Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

4.4.16

Συνέντευξη ΑΝΥΕΘΑ Δημήτρη Βίτσα στο Mega (04/04/16)

Συνέντευξη ΑΝΥΕΘΑ Δημήτρη Βίτσα στο Mega (04/04/16)

O Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνα Δημήτρης Βίτσας σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα Δευτέρα στο MEGA στους δημοσιογράφους Δημήτρη Καμπουράκη και Γιώργο Οικονομέα, ανάμεσα στα άλλα αναφέρει:

Για το προσφυγικό:

Σήμερα πάνω από 200 άτομα με ασφαλή και νόμιμο τρόπο πηγαίνουν στην Τουρκία. Είναι μια εξαιρετική επιχείρηση που οργάνωσε το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το Επιτελικό Συντονιστικό.

Είναι μέρες έντασης ιδιαίτερα στα νησιά. Ας προσπαθήσουμε και ας ευχηθούμε όλοι, να προσχωρήσει η συμφωνία με τον καθωσπρέπει τρόπο. Αυτό θα δημιουργήσει μια κατάσταση η οποία θα διακόψει τις προσφυγικές και τις μεταναστευτικές ροές - γι’ αυτό άλλωστε έγινε και η συμφωνία - και θα μπορέσουμε να διαχειριστούμε καλύτερα τα πράγματα στα νησιά και στην ενδοχώρα. Αν δουν οι διακινητές ότι υπάρχει μια τέτοια διαδικασία και πως εφαρμόζεται η συμφωνία, θα τους κοπεί η δυνατότητα να το κάνουν.

Μέχρι τώρα, με λάθη και με δυσκολίες - δεν το είχαμε και χθες αυτό - έχουμε δείξει και ανθρωπιά και αποφασιστικότητα και συνέπεια σε σχέση και με τη Συνθήκη της Γενεύης, η οποία αναφέρει ότι ο πρόσφυγας ακολουθεί τους όρους και τους κανονισμός της χώρας στην οποία προσφεύγει.

Αυτές τις μέρες έφυγαν από τον Πειραιά περίπου 1.500 πρόσφυγες. Δεν έχουμε νέες ροές προς τον Πειραιά. Τις επόμενες μέρες και μέχρι την Τετάρτη αναμένουμε ότι θα φύγουν και άλλοι από τον Πειραιά. Ζητάμε τη βοήθεια όλων, να πειστούν αυτοί οι άνθρωποι να πάνε σε κέντρα φιλοξενίας. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 2.600 κενές θέσεις και κατασκευάζονται περίπου ακόμα 10.000 θέσεις, που το μεγαλύτερο μέρος τους θα είναι έτοιμο μέχρι την επόμενη Κυριακή. Υπάρχει και η δυνατότητα και η γνώση, ώστε με αποφασιστικότητα και συγχρόνως με ανθρωπιά να εκκενώσουμε τον Πειραιά.

Σε όλα τα κέντρα φιλοξενίας το φαγητό που διατίθεται, είτε είναι από κέτερινγκ είτε είναι μέσω του Στρατού, είναι πιστοποιημένο και οι εταιρείες οι οποίες λειτουργούν έχουν την ευθύνη για την ποιότητα. Η ποιότητα είναι πάρα πολύ καλή.

Πριν το Πάσχα θα έχει αδειάσει ο Πειραιάς. Έχει ξεκινήσει το σχέδιο. Το Σάββατο και την Κυριακή έφυγαν από τον Πειραιά 1.500, πήγαν κατά κύριο λόγο στον Ελαιώνα, όπου ανοίξαμε και έναν άλλο χώρο και θα ανοίξουμε και άλλον έναν. Πήγαν και σε θέσεις που είχαν δημιουργηθεί στο Κουτσόχερο της Λάρισας και στον Κάτσικα των Ιωαννίνων. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν θέσεις στην Αλεξάνδρεια και στην Κατερίνη.

Περιμένουμε αυτή τη βδομάδα να ολοκληρωθούν οι εργασίες στα Οινόφυτα, να ανοίξουν κάποια μικρά ξενοδοχεία, τα οποία ανακατασκευάσουμε και μας έχουν παραχωρηθεί δωρεάν, καθώς και κάποιοι άλλοι χώροι. Νομίζω πως ως το τέλος της βδομάδας, ο Πειραιάς θα έχει ανακουφιστεί πάρα πολύ, ώστε να αρχίσει η εκκένωση της Ειδομένης, ενώ στο μεταξύ η Ύπατη Αρμοστεία, θα έχει ολοκληρώσει ένα κομμάτι που έχει αναλάβει στα Λαγκαδίκια, όπως η ίδια το ζήτησε.

Αυξήθηκαν τις τελευταίες μέρες οι αιτήσεις για άσυλο στη νησιά και ιδιαίτερα στην Μυτιλήνη. Η αίτηση εξετάζεται με βάση το νόμο.

Μικρό ποσοστό εμπειρογνωμόνων έχει φθάσει από την Ευρώπη αλλά μέσα στην βδομάδα θα έχει ολοκληρωθεί, αφού ξεκινάει η διαδικασία της συμφωνίας. Η διαδικασία θα είναι η εξής: Κάνει κάποιος την αίτηση του ασύλου και εξετάζεται. Γενικά ο στόχος μας είναι η αίτηση του ασύλου και η εξέταση της ενδικοφανούς προσφυγής να ολοκληρώνονται μέσα σε 15 μέρες. Το σύνολο φθάνει τις 28 μέρες. Αυτή η διαδικασία είναι έτοιμη τεχνικά και μόλις έρθουν οι εμπειρογνώμονες μπορεί να λειτουργήσει σε μια μέρα.

Υπάρχει μια διαδικασία και μια συμφωνία, η οποία λέει ότι όποιος δεν έχει υποβάλλει αίτηση ασύλου ή έχει απορριφθεί η αίτηση ασύλου, πηγαίνει πίσω στην Τουρκία με νόμιμο και ασφαλή τρόπο. Αυτό θα γίνει.

Το βασικό παραμένει το εξής, μέσα από αυτή τη διαδικασία να διακοπούν οι ροές.

Η Τουρκία έχει λόγους να εμποδίσει τους διακινητές. Πρώτο τα χρήματα που θα πάρει και δεύτερο η δυνατότητα μετεγκατάστασης από την Τουρκία σε χώρες της Ευρώπης, είναι δύο ικανοί λόγοι. Όταν υπογράφουμε μια συμφωνία πρέπει όλοι να την τηρούμε.

Για το ζήτημα της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς και την αξιολόγηση:

Ναι, μέχρι το Πάσχα θα έχει γίνει συμφωνία. Τον περασμένο Ιούλιο υπογράψαμε μια συμφωνία. Αυτό που πρέπει να ελεγχθεί, είναι πως η ελληνική πλευρά εκτέλεσε το δικό της μέρος. Εμείς σε αυτό επιμένουμε. Η διαφορά, σε σχέση με τη συμφωνία, σε τεχνικό επίπεδο, είναι σχεδόν ανύπαρκτη και σας το λέω μετά λόγου γνώσεως.
Υπάρχει το ζήτημα της ουσίας. Η συζήτηση, δια της επιστολής, γίνεται επί της διαδικασίας, εμείς σαν χώρα δεν έχουμε κανένα λόγο ούτε να κάνουμε υποκλοπές ούτε να κάνουμε διαρροές. Κάποιος πρέπει να εξηγήσει τι λόγο έχουμε.

Υπενθυμίζω πως έχουμε κάνει μια συμφωνία και ό,τι ήταν να γίνει από τη δική μας τη μεριά έχει ολοκληρωθεί, μένουν οι λεπτομέρειες. Οι γνώσεις μου επ’ αυτού λένε ότι οι διαφορές που υπάρχουν αυτή τη στιγμή σε σχέση με τη συμφωνία φθάνουν κοντά στο να είναι ανύπαρκτες. Σε σχέση με τα συμφωνηθέντα ουσιαστικά έχουμε φθάσει.
Αυτή η διαδικασία πρέπει να κλείσει και να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος αλλά και να ανοίξει η διαδικασία των χρηματορροών προς το τραπεζικό σύστημα και την πραγματική οικονομία που είναι η μεγάλη ελπίδα. Πολλά από τα μέτρα που υπήρξαν στην συμφωνία δεν έχουν αποδώσει, ενώ πολλά μέτρα που βάλαμε εμείς σε αυτή τη διαδικασία έχουν αποδώσει.

Η απειλή για πιστωτικό γεγονός δεν είναι μόνο επικίνδυνη για την Ελλάδα είναι επικίνδυνη και για την φήμη και για τη λειτουργία του ΔΝΤ.

Εμείς λέμε: Πάρτε από εδώ αυτή τη λογική – του πιστωτικού γεγονότος - και αυτό περιλαμβάνει και τα πρόσωπα που την έχουν και την εκφράζουν. Αυτό είναι το βασικό ζήτημα.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης