Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

22.2.16

Η πλειοψηφία των Ελλήνων υπέρ των κοινών ευρωπαϊκών πολιτικών και του Ευρώ

Η πλειοψηφία των Ελλήνων υπέρ των κοινών ευρωπαϊκών πολιτικών και  του Ευρώ
παρά την γενική απαισιοδοξία για το μέλλον


Τα στοιχεία του νέου Ευρωβαρόμετρου για την Ελλάδα

Η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα δημοσιεύει σήμερα τα αποτελέσματα του νέου Ευρωβαρόμετρου (αριθ. 84) σε ότι αφορά την Ελλάδα. Η σχετική έρευνα πραγματοποιήθηκε το Νοέμβριο του 2015.

Οι ερωτήσεις οι οποίες διατυπώθηκαν μέσω της έρευνας αφορούν στην εικόνα που έχουν οι πολίτες για την ΕΕ και την εμπιστοσύνη στους θεσμούς και τα θεσμικά όργανα αλλά και την αξιοποίηση των ΜΜΕ ως πηγή πληροφόρησης, την αίσθηση του «ανήκειν» στην ΕΕ, την οικονομική κατάσταση σε σχέση με την ποιότητα ζωής και τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, το ενιαίο νόμισμα, το ευρωπαϊκό όραμα για ανάπτυξη όπως αρθρώνεται στην Αναπτυξιακή Στρατηγική και τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και τις σημαντικότερες προκλήσεις όπως το μεταναστευτικό.

Ειδικότερα, για την Ελλάδα, το Ευρωβαρόμετρο υπογραμμίζει την ανησυχία των Ελλήνων πολιτών για την πορεία της ΕΕ καθώς 7 στους 10 εκτιμούν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει πάρει λάθος δρόμο. Επίσης, οι Έλληνες, περισσότερο από όλους τους ευρωπαίους πολίτες, εμφανίζονται απαισιόδοξοι για το μέλλον της Ευρώπης (σε ποσοστό 63% των ερωτηθέντων).

Ως τα πλέον θετικά αποτελέσματα που έχει επιτύχει η Ευρωπαϊκή Ένωση οι Έλληνες, όπως και οι υπόλοιποι ευρωπαίοι πολίτες, της αναγνωρίζουν την ελεύθερη κυκλοφορία των ανθρώπων, αγαθών και υπηρεσιών μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση (65%), τη διασφάλιση της ειρήνης που επικρατεί μεταξύ των κρατών-μελών της και απολαμβάνουν οι πολίτες της (61%) και το ενιαίο νόμισμα, το ευρώ (22%). Όσο δε για την επιρροή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην παγκόσμια σκηνή, οι περισσότεροι ευρωπαίοι πολίτες πιστεύουν ότι η άποψη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει βαρύτητα και συνεπώς λαμβάνεται σοβαρά υπόψη (ποσοστό 66% στην Ελλάδα). Αυτός, πιθανώς, είναι κι ένας από τους λόγους που οι περισσότεροι Έλληνες εκτιμούν ότι η Ελλάδα δε μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα το μέλλον ούσα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης (ποσοστό 57%).

Ειδικότερα, αναφορικά με το Ευρώ, 7 στους 10 Έλληνες τάσσονται ξεκάθαρα υπέρ της Ευρωπαϊκής Νομισματικής Ένωσης με ένα νόμισμα το Ευρώ. Μάλιστα το θετικό ελληνικό ποσοστό καταγράφει αύξηση +7 ποσοστιαίων μονάδων συγκριτικά με το Νοέμβριο 2014 (63%) και ενώ το 2015, και ειδικότερα κατά την περίοδο του δημοψηφίσματος του Ιουλίου, αναδείχθηκε σε κεντρικό ζήτημα, στην παγκόσμια επικαιρότητα, η παραμονή ή η έξοδος της Ελλάδας από τη νομισματική ένωση.

Επίσης, οι Έλληνες, όπως και οι περισσότεροι ευρωπαίοι πολίτες φαίνεται ότι ενθαρρύνουν την ανάπτυξη κοινών ευρωπαϊκών πολιτικών. Συγκεκριμένα τάσσονται υπέρ μιας κοινής εξωτερικής πολιτικής των 28 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς άλλες χώρες (75%), υπέρ μιας κοινής πολιτικής άμυνας και ασφάλειας μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (72%) και υπέρ μιας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής για τη μετανάστευση (77%).

Παράλληλα, παρά τη δυσαρέσκεια που καταγράφεται για το φαινόμενο της μετανάστευσης από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης (75%), η ελληνική κοινή γνώμη αναδεικνύει το ανθρώπινό της πρόσωπο, επιμένοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να βοηθάει τους πρόσφυγες (ποσοστό 85%).  Το ελληνικό ποσοστό που προκρίνει την επιλογή της αλληλοβοήθειας, είναι το 4ο υψηλότερο της έρευνας, μετά από αυτά των Σουηδών (94%), των Ολλανδών (88%) και των Δανών (86%).

Όσον αφορά στην εμπιστοσύνη προς τους θεσμούς και τα θεσμικά όργανα, δυσπιστία εκφράζεται από την πλειοψηφία των ερωτηθέντων τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο (Ευρωπαϊκή Ένωση-81%, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο-71%, Ευρωπαϊκή Επιτροπή-75% και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα-78%) όσο και σε εθνικό επίπεδο (πολιτικά κόμματα-92%, Βουλή των Ελλήνων-83%, ελληνική κυβέρνηση-82%, περιφερειακές ή τοπικές δημόσιες αρχές-82%). Επίσης δυσπιστία εκφράζεται και για τα ΜΜΕ με υψηλότερα αρνητικό ποσοστό αυτό που αφορά στην τηλεόραση (80%), ενώ πιο θετικά διακείμενοι φαίνεται να είναι οι Έλληνες ερωτηθέντες για το διαδίκτυο καθώς το εμπιστεύονται σε ποσοστό 43%.

Παράλληλα, σαφής είναι η διαφοροποίηση των τοποθετήσεων των Ελλήνων ερωτηθέντων αναφορικά με θέματα οικονομικής και προσωπικής κατάστασης – διαφοροποίηση που οφείλεται κυρίως στην παρατεταμένη οικονομική κρίση και ύφεση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Ενδεικτικά οι Έλληνες, περισσότερο από όλους τους άλλους ευρωπαίους πολίτες ομολογούν ότι η ποιότητα ζωής τους έχει υποτιμηθεί (ποσοστό 92%) ενώ οι προβλέψεις τους για το 2016 είναι μάλλον δυσοίωνες (ποσοστό 45% προβλέπει επιδείνωση της ζωής του γενικότερα).

Όσον αφορά στα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, οι Έλληνες, σε εθνικό επίπεδο αναφέρονται στην ανεργία (55%) και την κατάσταση της οικονομίας (45%), ενώ η μετανάστευση θεωρείται το σημαντικότερο πρόβλημα που καλείται να αντιμετωπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση (ποσοστό 52%).

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης