Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

19.2.16

Επιστολή αλληλεγγύης του Πορτογάλου πρωθυπουργού στον Αλέξη Τσίπρα για το προσφυγικό

Επιστολή του Πορτογάλου Πρωθυπουργού Αντόνιο Κόστα, προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, για αλληλεγγύη στο προσφυγικό

Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έλαβε την παρακάτω επιστολή από τον Πορτογάλο ομόλογό του, Αντόνιο Κόστα, σχετικά με την ετοιμότητα της Πορτογαλίας για επίδειξη αλληλεγγύης προς την Ελλάδα στη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος:
Αξιότιμε Συνάδελφε, Αγαπητέ Αλέξη,
Τα συνεχόμενα κύματα προσφύγων που καταφθάνουν στην Ευρώπη επί μήνες έχουν προκαλέσει μια κρίση άνευ προηγουμένου. Η κρίση αυτή δύναται να θέσει σε κίνδυνο τη συνοχή μεταξύ των κρατών-μελών και για αυτό απαιτεί μια έγκαιρη και αποτελεσματική απάντηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Γνωρίζουμε πολύ καλά την πίεση υπό την οποία βρίσκεται η χώρα σου, καθώς και την προσωπική σου δέσμευση για εύρεση λύσης. Παρότι η Πορτογαλία δε βρίσκεται ανάμεσα στα πλέον επηρεασμένα κράτη-μέλη, υποστηρίζουμε απολύτως τους εταίρους μας και θα θέλαμε να επιδείξουμε την αλληλεγγύη μας μέσω συγκεκριμένων ενεργειών.
Είμαστε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε ότι η Ευρώπη συνεχίζει να έχει ένα και μόνο εξωτερικό σύνορο και κανένα απολύτως εσωτερικό σύνορο. Κατά αυτή την έννοια, υποστηρίζουμε την πλήρη και ταχεία εφαρμογή όλων των αποφάσεων που έχουν ληφθεί σχετικά με τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων και τη μετεγκατάσταση προσφύγων.
Ωστόσο, επιθυμούμε να πάμε και πέρα από αυτό. Ο σκοπός μας είναι να βοηθήσουμε, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και διμερές επίπεδο, αξιοποιώντας την εμπειρία που έχουμε συλλέξει κατά τις τελευταίες δεκαετίες ως χώρα υποδοχής πολλών μεταναστών από τρίτες χώρες. Εν ολίγοις, είμαστε έτοιμοι όχι μόνο να πράξουμε όσα μας αναλογούν αλλά να πάμε και πέρα από αυτό το σημείο.
Συγκεκριμένα, είμαι διατεθειμένοι να φιλοξενήσουμε αιτούντες άσυλο που ωφελούνται από το καθεστώς διεθνούς προστασίας που του παρέχει η χώρα σας και θα μπορούσαν, χωρίς να χάσουν κανένα από τα δικαιώματά τους, να μεταφερθούν στην Πορτογαλία. Μπορούμε να φιλοξενήσουμε 2.000 σε πανεπιστήμια και 800 σε τεχνικά επαγγελματικά σχολεία. Και θα μπορούσαμε να διερευνήσουμε τη δυνατότητα για άλλους 2.500-3.000 στο αγροτικό και δασοπονικό τομέα. Αυτά προκύπτουν από μία πρώτη εκτίμηση των δυνατοτήτων μας για φιλοξενία αλλά είμαστε διατεθειμένοι να διερευνήσουμε και άλλες δυνατότητες σε συνάρτηση με το κοινωνικό-επαγγελματικό προφίλ των υποψηφίων.
Αυτή η διμερής διαθεσιμότητα, η οποία θα μπορούσε να συζητηθεί λεπτομερώς στο κατάλληλο επίπεδο, με κανένα τρόπο δεν επηρεάζει καμία από τις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις μας, δηλαδή τη συμμετοχή μας στο Σχέδιο Δράσης Ε.Ε.-Τουρκίας και τη συμμετοχή στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων. Έχουμε υπόψη μας ότι η προσφορά αυτή δεν είναι επαρκής, δεδομένου του αριθμού προσφύγων τον οποίο η χώρα σας έχει να διαχειριστεί, αλλά πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό να δείχνουμε αλληλεγγύη στους εταίρους μας σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Θα παρουσιάσω αυτή την προσφορά και σε άλλους Συναδέλφους, των οποίων οι χώρες έχουν πληγεί από την κρίση αυτή.
Παρακαλώ δεχθείτε, Αξιότιμε Συνάδελφε, τη διαβεβαίωση της βαθύτατης εκτίμησής μου.

Αντόνιο Κόστα

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης