Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

17.3.16

Χαιρετισμός Υφυπουργού Εξωτερικών, Γ. Αμανατίδη, στην εκδήλωση «150 χρόνια Ελληνικός Τύπος στη χώρα του Νείλου»

Χαιρετισμός Υφυπουργού Εξωτερικών, Γ. Αμανατίδη, στην εκδήλωση «150 χρόνια Ελληνικός Τύπος στη χώρα του Νείλου»



Κυρίες και κύριοι,

Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. H ρήση αυτή, του Ελβετού Φιλέλληνα Ιωάννη-Ιάκωβου Μάγερ, που κοσμεί την κεντρική αίθουσα της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων στο μητροπολιτικό κέντρο των Αθηνών, αποτελεί συνάμα υπενθύμιση και οδηγό των πανανθρώπινων αρχών και των αξιών που ο Τύπος, με τη λειτουργία του καλείται να διαφυλάττει πέρα από εθνικά σύνορα.

Πράγματι, απομακρυνόμενοι από το μητροπολιτικό κέντρο και τις πατρογονικές εστίες, η λειτουργία του ελληνικού Τύπου κεντρώνεται, στις χώρες της Ελληνικής Διασποράς, με επιπρόσθετες υποχρεώσεις που ξεπερνούν τον έλεγχο των εξουσιών ως βάση του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Για τον Οικουμενικό Ελληνισμό, ο Τύπος δεν αποτελεί μόνο σημείο αναφοράς, πηγή δράσης και σύνδεσης των Αποδήμων με τις πατρογονικές εστίες, αλλά και θεματοφύλακα της ελληνικής γλώσσας, της παράδοσης και του ελληνικού κριτικού πνεύματος, κομβικό σύνδεσμο των ελληνικών κοινοτήτων σε ένα παγκόσμιο δίκτυο ανάπτυξης και υποστήριξης της ελληνικής δράσης.

Στο γενικότερο πλαίσιο δε των παγκοσμιοποιημένων αγορών και προκλήσεων, που ξεπερνούν τα εθνικά κράτη, ο Ελληνικός Τύπος καλείται να αποτελέσει βασικό πεδίο μίας στοχευμένης στρατηγικής προβολής και επικοινωνίας του Οικουμενικού Ελληνισμού, όπως και δίαυλο ανάδειξης και διατήρησης του ελληνικού πνεύματος στον 21ο αιώνα.

Η ενίσχυση της παρουσίας και λειτουργίας του Ελληνικού Τύπου αποτελεί, συνεπώς, βασικό μέρος της εθνικής μας στρατηγικής για τη θεσμική ενίσχυση του συνεκτικού δεσμού που ενώνει την ομογένεια με το μητροπολιτικό κέντρο, καθώς αποτελεί διαμορφωτή της σύγχρονης Ελληνικής Διασποράς και συνάμα μέσο προώθησης των ελληνικών αρχών και των αξιών στις χώρες διαμονής των Αποδήμων.   
Η ελληνική παρουσία στη χώρα του Νείλου δεν είναι μόνο μακραίωνη, αλλά παράδειγμα του πολιτισμικού πλούτου του Οικουμενικού Ελληνισμού στα βάθη της ιστορίας.

Η παρουσία των Αποδήμων, ειδικότερα των νεότερων γενεών,  στην επιστημονική, οικονομική και πολιτική πραγματικότητα των χωρών στις οποίες ζουν, βρίθει διακρίσεων. Η ενίσχυση και προβολή της δράσης τους είναι συνεπώς επιβεβλημένη για τη μεγέθυνση της ελληνικής εμβέλειας. Η ενίσχυση της πατρογονικής τους ταυτότητας, ως παγκόσμιου πλέγματος ασφαλείας στην υπεράσπιση των ελληνικών δικαίων, αποτελεί δε μόνιμη και διαχρονική επιδίωξή μας.

Στην επίτευξη των ως άνω στόχων, όπως και στην κοινή μας προσπάθεια κεφαλαιοποίησης και διάδοσης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας μας και δη, της ταυτότητας και του πολιτισμού μας, ο Ελληνικός Τύπος δεν μπορεί παρά να αποτελεί καθοριστικό παράγοντα. 

Σας ευχαριστώ.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης