Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

17.2.16

Παρέμβαση ΑΝΥΠΕΞ Ν. Ξυδάκη στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε. (Βρυξέλλες,

Παρέμβαση ΑΝΥΠΕΞ Ν. Ξυδάκη στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε.
(Βρυξέλλες, 16.02.2016)




O Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, κ. Νίκος Ξυδάκης, συμμετείχε στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιήθηκε, σήμερα, στις Βρυξέλλες. Η συνεδρίαση είχε στόχο την προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή, 18 και 19 Φεβρουαρίου. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στη διαχείριση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης.
Ο κ. Ξυδάκης, παρουσίασε στους Ευρωπαίους ομολόγους του τις ελληνικές θέσεις, τονίζοντας πως η προσφυγική κρίση έχει πλέον λάβει υπαρξιακά χαρακτηριστικά για την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση.
 «Τα προσφυγικά και μεταναστευτικά ρεύματα στους δρόμους της Μεσογείου, καθώς και η ευρύτερη γεωπολιτική αναταραχή, μας οδηγούν αναπόφευκτα στο να μάθουμε να σκεφτόμαστε με άλλους όρους. Ας συνειδητοποιήσουμε ότι το μεγαλύτερο μέρος των συνόρων της Ευρώπης είναι θαλάσσια. Στόχος μας πρέπει να είναι να τα ελέγξουμε καλύτερα και όχι να πάμε 60 χρόνια πίσω, κλείνοντάς τα» είπε, μεταξύ άλλων, ο ΑΝΥΠΕΞ στην τοποθέτησή του.
«Φαίνεται ότι όσον αφορά τη Συνθήκη Σένγκεν κάποιοι εταίροι θέλουν να ενεργοποιηθεί το άρθρο 26 και μας επικρίνουν σφοδρά, ίσως ορισμένες φορές δίκαια. Ποιοι όμως είναι οι επικριτές μας; Εταίροι που δεν έχουν στείλει για τους πρόσφυγες μια κουβέρτα; Δέκα τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες δεν έχουν ακόμα απαντήσει στα αιτήματα για μετεγκατάσταση και αν δεν απατώμαι η Ένωση διαθέτει είκοσι οχτώ κράτη-μέλη», συνέχισε ο Έλληνας Υπουργός και κατέληξε, «Αυτή την κρίσιμη στιγμή που η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δοκιμάζεται πρέπει όλοι να συνεισφέρουν, αντί να επικρίνουν».
Η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε με αρκετούς από τους συμμετέχοντες Υπουργούς Εξωτερικών να αναφέρονται στην ανάγκη να εφαρμοστεί αποτελεσματικά η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, ενώ θετική αναφορά έγινε στην πρόοδο που έχει συντελεστεί από τη χώρα μας στην υλοποίηση των, σχετικών με το προσφυγικό, δεσμεύσεων που έχει αναλάβει.

--

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης