Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

11.11.14

Ο Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς προήδρευσε σύσκεψης, σήμερα, με εκπροσώπους των τεσσάρων συστημικών τραπεζών

Ο Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς προήδρευσε σύσκεψης, σήμερα, με εκπροσώπους των τεσσάρων συστημικών τραπεζών

, στην οποία συμμετείχαν ο Αντιπροέδρος της Κυβέρνησης κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, ο υπουργός Επικρατείας κ. Δημήτρης Σταμάτης, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γκίκας Χαρδούβελης, ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κώστας Σκρέκας και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας. Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς κ. Μιχάλης Σάλλας, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων:


«Δημοσιογράφος: Θα μας πείτε τι συζητήσατε;

Μ. Σάλλας: Ουσιαστικά συζητήσαμε για την πορεία μετά τα stress tests που, όπως γνωρίζετε όλοι, είχαν μια πολύ επιτυχή εξέλιξη. Η ουσία του θέματος είναι μετά τα stress tests η χρηματοδότηση της οικονομίας.
Το δεύτερο θέμα έχει να κάνει με την εφαρμογή του νόμου για τα «κόκκινα» δάνεια. Οι τράπεζες, επειδή το θέμα συζητείται αρκετά, είναι αυτή τη στιγμή έτοιμες και σε τεχνικό επίπεδο προετοιμασμένες, ούτως ώστε πολύ γρήγορα να γίνει εφαρμογή, για να ξεπεραστεί το μεγάλο αυτό πρόβλημα. Αυτό θα βοηθήσει πολύ και αναπτυξιακά την οικονομία.
Το τρίτο θέμα που συζητήθηκε είναι με το δεδομένο ότι η επόμενη χρονιά θα είναι ισχυρή η ανάπτυξη, θα ξεπεράσει το 2% -εκτιμούν πολλοί στο διεθνές περιβάλλον ότι μπορεί να πλησιάσει και το 3%- εξηγήσαμε στη συνάντηση με την κυβέρνηση ότι οι τράπεζες είναι σε θέση να υποστηρίξουν αυτό το πλάνο, της ανάπτυξης του 2,5-3%.
Αυτό, λοιπόν, περιληπτικά, ήταν το πλαίσιο της συζήτησης σήμερα.

Δημοσιογράφος: Πρόεδρε, συζητήσατε για την άρση της προστασίας των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας;

Μ. Σάλλας: Όχι, δεν έγινε τέτοια συζήτηση.

Δημοσιογράφος: Είναι κάτι που το θέλουν οι τράπεζες;

Μ. Σάλλας: Κοιτάξτε, οι τράπεζες σε καμία περίπτωση δεν θα θέλανε να φορτωθούν χαρτοφυλάκιο των 100, των 50, των 70 χιλιάδων και κατά συνέπεια νομίζω ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα ούτε αντιμετωπίζεται από τη δική μας πλευρά, θέμα πλειστηριασμών, σε αυτή τη φάση. Δεν νομίζω ότι υπάρχει λόγος, δεν νομίζω ότι πρέπει να γίνει και κατά την άποψή μου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι εκπροσωπώ όλους, διότι δεν έγινε καμία συζήτηση για το θέμα, δεν βλέπω να γίνεται. Κατά συνέπεια δεν υπάρχει θέμα πλειστηριασμών.

Δημοσιογράφος: Αναφερθήκατε στην εφαρμογή του νόμου σύντομα, μέσα στο 2014 ή στο νέο έτος;

Μ. Σάλλας: Όχι, η εφαρμογή του νόμου θα ξεκινήσει αμέσως με την ψήφιση του νόμου. Οι τράπεζες όλες, όπως διαπιστώθηκαν από αυτά που είπαν και οι τέσσερις εκπρόσωποι των συστημικών τραπεζών, είμαστε απόλυτα έτοιμοι για την άμεση εφαρμογή του νόμου.

Δημοσιογράφος: Εσείς συμφωνείτε με όλες τις ρυθμίσεις του νόμου για τα «κόκκινα» δάνεια;

Μ. Σάλλας: Θα έλεγα ναι. Συμφωνώ».

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης