Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

15.9.14

Χαιρετισμός του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά στην εκδήλωση του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου

Χαιρετισμός του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά
στην εκδήλωση του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου
για τον επαναπατρισμό χειρογράφου Ευαγγελίου από το Μουσείο Getty

«Άγιε Ηγούμενε της Μονής Διονύσου, σεβασμιότατοι,
Σήμερα είναι ημέρα χαράς. Βρισκόμαστε εδώ στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, αλλά χαράς όχι μόνο για εμάς εδώ. Είναι ημέρα χαράς για όλους τους Έλληνες, καθώς υποδεχόμαστε και με συγκίνηση και με ευλάβεια το πολύτιμο χειρόγραφο Ευαγγέλιο του 12ου αιώνα που αποτελεί αναπόσπαστο κειμήλιο της βιβλιοθήκης της Ιεράς Μονής Διονυσίου. Ισχυρή μαρτυρία της πολιτιστικής παρακαταθήκης και της Ορθόδοξης Παράδοσης του Αγίου Όρους. Είναι πολύτιμο όχι μόνο ως αριστούργημα καλλιγραφίας και μικροτεχνίας, αλλά και ως τεκμήριο της πίστης και της ευλάβειας του γραφέως του μοναχού Θεόκτιστου. Το δια χειρός αμαρτωλού Θεόκτιστου έχει τη δική του σαφή ανάγνωση. Ήταν το διακόνημά του και η μελέτη του στην αγρυπνία της καρδιακής προσευχής του. Το επιστρέφει ευγενικά στην Ελλάδα το Μουσείο Getty  ακολουθώντας τις αρχές δεοντολογίας που έθεσε το 2011 το υπουργείο Πολιτισμού ως απαραίτητη προϋπόθεση για μια ευρύτερη συνεργασία με τον αμερικανικό συγκεκριμένο οργανισμό.
Με αφορμή τον επαναπατρισμό του, θα ήθελα να υπογραμμίσω το συνεχή αγώνα που καταβάλλει το υπουργείο Πολιτισμού προκειμένου να στοιχειοθετήσει με τρόπο επιστημονικά αδιαμφισβήτητο τις απαιτήσεις της Ελλάδας και για την επιστροφή των πολιτιστικών θησαυρών της όλων που παράνομα έχουν εξαχθεί από το έδαφός της. Η προσπάθεια αυτή δικαιώνεται μεν σαφώς και συνεχώς από τα αποτελέσματα που έχουμε. Αλλά πρέπει να συνεχιστεί. Και βέβαια η κορύφωσή της θα είναι η επανένωση του συνόλου των γλυπτών του Παρθενώνα, η οποία συνένωση αυτή αποτελεί τη μόνιμη, σταθερή, απαραίτητη απαίτηση μας. Ωστόσο για τις παράνομες εξαγωγές των θησαυρών μας την ευθύνη δεν έχουν μόνο οι αποδέκτες τους αλλά και ασυνείδητοι Έλληνες δυστυχώς, οι οποίοι δεν διστάζουν όχι μόνο να ξεπουλούν την πολιτιστική μας κληρονομιά, τραυματίζοντας έτσι ανεπανόρθωτα την Ιστορική μας μνήμη αλλά και να καυχώνται για το έγκλημά τους.
Μια νέα μορφή συνεργασίας που αναπτύσσεται τελευταία ανάμεσα στο υπουργείο Πολιτισμού και Δημόσιας Τάξης ήδη αποδίδει καρπούς. Και θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι όσοι εγκληματούν σε βάρος του πολιτιστικού αποθέματος της Χώρας μας, θα πρέπει να είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν και τα επίχειρα της πράξης τους.
Άγιε Ηγούμενε, πιστοί στις αρχές και στις αξίες μας, είμαι ειλικρινά συγκινημένος που σήμερα αξιώνομαι να σας εγχειρήσω το Τετραευάγγελο για να πάρει και πάλι τη θέση του στη βιβλιοθήκη της Ιεράς σας Μονής. Σας αποδίδεται συμπληρωμένο και με το φύλλο που βέβηλα χέρια απέσπασαν βίαια από το σώμα του και το οποίο ευτυχώς διεσώθη στη συλλογή Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλόπουλου».

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης