Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

22.3.16

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΟΛΓΑ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ



Κυρίες και κύριοι, καλησπέρα σας.
Το σημερινό τυφλό τρομοκρατικό χτύπημα στις Βρυξέλλες είναι μια επίθεση ενάντια στην Ευρώπη της δημοκρατίας και της ανεκτικότητας.
Αυτή η Ευρώπη δεν πρέπει να ηττηθεί από τον φανατισμό, το θρησκευτικό μίσος και τον ρατσισμό. Οι δυνάμεις της αλληλεγγύης και του ανθρωπισμού θα νικήσουν τον φόβο.
Η κυβέρνηση παρακολουθεί με προσοχή αλλά και νηφαλιότητα τα γεγονότα και κάνει ότι χρειάζεται προκειμένου να διαφυλαχθεί η ασφάλεια στη χώρα. Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν κληθεί οι Υπουργοί Εθνική Άμυνας Π. Καμμένος και Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκας, προκειμένου να εξεταστεί η κατάσταση.
Ο Πρωθυπουργός έστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής Ν. Βούτση και ζητά την αναβολή της σημερινής προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης στη Βουλή και την αναβολή της για τη Δευτέρα.
Προηγουμένως, ο Πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Καγκελάριο της Γερμανίας Α. Μέρκελ. Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας ο Πρωθυπουργός και η Καγκελάριος Μέρκελ πληροφορήθηκαν το τρομοκρατικό χτύπημα στις Βρυξέλλες.
Η επικοινωνία αφορούσε την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην παροχή τεχνικής και στελεχιακής υποστήριξης στην Ελλάδα από τη Γερμανία.
Επιπλέον, επισημάνθηκε η ανάγκη για πλήρη επιχειρησιακή ανάπτυξη του ΝΑΤΟ και μείωση των ροών από τα τουρκικά παράλια, με εφαρμογή του σχεδίου δράσης Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας.

Σχετικά με το Προσφυγικό:
Η κυβέρνηση εκτιμά ως ιδιαίτερα θετική τη συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας.
Η συμφωνία αυτή ανοίγει για τους πρόσφυγες έναν ασφαλή ανθρωπιστικό διάδρομο προς την Ευρώπη, μέσω της επανεγκατάστασης από την Τουρκία.
Η κυβέρνηση εργάζεται για την άμεση υλοποίηση των υποχρεώσεων που απορρέουν από τη συμφωνία αυτή.
Ήδη, καταγράφονται οι ανάγκες σε προσωπικό και τεχνική βοήθεια.
Επίσης, ολοκληρώνεται η εκκένωση των hotspots από πρόσφυγες και μετανάστες του παλαιού καθεστώτος και προωθείται με σαφές χρονοδιάγραμμα η ολοκλήρωση νέων θέσεων φιλοξενίας.
Επιπλέον, προετοιμάζεται το σχέδιο νόμου για την επίλυση ζητημάτων που σχετίζονται με την προσφυγική κρίση και το οποίο θα αποτελέσει το θεσμικό πλαίσιο για την υλοποίηση της συμφωνίας.
Την ερχόμενη Πέμπτη, θα συνεδριάσει το Συμβούλιο Μεταναστευτικής Πολιτικής, για την έγκριση του εν λόγω νομοσχεδίου και τον έλεγχο των χρονοδιαγραμμάτων.
Η κυβέρνηση υλοποιεί με συνέπεια τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει.
Ταυτόχρονα επισημαίνει τις υποχρεώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες αφορούν δύο τομείς:
Την άμεση παροχή βοήθειας σε μέσα και προσωπικό προς την Ελλάδα, καθώς και την πίεση προς την Τουρκία, για την αντιμετώπιση των διακινητών και τον δραστικό περιορισμό των προσφυγικών ροών προς τα ελληνικά νησιά.
Σχετικά με την διαπραγμάτευση:
Οι συζητήσεις με τους θεσμούς έχουν διακοπεί και θα ξεκινήσουν πάλι μετά τις γιορτές του καθολικού Πάσχα.
Υπάρχει προγραμματισμένη ημερομηνία επιστροφής των θεσμών, στις 2 Απριλίου.
Επισημαίνουμε τις σαφείς δηλώσεις των θεσμών ότι υπάρχει ουσιαστική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις.
Η κυβέρνηση εκτιμά ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης το επόμενο διάστημα, και μέσα στο πλαίσιο των όσων συμφωνήθηκαν τον περασμένο Ιούλιο.
Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.
ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗΣ: Ήθελα να ρωτήσω το εξής, με αφορμή και αυτό που μας είπατε, ότι ο Πρωθυπουργός τηλεφώνησε στην κυρία Μέρκελ και είχαν επικοινωνία: Εάν μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στο Βέλγιο θα επηρεαστεί καθοριστικά και η πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης σε σχέση με το Προσφυγικό. Δηλαδή, εάν θα ληφθούν πιο δραστικά μέτρα, πρόσθετα μέτρα, σε ό,τι αφορά τη φύλαξη των θαλασσίων συνόρων; Και ένα ερώτημα ακόμη: Εάν ο κύριος Τσίπρας συνεννοήθηκε για την αναβολή αυτής της συζήτησης στη Βουλή και με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τον κύριο Μητσοτάκη.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Είχε τηλεφωνική επικοινωνία ο κύριος Τσίπρας με τον κύριο Κυριάκο Μητσοτάκη και συνεννοήθηκαν για την αναβολή -δεν ξέρω εάν είχε και άλλα τηλέφωνα. Μέχρι τη στιγμή που έφυγα από το Μέγαρο Μαξίμου είχε γίνει η επικοινωνία. Αυτή τη στιγμή, όπως ανέφερα και στην εισήγηση μου , γίνεται η πρώτη σύσκεψη εκτάκτως με τον κύριο Τόσκα και τον κύριο Καμμένο, προκειμένου να συζητήσουν και να δούμε ποια ζητήματα προκύπτουν. Παρακολουθούμε με προσοχή την εξέλιξη και βεβαίως ό,τι χρειαστεί να γίνει αναγκαίο για τη χώρα, για την ασφάλειά της και την ασφάλεια των ελλήνων πολιτών, σαφώς και θα γίνει.
ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Η κυβέρνηση φοβάται μήπως ύστερα από το τρομοκρατικό χτύπημα ακόμη και οι χώρες οι οποίες έχουν συναινέσει σε αυτή τη συμφωνία αλλάξουν στάση;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Πραγματικά, όπως συνέβη και μετά την τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι, τέτοιου τύπου επιθέσεις στην καρδιά της Ευρώπης, κινητοποιούν αρχικά φοβικά (ανακλαστικά) και ως έναν βαθμό δικαιολογημένα. Από εκεί και πέρα, θα χρειαστεί πραγματικά να αντισταθεί η Ευρώπη. Θα πρέπει να αντισταθεί σ’ αυτόν τον φόβο που προσπαθεί να προκληθεί και να στρέψει σε άλλες κατευθύνσεις την πολιτική της η Ευρωπαϊκή Ένωση. Με αυτήν την έννοια, είναι μία ανησυχητική κατάσταση, αλλά περιμένουμε ότι η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει επίσης με νηφαλιότητα και με ψυχραιμία και αυτό το τραγικό γεγονός.
ΜΑΝΗ: Ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν, χθες, ο κύριος Μαργαρίτης Σχοινάς, είπε πως η Ελλάδα θα νομοθετήσει για το ότι η Τουρκία είναι ασφαλής τρίτη χώρα και άρα μπορούν να γίνονται επιστροφές μεταναστών και προσφύγων από τα νησιά στο έδαφός της. Υπάρχει τέτοια ατζέντα από πλευράς κυβέρνησης, δεδομένου ότι στη Σύνοδο Κορυφής η κυβέρνηση είπε πως δεν μπορεί να αναλάβει η ίδια αυτό το βάρος, να νομοθετήσει η ίδια ότι η Τουρκία είναι ασφαλής χώρα και ζήτησε ευρωπαϊκή νομική κάλυψη.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν υπάρχει ανάγκη τέτοιας νομοθέτησης. Δεν θα νομοθετήσουμε για την Τουρκία ως ασφαλή τρίτη χώρα. Δεν υπάρχει μέσα στο πλαίσιο αυτό, όπως αντιλαμβάνεστε και επειδή οι πρόσφυγες θα εξετάζονται κατά περίπτωση και όχι ομαδικά. Κατά περίπτωση θα κρίνεται και εάν είναι ασφαλές για το συγκεκριμένο άτομο να επιστρέψει, να προωθηθεί σε άλλη χώρα. Μην ξεχνάμε, άλλες χώρες πέραν της Τουρκίας, θα μπορούσαν , για κάποιον πρόσφυγα, να μην είναι ένας ασφαλής προορισμός. Αυτό εξαρτάται κατά περίπτωση, αναλόγως με το τι ακριβώς θα ισχύει για έναν-έναν από τους πρόσφυγες.
ΑΝΤΩΝΙΟΥ: Η Συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας είναι προϊόν συνδιαπραγμάτευσης και της Αθήνας και ένα θετικό βήμα όπως τη χαρακτήρισε, από τις Βρυξέλλες, ο κύριος Τσίπρας ή προβληματική και προϊόν απειλών, όπως τη χαρακτηρίζει σε συνέντευξή της η προηγούμενη αρμόδια υπουργός, η κυρία Τασία Χριστοδουλοπούλου;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Από την προηγούμενη περίοδο μέχρι σήμερα, όπως ξέρετε, τα ζητήματα έχουν αλλάξει δραματικά. Παλαιότερα μιλούσαμε για μεταναστευτική πολιτική, σήμερα μιλάμε για μεταναστευτική και προσφυγική κρίση. Είναι ένα τελείως διαφορετικό τοπίο. Επομένως, δεν είναι ζήτημα αλλαγής αντίληψης κάποιων υπουργών. Είναι ζήτημα αναγκαίων προσαρμογών με βάση τα καινούργια δεδομένα, τα οποία προκύπτουν από αυτήν τη τεράστια ανθρωπιστική κρίση με τις μεγάλες προσφυγικές ροές από τη Συρία προς την Ευρώπη, όπου - όπως αντιλαμβανόμαστε όλοι- κανείς δεν ήταν έτοιμος και δεν θα μπορούσε να είναι έτοιμος για να αντιμετωπίσει αυτό το γεγονός. Και γι’ αυτό σήμερα ο χαρακτηρισμός αυτός έγινε εκ μέρους μας. Και με αυτή τη λογική αντιμετωπίζουμε τη Συμφωνία και θα προχωρήσουμε στην υλοποίηση όλων των βημάτων.
ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Ήθελα να σας ρωτήσω, εάν ο Πρωθυπουργός στη συνομιλία που είχε με τη γερμανίδα Καγκελάριο έθεσε το θέμα της Τουρκίας. Δηλαδή, της μη συμμόρφωσης μέχρι τώρα από την πλευρά της Τουρκίας. Τι γίνεται τελικά με τον παρατηρητή που είχε το τουρκοκυπριακό διαβατήριο; Τον δεχθήκαμε;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν υπήρχε τουρκοκυπριακό διαβατήριο. Το διαβατήριο ήταν τουρκικό και είχε σφραγίδα από το ψευδοκράτος. Αυτό συμβαίνει και σε άλλους. Δεν είναι η μοναδική περίπτωση. Δεν απαγορεύεται η είσοδός τους στη χώρα, εάν έχει σφραγιστεί το διαβατήριό τους εκεί. Απλώς αντιμετωπίζεται με διαφορετική προξενική διαδικασία -που συνήθως είναι σφράγισμα βίζας εισόδου σε χωριστό φύλλο και αντιμετωπίζεται με αυτόν τον τρόπο. Για το πρώτο ερώτημά σας, όπως ανέφερα και στην αρχή, το ένα ζήτημα που εθίγη στο τηλεφώνημα ήταν η βοήθεια από πλευράς της Γερμανίας προς την Ελλάδα, σε τεχνική βοήθεια και σε προσωπικό. Και το άλλο μεγάλο σημείο, το οποίο ξέρετε ότι είναι και το κλειδί εφαρμογής της Συμφωνίας, είναι η μείωση των προσφυγικών ροών. Προφανώς, θα πρέπει και η Τουρκία, προκειμένου να εφαρμοστεί το σχέδιο δράσης μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας, να εμφανίσει μείωση των προσφυγικών ροών προς την Ελλάδα.
ΜΠΕΛΑ: Ποια είναι η πολιτική της κυβέρνησης απέναντι στους παράτυπους μετανάστες; Δηλαδή, θα συλλαμβάνονται και θα μεταφέρονται πού; Εάν, δεδομένου και του μεγάλου αριθμού που θα υπάρξει πλέον, αλλά και των ήδη υπαρχόντων μεταναστών, θα υπάρχουν κάποιου κλειστού τύπου hotspot;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Τα hotspot είναι κέντρα καταγραφής, είναι άλλο πράγμα. Κλειστοί χώροι ήδη υπάρχουν. Προβλέπεται σαφώς και από τη Συμφωνία από την ημέρα εφαρμογής, ότι κάθε παράτυπος μετανάστης που μπαίνει, στη χώρα θα επιστρέφεται προς την Τουρκία. Αυτό είναι ήδη συμφωνημένο. Για τους παράτυπους μετανάστες που είναι ήδη εδώ, ξέρετε ότι έχουμε ήδη κλειστά κέντρα μέσα στα οποία παραμένουν μέχρι να επαναπατριστούν.
ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Κυρία Εκπρόσωπε, θέλω να ρωτήσω εάν η κυβέρνηση μπορεί να διαβεβαιώσει ότι η Ελλάδα είναι μια ασφαλής χώρα. Το ερωτώ αυτό, γιατί πυκνώνουν τελευταία ανησυχητικά κρούσματα. Έχουμε δύο ομάδες ατόμων να εισβάλλουν σε σταθμούς του Μετρό…

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ρωτάτε εάν η Ελλάδα είναι ασφαλής χώρα;

ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Ναι. Έχουμε, λοιπόν, δύο ομάδες ατόμων να εισβάλλουν σε σταθμούς του Μετρό και να κάνουν επεισόδια και στη συνέχεια να φεύγουν ανενόχλητοι. Έχουμε δει παρελάσεις στο κέντρο της Αθήνας οπλισμένων ατόμων.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Τα επεισόδια τα οποία αναφέρετε ήδη ερευνώνται από την Αστυνομία. Δεν έχουμε τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής, αλλά προφανώς πρόκειται για μεμονωμένα επεισόδια. Δεν έχει εξεταστεί το δεδομένο, δεν έχουμε πόρισμα εάν υπήρχαν τα όπλα ή δεν υπήρχαν, κάτι το οποίο αποτελεί μια άλλη περίπτωση. Αλλά άνθρωποι οι οποίοι εναντιώνονται με μια άποψη ιδεολογική απέναντι σε πολιτικές, αυτό νομίζω ότι δεν καθιστά κάποια χώρα μη ασφαλή. Απλώς, δηλώνω ότι είναι μια δημοκρατική χώρα. Εάν υποθέσουμε ότι η έρευνα αυτή βγάλει κάποια από τα ζητήματα τα οποία αναφέρθηκαν (όπλα κ.λ.π.) τότε νομίζω ότι θα είναι μια τελείως διαφορετική αντιμετώπιση από την πλευρά του αρμόδιου υπουργείου.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Τρεις ημέρες μετά τη συμφωνία, η εκτίμηση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι η Τουρκία ανταποκρίνεται και θα ανταποκριθεί αφενός και αφετέρου, ζητάτε συνέχεια βοήθεια τεχνική σε ανθρώπους και τα λοιπά, πράγμα που σημαίνει ότι προετοιμάζεται η κυβέρνηση να φιλοξενήσει για αρκετό καιρό αρκετούς πρόσφυγες στην Ελλάδα. Έχετε εικόνα, κυρία Εκπρόσωπε, τι σχέδιο είναι αυτό, δηλαδή τι χρονοδιάγραμμα, για πόσους ετοιμαζόμαστε και για πόσο, 100.000, 150.000 -είναι ήδη στη χώρα 50.000 και πλέον- και για πόσο καιρό;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Σαφώς δεν πιστεύουμε ότι η Τουρκία μέχρι σήμερα έχει εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα και δεν έχουμε δει σημαντική μείωση των προσφυγικών ροών προς τη χώρα. Γι΄ αυτό και ένας κύκλος επαφών που θα ξεκινούσε ο Πρωθυπουργός, ξεκίνησε ήδη σήμερα με το τηλεφώνημα στην κυρία Μέρκελ και θα γίνει και ό,τι άλλο χρειαστεί προς αυτή την κατεύθυνση. Όσον αφορά το άλλο σκέλος της ερώτησής σας, οι πρόσφυγες οι οποίοι παραμένουν στη χώρα θα μπουν σε πρόγραμμα μετεγκατάστασης - με βάση τα συμφωνηθέντα - από την Ελλάδα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο, πιστεύουμε ότι για ένα τουλάχιστον άμεσο χρονικό διάστημα δεν θα έχουμε συμμόρφωση όλων των μερών ή και δεν είναι και δυνατόν, μέσα σε πολύ λίγες ημέρες, να φανούν τα αποτελέσματα από αυτό το σχέδιο. Για κάποιες ημέρες αρκετοί φαίνεται ότι θα παραμένουν εδώ. Είμαστε υποχρεωμένοι, για να μην βρεθούμε και πάλι προ εκπλήξεων, να είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε και αριθμό μεγαλύτερο από αυτόν που προβλέπουμε. Και μην ξεχνάμε ότι ήδη μέσα στη συμφωνία προβλέπεται ο αριθμός των ανθρώπων και με χρονοδιαγράμματα, οι οποίοι από τους ήδη πρόσφυγες στην Ελλάδα (εννοώ όχι στα νησιά πια, διότι αυτοί μπαίνουν στο άλλο σχέδιο) συγκεκριμένος αριθμός προσφύγων θα μετεγκατασταθεί προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΚΩΒΑΙΟΣ: Με αφορμή και την τελευταία σας απάντηση, η κυβέρνηση είναι βέβαιη ότι η συμφωνία, μετά και τα σημερινά γεγονότα, ότι θα εφαρμοστεί ως έχει; Εξετάζεται, θέλω να πω, ένα ενδεχόμενο να υπάρξει αναθεώρηση αυτής της συμφωνίας, αναθεώρηση των διαδικασιών, αναθεώρηση της σχέσης με την Τουρκία, το πώς θα επαναπροωθούνται όσοι επαναπροωθούνται και τα λοιπά; Είστε έτοιμοι για κάτι τέτοιο;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Πιστεύω ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ούτε αυτή τη φορά, όπως και την προηγούμενη, έκανε σύνδεση του προσφυγικού ζητήματος με την τρομοκρατία. Θα ήταν μια ήττα από την πλευρά της Ευρώπης, αλλά και από την πλευρά μας να παραδεχθούμε ότι αλλάζει η τακτική, η στρατηγική απέναντι στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, που είναι ένα άλλο θέμα από την τρομοκρατία. Δεν θα πρέπει να τα συνδέσουμε. Έτσι εκτιμώ ότι αυτή η αντίληψη δεν θα περπατήσει, όπως δεν περπάτησε και μετά την τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι.

ΓΚΑΛΟΝΑΚΗ: Η μία ερώτηση, δεν ξέρω εάν την ξέρετε, είναι για τον κ. Κυρίτση, είναι εάν έχουν πάει Έλληνες παρατηρητές στα τουρκικά παράλια. Και το άλλο είναι, ότι σαν στρατηγική της κυβέρνησης, ενόψει της 25ης Μαρτίου έχουμε εδώ Τούρκους παρατηρητές. Όπως και εγώ, και άλλοι από την υπόλοιπη Ελλάδα έχουμε νεκρούς αποκεφαλισμένους από τους Τούρκους. Είναι δυνατόν ενόψει 25ης Μαρτίου να έχουμε Τούρκους στα παράλιά μας;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ο καθένας, τα ιστορικά γεγονότα βεβαίως μπορεί να τα βλέπει από όποια σκοπιά θέλει. Αυτό όμως δεν επιτρέψαμε να προκαλέσει διαφορές με τον τουρκικό λαό. Δεν θα περάσουμε τώρα σε τέτοιου τύπου υπερβολές. Οι Τούρκοι οι οποίοι έρχονται και είναι, νομίζω, 25 τον αριθμό, στα ελληνικά νησιά είναι υπάλληλοι του υπουργείου Εσωτερικών, οι οποίοι θα διευκολύνουν και σε επίπεδο επικοινωνίας τη διαδικασία χορήγησης ασύλου. Καμία σχέση. Αυτό το θέμα να το δούμε και λίγο αλλιώς. Σας θυμίζω, το 2009, όχι επί ΣΥΡΙΖΑ, Τούρκος στη Λάρισα ήταν ο επιτελάρχης του ΝΑΤΟ και ήταν αποδεκτός. Επομένως, σήμερα μιλάμε για τελείως μια άλλη διαδικασία, η οποία δεν ενέχει τέτοιου τύπου κινδύνους και καλό θα ήταν να μην μπει και στη ρητορική μας ή στο σκεπτικό μας τέτοιου τύπου ανάλυση της Ιστορίας.

ΓΚΑΝΟΝΑΚΗ: Με συγχωρείτε, για τους Έλληνες παρατηρητές;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Έλληνες παρατηρητές θα πάνε τις επόμενες ημέρες. Νομίζω πέντε έχουν ήδη πάει.

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Επειδή στη σύσκεψη, που είναι σε εξέλιξη στο Μαξίμου, συμμετέχει και ο κ. Καμμένος, αυτό σημαίνει ότι αναπροσαρμόζουμε κάποια ζητήματα όσον αφορά τα μέτρα ασφαλείας, δηλαδή πέραν των συνόρων θα έχουμε μια πιο ενεργή ανάμειξη του στρατού, όχι μόνο για τις υποδομές, αλλά και για μέτρα ασφαλείας στο εσωτερικό της χώρας;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν μπορώ να σας απαντήσω ποιο θα είναι το αποτέλεσμα αυτής της σύσκεψης. Μπορώ να σας πω, όμως, ότι ήδη υπάρχουν αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο αεροδρόμιο και σε πρεσβείες (ήδη έχει συμβεί αυτό) χωρίς να γνωρίζω, βεβαίως, και δεν θα ήταν δυνατόν να ξέρω αυτή τη στιγμή το αποτέλεσμα της σύσκεψης. Και όπως σας είπα, είναι μια πρώτη σύσκεψη. Πιθανόν να ακολουθήσουν και πιο αναλυτικές για να δούμε αν και κατά πόσον και τι και πού θα πρέπει να ληφθούν αυξημένα μέτρα στη χώρα.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Και σε σχέση με την ερώτηση του κ. Στρατάκη και σε σχέση με αυτό που είπατε εσείς νωρίτερα ότι -εάν χρειαστεί- μέτρα για την ασφάλεια των πολιτών και της κοινωνίας θα τα λάβει η κυβέρνηση. Θέλω να ρωτήσω ακριβώς -πέρα από τα μέτρα, αυτά που λαμβάνονται για τη φύλαξη πρεσβειών, αεροδρομίων και τα λοιπά, που είναι στη λογική αυτή- εξετάζεται το ενδεχόμενο για μέτρα που αφορούν εντονότερη παρουσία, για παράδειγμα του Λιμενικού στη θάλασσα όταν έρχονται κύματα μεταναστών ή προσφύγων ή και τα πλωτά hotspots, εξετάζεται να ενεργοποιηθούν τώρα;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Έχει αποδειχθεί, δυστυχώς όχι με ευχάριστα γεγονότα τα οποία ακολούθησαν, ότι η χώρα μας έχει κάνει ακριβείς καταγραφές ανθρώπων και έχουν συλληφθεί και άνθρωποι οι οποίοι θεωρούνταν ότι εμπλέκονται με κάποιο τρόπο με την τρομοκρατία και έχει δώσει και δίνει τις αντίστοιχες πληροφορίες, διότι συνεργάζεται για τα θέματα ασφάλειας με όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, εκτός των άλλων. Επομένως, μόνον η σαφής τήρηση των κανόνων, οι οποίοι μέχρι στιγμής στη χώρα μας έχει αποδειχθεί ότι τηρούνται, αποτελούν και εγγύηση για όλα αυτά τα δεδομένα. Και όσο πιο οργανωμένα και όσο πιο αποτελεσματικά θα γίνονται αυτές οι καταγραφές και στα hotspots, τόσο πιο ασφαλές γίνεται το πλαίσιο. Από εκεί και πέρα, οι υπηρεσίες, όπως ξέρετε, βρίσκονται σε συνεργασία σε επίπεδο ασφάλειας, ούτως ώστε αντίστοιχες πληροφορίες, να αξιοποιούνται από ελληνικές ή ευρωπαϊκές αρχές.

ΑΝΤΖΟΛΕΤΟΣ: Ήθελα να ρωτήσω πάλι σε σχέση με το θέμα της Τουρκίας: Η κυβέρνηση δίνει κάποιο χρονικό περιθώριο για τη μείωση των προσφυγικών ροών από την Τουρκία, πέρα από το οποίο θα πρέπει και πάλι, ενδεχομένως, να υπάρχει μια μεγαλύτερη κινητοποίηση ή ακόμα και επανεξέταση της συμφωνίας;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Εμείς ζητάμε άμεσα, όπως αντιλαμβάνεστε, και γι’ αυτό ήδη ξεκίνησε ο Πρωθυπουργός σήμερα τις επαφές. Ξέρετε ότι τα δύο κεντρικά ζητήματα που από αυτά θα εξαρτηθεί η υλοποίηση της συμφωνίας, είναι ότι το ένα έχει να κάνει με τις προσφυγικές ροές από τις τουρκικές ακτές και το άλλο, με το πόσο γρήγορα θα μπορεί να χορηγείται ή όχι (να εξετάζεται εν πάση περιπτώσει) άσυλο στα νησιά και γρήγορα και αποτελεσματικά και με βάση, φυσικά, τα δικαιώματα και για έναν-έναν τους πρόσφυγες. Εκτιμούμε ότι και για τους δύο αυτούς λόγους, γιατί η μία πτυχή που αφορά τη χώρα μας, προφανώς κάποιες ημέρες δεν θα είναι τόσο αποτελεσματικό αυτό. Έχουμε βάλει ένα πλάνο γύρω στο 10ήμερο που να θεωρείται ένας ανεκτός χρόνος μέχρι να οργανωθεί το σύστημα όσο χρειάζεται και να ενισχυθεί. Από την άλλη πλευρά, το ζήτημα των ροών, αντιλαμβάνεστε ότι θα θέλαμε να είχε λυθεί από χθες.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Η κυβέρνηση διπλωματικώς βρίσκεται σε δυσχερή θέση με βάση τις παλιές δηλώσεις υπουργών της ότι θα ανοίξουν τα σύνορα και θα στείλει τζιχαντιστές στην Ευρώπη;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αντιλαμβάνεστε ότι μιλάτε τώρα πάλι για σχήματα λόγου, τα οποία ουδέποτε προκάλεσαν διπλωματικά θέματα και φυσικά ούτε και σήμερα. Αντιλαμβάνεστε και εσείς –και το ξέρετε- ότι ουδείς επί της ουσίας έχει τέτοιου τύπου αντιμετώπιση απέναντι σε τρομοκράτες, απέναντι στους τζιχαντιστές. Γι΄αυτό και δεν υπήρξαν διπλωματικά θέματα. Κατά συνέπεια, δεν υπήρχε κανένας λόγος να ανακινηθούν και σήμερα.

ΖΟΡΜΠΑ: Κυρία Εκπρόσωπε, θα σας πάω σε ένα άλλο θέμα, στο θέμα της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς. Είπατε ότι η κυβέρνηση εκτιμά ότι υπάρχουν προϋποθέσεις άμα τη επιστροφή των θεσμών να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση για την αξιολόγηση. Την ίδια εκτίμηση είχε και πριν από πέντε ημέρες και πριν από δέκα ημέρες. Πρώτον, σε ποιο βαθμό έχει ολοκληρωθεί το κλείσιμο των ανοιχτών μετώπων σε φορολογικό, κόκκινα δάνεια, τα οποία, αν δεν απατώμαι, σε σύσκεψη που έγινε στο Μαξίμου, είπατε ότι αυτό αναδείχθηκε ως το μεγαλύτερο αγκάθι, αλλά και στο ασφαλιστικό. Και τι μας εγγυάται ότι δεν θα επιστρέψουμε σε ένα déjà vu του περασμένου καλοκαιριού που να χρειαστεί να υπογράψουμε τα πάντα και να τα κλείσουμε άρον-άρον;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Μέχρι στιγμής το πλαίσιο το οποίο έχει διαμορφωθεί και το οποίο διατυπώθηκε και από τον κ. Τσακαλώτο ήταν ότι περιμένουμε πως η διαπραγμάτευση θα έχει κλείσει πριν το δικό μας Πάσχα, δηλαδή περίπου 20 με 22 Απριλίου, χωρίς να μπορεί αυτό να προσδιοριστεί ακριβώς, αλλά οριοθετήθηκε κάπου εκεί. Ξέραμε, επίσης, ότι, λόγω του Καθολικού Πάσχα, θα φύγουν κάποιες ημέρες. Επομένως, το χρονοδιάγραμμα δεν μας δημιουργεί, μέχρι στιγμής, κάποιου τύπου αμφιβολίες ή ανησυχίες. Από την άλλη πλευρά, αυτό το οποίο υπάρχει ως εκτίμηση κυρίως από πλευράς του οικονομικού επιτελείου, είναι ότι στα ζητήματα του φορολογικού και ασφαλιστικού είμαστε κοντά και αναμένεται με την επιστροφή στις 2 Απριλίου γρήγορα να υπάρξει σύγκλιση και να κλείσουν τα ζητήματα, διότι θεωρούμε ότι δεν έχουμε μεγάλες αποστάσεις. Στο ζήτημα των κόκκινων δανείων, όπως είπατε και εσείς, υπάρχει απόσταση. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι επειδή υπάρχει απόσταση σήμερα, θα υπάρχει και μετά από τόσες ημέρες. Τα τεχνικά κλιμάκια εξακολουθούν να εργάζονται, δεν έχουν σταματήσει, θα εργάζονται και σε αυτό το διάστημα, ενδεχομένως εκτός από δύο-τρεις-πέντε ημέρες λόγω του Πάσχα των Καθολικών. Η δουλειά, πάντως, θα συνεχιστεί μέχρι την αξιολόγηση, όπου και η δική μας πρόθεση, αλλά και των Ευρωπαίων, είναι να κλείσει γρήγορα. Αλλά εμάς κυρίως μας ενδιαφέρει και το πώς και όχι μόνον η ταχύτητα, αλλά και οι όροι της, οι οποίοι καθορίζουν, όπως ξέρετε, όχι μόνον την οικονομική, αλλά και την κοινωνική ζωή της χώρας.

ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΥ: Κυρία Γεροβασίλη, η παρουσία του κ. Καμμένου στο Μαξίμου σημαίνει ότι θα λήξει και η εκκρεμότητα με τον κ. Μουζάλα;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν ξέρω αν θα υπάρξει ευκαιρία να συζητηθεί τέτοιο ζήτημα σήμερα. Δεν μπορώ να σας απαντήσω. Ξέρω μόνο ότι δεν κλήθηκε γι΄αυτό. Κλήθηκε εσπευσμένα ο κ. Καμμένος. Δεν μπορώ να σας απαντήσω τι θα συζητηθεί. Η συζήτηση γίνεται τώρα και δεν μπορώ να προβλέψω τη συνομιλία αυτή.
ΜΑΛΤΕΖΟΥ: ΄Ηθελα να σας ρωτήσω αν έχετε συνυπολογίσει τον ανθρώπινο παράγοντα. Δηλαδή, το γεγονός ότι πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους, τους πρόσφυγες, δεν θα θέλουν να επιστρέψουν στη Τουρκία. Πώς θα τους πείσετε: Και μια δεύτερη ερώτηση, ποια είναι η αντίδραση της κυβέρνησης στις ανακοινώσεις ΜΚΟ ότι η συγκεκριμένη Συμφωνία παραβιάζει τη Συνθήκη της Γενεύης.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ακριβώς εδώ ήταν και τα πολλά δικά μας ερωτηματικά. Διότι η Συμφωνία έχει κάποιες γενικές τοποθετήσεις, ότι δεν θα παραβιαστούν τα δικαιώματα των προσφύγων. Στη βάση αυτή καλούμαστε. Γι΄ αυτό ακριβώς έχει συσταθεί και η αντίστοιχη επιτροπή, εδώ, από νομικούς μας που θα εξετάσουν πώς, χωρίς να παραβιάζεται, ότι θα εξετάζεται και ένας -ένας και δεν θα υπάρχουν μαζικές απελάσεις. Ως έναν βαθμό διασφαλίζει και το πλαίσιο αλλά και τον τρόπο που θα λειτουργήσουν και οι δημόσιοι λειτουργοί, προκειμένου να μην παραβιαστούν τα δικαιώματα των προσφύγων. Ξέρετε ότι αυτό και για μας αποτελεί ένα πολύ κεντρικό ζήτημα. Διότι καλούμαστε σε συντομότερα διαστήματα να αποδίδουμε ή όχι, το άσυλο. Για αυτό δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση, η ταχύτητα να δράσει με τέτοιο τρόπο, ώστε να αφήνει περιθώρια παραβίασης δικαιωμάτων.
ΣΒΕΡΚΟΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω εάν η κυβέρνηση ανησυχεί μετά από διάφορα κρούσματα, όπως είδαμε για παράδειγμα στα Ιωάννινα, πρόσφατα, που διάφοροι πολίτες «ξεσηκώνονται» κατά της μεταφοράς προσφύγων σε κέντρα φιλοξενίας προσφύγων στην ενδοχώρα και πώς προτίθεται να αντιμετωπίσει τέτοια φαινόμενα.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Πραγματικά, υπάρχουν θέματα αντιδράσεων που αφορούν και τις τοπικές κοινωνίες αλλά και τις διαθέσεις των ίδιων των προσφύγων. Πραγματικά βρίσκονται σε ένα ανασφαλές περιβάλλον και οι πρόσφυγες οι οποίοι δεν θέλουν και να παραμείνουν στην Ελλάδα, ουδέποτε ήταν ο στόχος τους αυτός. Από τη μια πλευρά είναι αυτό, και για αυτό και βλέπουμε να μην πείθονται εύκολα να φύγουν από την Ειδομένη. Και όσο και πιο μακριά από έναν δρόμο που θεωρητικά οδηγεί προς τα σύνορα, γίνεται η εγκατάστασή τους, τόσο και μεγαλύτερη, ενδεχομένως, είναι η αγωνία τους και η αντίδρασή τους. Είναι ένας σημαντικός παράγοντας. Επίσης, ένας άλλος παράγοντας είναι αυτός που λέτε, οι αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες, που ευτυχώς- και αυτό τιμά τη χώρα μας - ήταν μικρής εκτάσεως. Κυρίως οι έλληνες πολίτες, τάχθηκαν με άλλο τρόπο απέναντι στους πρόσφυγες. Πρόσφεραν βοήθεια, τους στήριξαν, τους στηρίζουν και για αυτό ήταν εντυπωσιακή η συμπεριφορά του ελληνικού λαού. Πιστεύουμε ότι μέχρι να δουλέψουν οι αποτρεπτικοί μηχανισμοί, μέσω της ενημέρωσης την οποία προσπαθεί η κυβέρνηση να κάνει όσο το δυνατόν πιο εκτεταμένα, να καταλάβουν και να το βιώσουν οι πρόσφυγες ότι αυτή είναι η μόνη ασφαλής οδός για να περάσουν προς την Ευρώπη. Δηλαδή μόνο μέσω μετεγκατάστασης και όχι μέσω της παράνομης οδού του Αιγαίου. Πραγματικά θα υπάρχει ένα διάστημα που θα έχουμε αυτά τα ζητήματα ανοιχτά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι ευχάριστο που συμβαίνουν και που χρειάζεται να τα αντιμετωπίσουμε.
ΓΚΑΝΤΟΝΑ: Ήθελα να ρωτήσω, κυρία Εκπρόσωπε, εάν τις επόμενες μέρες δούμε πράγματι αναβάθμιση της μεταναστευτικής πολιτικής, εάν ο κ. Μουζάλας θα παραμείνει υπουργός ή αν είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να δούμε ένα άλλο πρόσωπο στη θέση του.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Όσον αφορά τον κ. Μουζάλα, όπως σας είπα, εκκρεμεί η συζήτηση. Δεν είμαι σε θέση εγώ να απαντήσω σε αυτό. Από την άλλη πλευρά, μέσα στα νομοτεχνικά πλαίσια που εξετάζονται αυτές τις μέρες, είναι και τα ζητήματα της αναβάθμισης της λειτουργίας του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Αρχικά φαίνεται να διαμορφώνεται με δύο Γενικές Γραμματείες: Μια για την πρώτη υποδοχή και μια για τα θέματα ασύλου, ούτως ώστε πιο αποτελεσματικά και χωρίς πολλαπλές συναρμοδιότητες και πολλούς εμπλεκόμενους, να μπορούμε να είμαστε γρήγοροι και αποτελεσματικοί. Δύο, λοιπόν, Γενικές Γραμματείες σημαίνει αύξηση του αριθμού των υπαλλήλων, διότι, όπως αντιλαμβάνεστε, ειδικά το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής ήταν ένα υπουργείο που δεν είχε την υποδομή για να μπορεί να ανταποκριθεί σε τέτοιες συνθήκες και θα πρέπει ή λειτουργία του να ενισχυθεί με κάθε τρόπο. ΄Ετσι, λοιπόν, έχουμε αναβάθμιση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής με βάση τις ανάγκες που διαμορφώνονται για την υλοποίηση της συμφωνίας και οι νομικοί είναι αυτοί που θα καθορίσουν ποια ακριβώς μορφή θα χρειαστεί. Θέλουμε γρήγορα αναβάθμιση, που να μην δημιουργεί όμως πρόβλημα στους υπάρχοντες υπαλλήλους και να μην δημιουργούνται γραφειοκρατικές καθυστερήσεις.
ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Για την μεταναστευτική πολιτική. Είναι δυνατόν, και πώς λειτουργεί ο νόμος μεταναστευτικής πολιτικής, όταν για να καταθέσει αίτηση κάποιος που ζητάει πολιτογράφηση στην Ελλάδα, στο κέντρο Περιφέρειας της Παιανίας, ενημερώθηκε το Νοέμβριο ότι για να καταθέσει αίτηση πρέπει να πάει μετά τις 2 Μαΐου. Το θέτω για να επισημοποιήσω αυτή την καθυστέρηση.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Το γνωρίζω, είναι έτσι ακριβώς όπως λέτε. Αυτά ακριβώς έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Και βεβαίως έχουμε να αντιμετωπίσουμε πολλά τέτοια θέματα, για αυτό χρειαζόμαστε και ενίσχυση σε εξειδικευμένο προσωπικό. Βεβαίως, χρειάζεται και η έγγραφη και πιο συστηματική ενημέρωση και αυτών που καταφθάνουν στα hotspot των ελληνικών νησιών. Όλα αυτά είναι μέσα στο σχέδιο που καταστρώνεται αυτές τις μέρες, και εννοώ ταχύτατα, μέχρι το τέλος της εβδομάδας.
ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ: Στο νομοθετικό πλαίσιο που θα φέρετε, θα υπάρχει πρόβλεψη για δευτεροβάθμια επιτροπή εφέσεων σε ό,τι αφορά τους αιτούντες ασύλου και αυτή θα έχει δικαίωμα ασφαλιστικών μέτρων κατά αποφάσεων;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δυστυχώς, αυτό δεν μπορώ να σας το πω. Δεν έχω τόσο καλή νομική γνώση. Ξέρω όμως, ότι προβλέπεται να γίνει, αλλά δεν μπορώ να σας πω τις αρμοδιότητες. Τα νομικά μου δεν είναι τόσο προχωρημένα.
Σας ευχαριστώ.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης