτυχία για ολόκληρη την Ευρώπη.
Martin Schulz: Σας ευχαριστώ πολύ. Θα σας απαντήσω και εγώ στα αγγλικά. Καταρχήν δεν είμαι Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αλλά Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που λανθασμένα με προσφωνήσατε. Είμαι Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και είναι ο πιο σημαντικός θεσμός στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά την άποψή μου.
Δεύτερον δεν προσέρχομαι εδώ ως υποψήφιος, αλλά ως ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για αυτό θα σας απαντήσω ως Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και όχι υποψήφιος. Εάν υπάρχει πλεόνασμα, θα ήμουν ιδιαίτερα ευτυχής να αναγνωριστεί. Άκουσα αυτά που μου είπαν στο παρελθόν, ιδιαίτερα εκείνους που μου έλεγαν σήμερα ότι θα υπάρχει πλεόνασμα ενώ μέχρι πρόσφατα έλεγαν ότι δεν θα προκύψει πρωτογενές πλεόνασμα. Καλύτερα αργά παρά ποτέ λοιπόν. Θα ανακύψει πλεόνασμα και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να συζητήσουμε άμεσα. Θα δούμε πότε η Eurostat θα μας υποβάλλει τα αριθμητικά στοιχεία. Νομίζω κατά τη διάρκεια της άνοιξης. Εάν είναι τον Απρίλιο έχει καλώς. Όταν η Eurostat υποβάλλει τα αριθμητικά στοιχεία, τότε θα μείνουμε προσκολλημένοι στις υποσχέσεις μας. Υπάρχει ένα πρόσκομμα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ένα σημαντικό θεσμικό όργανο που διαδραματίζει πολύ σοβαρό ρόλο, τότε θα πρέπει να αντιμετωπίσει και τις Ευρωπαϊκές εκλογές. Οι Ευρωεκλογές θα ορίσουν λοιπόν τη σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Θα έχουμε λοιπόν τον διορισμό του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τις ακροάσεις των υποψηφίων επίσης επιτρόπων που θα διαρκέσει μέχρι τον Οκτώβριο. Δηλαδή η επόμενη επιτροπή θα αναλάβει τα καθήκοντά της την 1η Νοεμβρίου άρα υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση όπως βλέπετε. Αναμένω τα αριθμητικά στοιχεία, ελπίζω το πλεόνασμα να είναι ένα καλό πλεόνασμα. Συμμερίζομαι την άποψη του Πρωθυπουργού ότι είναι σημαντικός δείκτης ανάκαμψης της χώρας. Αν έχουμε λοιπόν ένα δείκτη ανάκαμψης θα πρέπει να δράσουμε τάχιστα, όπως είχαμε δράσει και στην περίπτωση διάσωσης, έτσι ώστε να σταθεροποιήσουμε την ανάκτηση αυτή, το ρυθμό ανάκτησης και ανάκαμψης.
Όταν λοιπόν η Eurostat μας υποβάλλει τα αριθμητικά στοιχεία και δούμε πράγματι ότι υπάρχει πλεόνασμα δε θα πρέπει να αφήσουμε χρόνο.
Δημοσιογράφος: Κύριε Πρόεδρε, ήθελα να ρωτήσω το εξής: Ανάπτυξη και καταπολέμηση της ανεργίας των νέων είναι δύο πράγματα, δύο δηλώσεις τις οποίες τις ακούμε συχνά τα τελευταία χρόνια όταν ταξιδεύετε στην Ευρώπη. Ήθελα να ρωτήσω πώς θα μπορούσαν να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας με δεδομένο το γεγονός, το είπατε και εσείς πριν από λίγο, ότι υπάρχουν αρκετές διαφορές και συχνά έντονες ανάμεσα στις χώρες του βορρά και του νότου. Ευχαριστώ.
Αντώνης Σαμαράς: Κοιτάξτε εγώ θέλω απλά να πω ότι η Ελλάδα ήδη καλύπτει, πιάνει, τους στόχους της. Αυτό θεωρώ ότι θα αποδειχθεί όπως είπε και ο Πρόεδρος, την Άνοιξη, τον Απρίλιο υποθέτω του 2013, με την ακτινογραφία που θα δοθεί από την Eurostat των αριθμών ως προς το Ελληνικό πρωτογενές πλεόνασμα. Δουλεύουμε αυτή τη στιγμή με την τρόικα για να υπάρχει μια συμφωνία σύντομα, προκειμένου να είμαστε έτοιμοι για την Ελληνική Προεδρία, χωρίς να βρίσκεται στις πλάτες μας το επιπλέον βάρος της ανάγκης τελικής ρύθμισης των προβλημάτων με την τρόικα. Εγώ θέλω να πω ότι έχουμε αποδείξει ότι συνήθως πηγαίνουμε καλύτερα από τις προβλέψεις και θεωρώ ότι δεν θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα σε αυτή τη διαδικασία. Από εκεί και πέρα τη μάχη που δίνουμε, τη δίνουμε για την ανάπτυξη. Για την ανάπτυξη τη δίνουμε, με συγκεκριμένα όπλα. Τη δίνουμε με τα διαρθρωτικά ταμεία και τα χρήματά τους τα οποία παίρνουμε από την Ευρώπη και για τα οποία θέλω να ευχαριστήσω δημόσια τον Πρόεδρο, ο οποίος παντού λέει ότι θα πρέπει να δοθούν από την αρχή του καινούριου έτους, να είναι το λεγόμενο “front-loading” το οποίο είναι εμπροσθοβαρές. Είναι σημαντικό να πάρουμε τα χρήματα αυτά από την αρχή όσο περισσότερο γίνεται.
Δεύτερος τρόπος είναι με την προσπάθεια διοχέτευσης ρευστότητας, ιδιαίτερα προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που είναι η καρδιά της οικονομίας και επίσης μη κάνετε λάθος, από εκεί προκύπτει η μείωση κυρίως της ανεργίας. Από εκεί θα προκύψει. Πρέπει λοιπόν να δυναμώσουμε την μικρομεσαία επιχείρηση, με κινήσεις όπως εκείνες που κάνουμε με τη δημιουργία ενός Ελληνικού ταμείου, που θα βοηθήσει προς την κατεύθυνση αυτή και το οποίο θα χρηματοδοτηθεί τόσο από την Ευρώπη όσο και από άλλους ανεξάρτητους παράγοντες ή χώρες. Θυμίζω το ίδρυμα Ωνάση, θυμίζω άλλες χώρες όπως η Γερμανία, θέλω να ελπίζω και άλλες σύντομα, οι οποίες με το KFW θα προσθέσουν χρήματα στο ταμείο αυτό.
Από εκεί και πέρα είναι οι Έλληνες επιχειρηματίες οι οποίοι καλούνται να επενδύσουν τώρα στον τόπο, που έχει αυτή τη στιγμή τη μεγαλύτερη ανάγκη και έχω τη βεβαιότητα ότι ήδη ξεκινούν να το κάνουν. Και το τέλος, είναι η τελευταία τέταρτη μέθοδος για να υπάρξει ανάκαμψη και ανάπτυξη, είναι οι Ελληνικές εξαγωγές αλλά και οι ξένες επενδύσεις. Και από πλευράς ξένων επενδύσεων πιστεύω ότι μια σειρά μέτρων και επαφών που έχουμε πάρει ή κάνει, μας επιτρέπουν να είμαστε αισιόδοξοι. Και αυτό θα το δούμε συγκεκριμένα, με συγκεκριμένες επιχειρήσεις, όπως σας είπα προηγουμένως. Σήμερα θα μπορώ να ανακοινώσω αργότερα, κάτι το πολύ χειροπιαστό, έναν κολοσσό ξένο, που σιγά-σιγά επενδύουν στην Ελλάδα. Και όταν μεγάλα ονόματα επενδύουν στον τόπο μας σήμερα, την ώρα της κρίσης, αυτό και πρακτικά αλλά και συμβολικά, δείχνει μια ψήφο εμπιστοσύνης της αγοράς στην Ελλάδα. Ψήφο εμπιστοσύνης την οποία την βλέπετε ήδη να αποτυπώνεται στις αγορές όταν πέρυσι τέτοιο καιρό η Ελλάδα είχε για παράδειγμα πάνω από 2.000-2.500 spreads και σήμερα είναι περίπου 600. Όταν τα επιτόκια έχουν πάει από το 25% κάτω από 8%. Αυτά είναι όλα στοιχεία τα οποία φωτογραφίζουν μια τεράστια αλλαγή που γίνεται και μέσα από αυτή τη διαδικασία θα προκύψουν και όλα τα θετικά αυτής της ανάκαμψης που σημαίνει: πέφτει η ανεργία. Εκεί, δηλαδή, που επρόκειτο στο μαγαζί μου να απολύσω τον υπάλληλο, δεν τον απολύω. Και μετά ανάπτυξη: εκεί που στο μαγαζί μου και θα απέλυα και ίσως να το έκλεινα και δεν απολύω και προσλαμβάνω και άλλους δυο ανθρώπους προκειμένου να έχω και εγώ την ανάπτυξη μου. Αυτό θεωρώ ότι είναι το μεγάλο ζητούμενο και αυτό είμαι βέβαιος ότι θα γίνει.