Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

9.2.16

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ  ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

16 briefing 9-2-1016Κυρίες και κύριοι, Καλή σας ημέρα.
Όπως γνωρίζετε, ο Πρωθυπουργός επέστρεψε αργά χθες το βράδυ από την επίσκεψή του στο Ιράν, η οποία εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο πρωτοβουλιών για την αναβάθμιση της διεθνούς θέσης της χώρας. Ένα πλαίσιο που ορίζεται από την αρχή της ενεργητικής και πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής της Κυβέρνησης. Η επίσκεψη σημαδεύτηκε από απόλυτη επιτυχία.
briefing syntaktes 9-2-1016Αυτό που κρατάμε από την επίσκεψη αυτή είναι το ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον και των δύο πλευρών ιδιαίτερα στους τομείς των νέων τεχνολογιών, των πετρελαιοειδών, της μεταποίησης, της ενέργειας και των μεταφορών. Ήδη έχουν κλείσει σημαντικές συμφωνίες μεταξύ Ελλήνων και Ιρανών επιχειρηματιών που αφορούν στην ενέργεια, στις μεταφορές αλλά και στα αγροτικά προϊόντα.
Η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συνεχίσει την σκληρή δουλειά για την προώθηση των συμφερόντων της ελληνικής οικονομίας σε παραδοσιακές αλλά και σε νέες αγορές και είμαι βέβαιη ότι πολύ σύντομα τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας θα αρχίσουν να γίνονται ορατά.
Στο κεντρικό ζήτημα της διαπραγμάτευσης :
Όπως γνωρίζετε την προηγούμενη εβδομάδα επισκέφθηκαν τη χώρα μας οι εκπρόσωποι των τεσσάρων θεσμών και συζητήθηκαν αναλυτικά όλα τα θέματα της ατζέντας της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος.
Η σταθερή θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι βεβαίως ότι η όλη διαδικασία οφείλει να ολοκληρωθεί μέσα σε συντομότατο χρονικό διάστημα διότι, όπως τόνισα και την προηγούμενη εβδομάδα,  ούτε η Ελλάδα ούτε η Ευρώπη έχουν χρόνο για χάσιμο.
Οι εστίες αστάθειας όπως φάνηκε χθες και από την εικόνα των χρηματιστηρίων σε όλο τον κόσμο πολλαπλασιάζονται και δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος καθυστέρησης. Οι όποιες διαφορές πρέπει και μπορούν εξάλλου να γεφυρωθούν με δεδομένο ότι η ελληνική πλευρά τηρεί το γράμμα της συμφωνίας και καταθέτει προτάσεις που είναι σύμφωνες με τα όσα ορίζονται εκεί. Η μπάλα πλέον είναι στο γήπεδο των θεσμών, που οφείλουν να έχουν εποικοδομητική στάση, ώστε να προχωρήσουμε απερίσπαστοι στο έργο της ανοικοδόμησης της ελληνικής οικονομίας.
Σε ό,τι αφορά το Ασφαλιστικό:
 Ο Υπουργός Εργασίας τήρησε τη δέσμευσή του να καταθέσει βελτιωτική πρόταση για τις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών και των επιστημόνων. Με τη νέα πρόταση και τις προσαρμογές, που προβλέπονται εκεί, ενισχύονται τα μικρά και μεσαία εισοδήματα ενώ υπάρχουν κλιμακωτές επιβαρύνσεις για τα μεγάλα και πολύ μεγάλα εισοδήματα.
Σε ό,τι αφορά τώρα το Αγροτικό:
Η πρόσκληση της Κυβέρνησης για εξαντλητικό και ειλικρινή διάλογο βρίσκεται πάντοτε στο τραπέζι. Ο διάλογος όμως δεν μπορεί να γίνει από μηδενική βάση.
Βεβαίως, είμαστε ανοιχτοί στις προτάσεις του αγροτικού κόσμου, αυτές όμως δεν μπορεί να αδιαφορούν για τη συνολική οικονομική κατάσταση της χώρας και ούτε βεβαίως για τις υπόλοιπες κοινωνικές ομάδες που σηκώνουν τα τελευταία χρόνια το βάρος της δημοσιονομικής προσαρμογής. Στόχος δικός μας είναι φυσικά να βρεθούν οι βέλτιστες λύσεις. Αυτός θεωρούμε ότι πρέπει να είναι και ο στόχος του αγροτικού κόσμου ο οποίος πρέπει να απομονώσει εκείνους που προσπαθούν να αξιοποιήσουν τις κινητοποιήσεις για πολιτικούς αποκλειστικά λόγους.
Να θυμίσω εξάλλου ότι αυτοί που σήμερα τους αγκαλιάζουν ήταν οι ίδιοι που λίγα χρόνια πριν τους λοιδορούσαν. Γιατί λοιπόν σήμερα κρατούν αυτή τη στάση; Μήπως επειδή θέλουν να εκμεταλλευτούν τις αγροτικές κινητοποιήσεις για άλλους σκοπούς; Νομίζουν ότι έτσι θα πιέσουν την κυβέρνηση ώστε να μην προωθήσει τις μεγάλες πρωτοβουλίες για τον έλεγχο των λιστών της φοροδιαφυγής, την αδειοδότηση των καναλιών, την καταπολέμηση της διαφθοράς; Αν είναι έτσι, διαμηνύουμε: Να μην ελπίζουν. Η κυβέρνηση είναι σταθερή και αποφασισμένη να προχωρήσει.
Είμαι βέβαιη ότι πολύ σύντομα και οι αγρότες θα καταλάβουν ποιοι θέλουν την εξεύρεση λύσης και ποιοι παίζουν ύποπτα πολιτικά παιχνίδια στην πλάτη τους, εκμεταλλευόμενοι την πραγματική αγωνία και τα πραγματικά τους προβλήματα.
Για άλλη μια φορά, λοιπόν, καλούμε τους αγρότες σε έναν ανοιχτό και ειλικρινή διάλογο ώστε να γεφυρωθούν οι διαφορές και να βρούμε από κοινού τις καλύτερες δυνατές λύσεις.
Όσον αφορά τις τηλεοπτικές άδειες: Να θυμίσω ότι σήμερα συνεδριάζει ξανά η διάσκεψη των Προέδρων για τον ορισμό των νέων μελών του ΕΣΡ.  Αυτό που πρέπει όλοι όμως να κρατήσουν, είναι ότι η συναίνεση για να προχωρήσει απρόσκοπτα η διαδικασία αυτή είναι συνταγματική υποχρέωση των πολιτικών δυνάμεων και όχι προνόμιο ή δικαίωμα της διάσκεψης των Προέδρων.
Είναι απαραίτητο πολιτικά, αλλά και νομικά, να βρεθεί κοινός τόπος και να στελεχωθεί η Ανεξάρτητη Αρχή. Καλούμε, λοιπόν, την αντιπολίτευση και ειδικά τη ΝΔ να σταματήσει να προβάλει προσκόμματα και να συνδράμει επιτέλους στην προσπάθεια για την ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου.
Είναι πλέον καιρός η χώρα μας και σε αυτό το πεδίο να περάσει σε μια νέα εποχή. Το έχουν ανάγκη οι πολίτες, το πολιτικό σύστημα αλλά και η ίδια η ενημέρωση, καθώς είναι ακριβώς εδώ που κρίνονται οι θέσεις, οι προθέσεις και η αξιοπιστία όλων των πολιτικών δυνάμεων αλλά και του ίδιου του κράτους.
Τονίζω όμως ξανά ότι αν αυτό δεν γίνει, η κυβέρνηση δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να προχωρήσει μπροστά και να ολοκληρώσει τη διαδικασία αδειοδότησης με κάθε νόμιμο διαθέσιμο τρόπο.
Στο μέτωπο του προσφυγικού: Οι εργασίες στα πέντε hotspots συνεχίζονται  με εντατικούς ρυθμούς και η Ελλάδα θα είναι έτοιμη εν όψει της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 18 Φεβρουαρίου. Αυτό όμως που έχει σημασία από δω και στο εξής, δεν είναι μόνο η τήρηση των δεσμεύσεων της χώρας μας αλλά και η τήρηση των δεσμεύσεων των ευρωπαϊκών θεσμών αλλά και κυρίως η τήρηση των δεσμεύσεων της Τουρκίας, η οποία αποτελεί και το κλειδί για τον περιορισμό των συνεπειών της προσφυγικής κρίσης.
Να ενημερώσω, εξάλλου, ότι πριν από λίγη ώρα ο Πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Γερμανίδα Καγκελάριο προκειμένου να τον ενημερώσει για την χθεσινή επίσκεψη της στην Τουρκία.
Ειδικά για το θέμα του ΝΑΤΟ σας ενημερώνω ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός κατέστησε απολύτως σαφές ότι οποιαδήποτε εμπλοκή της Συμμαχίας σε σχέση με το προσφυγικό, θα αφορά αποκλειστικά τα τουρκικά χωρικά ύδατα και θα διασφαλίζει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα και αρμοδιότητες. Πρόταση για κοινές περιπολίες δεν τέθηκε καν.
Σε ό,τι αφορά τώρα την προώθηση των νομοθετικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης: Αυτή προχωρά  με γοργούς και εντατικούς ρυθμούς:
Συγκεκριμένα:
Το νομοσχέδιο για την Δημόσια Διοίκηση:  Το μεγάλο βήμα για την αποκομματικοποίηση του κράτους έχει ήδη εισαχθεί στη Βουλή και θα ψηφιστεί, το αργότερο,  μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας. Περιμένουμε από την αντιπολίτευση να στηρίξει αυτή τη μεγάλη πολιτική πρωτοβουλία χωρίς μικρότητες και με αίσθημα ευθύνης απέναντι στον ελληνικό λαό.
Επίσης, η συζήτηση για το νομοσχέδιο επιτάχυνσης του Κυβερνητικού Έργου: Αυτό  που έχει ως κορμό, είναι οι σημαντικές διατάξεις για την βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας και το οποίο επιλύει το μέγιστο πρόβλημα της υγειονομικής και νοσοκομειακής περίθαλψης των ανασφάλιστων συμπολιτών μας ξεκινά από αύριο στη Βουλή.
Πολύ σύντομα λοιπόν θα αποτελεί νόμο του κράτους. Και αυτό αποτελεί από μόνο του επαρκή απάντηση σε όσους αμφισβήτησαν την αποφασιστικότητα αλλά και τις προθέσεις της κυβέρνησης.
Και φυσικά η αντιπολίτευση είναι υποχρεωμένη τώρα να πάρει θέση. Θα υποστηρίξει αυτή τη μεγάλη κυβερνητική πρωτοβουλία ή θα προτιμήσει την άσκοπη μεμψιμοιρία και τις υπεκφυγές;
Σας ευχαριστώ.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης