Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

27.5.16

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ EΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ. ΠΡΟΚΟΠIOY ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΡΩΣΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ κ. VLADIMIR PUTIN





ΣΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ
27.5.2016


Π.ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, με εξαιρετική χαρά σας υποδέχομαι στην Προεδρία της Δημοκρατίας ως Πρόεδρο και Ηγέτη της Μεγάλης και Φίλης Χώρας, της Ρωσίας.
Η επίσκεψή σας στην Ελλάδα πραγματοποιείται σε μιαν εξαιρετικά και πολλαπλώς κρίσιμη συγκυρία για την ευρύτερη Περιοχή μας αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη. Και είναι ακριβώς αυτή η συγκυρία, σε συνδυασμό με την καθοριστική διεθνή εμβέλεια της Μεγάλης Χώρας σας, της Ρωσίας, που μου επιτρέπει αλλά και μου επιβάλλει το χρέος να επισημάνω τις εξής δύο, άκρως σημαντικές, προεκτάσεις της επίσκεψής σας, φυσικά δίχως να υποτιμώ, κάθε άλλο, τις προεκτάσεις της πολυεπίπεδης διμερούς μας συνεργασίας, τις οποίες θα συζητήσετε στην συνέχεια με τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα.
Πρώτον, η επίσκεψή σας γίνεται κατά την διάρκεια του Έτους Ελλάδας-Ρωσίας, και θα κορυφωθεί με την αυριανή μετάβασή σας στο Άγιον Όρος, όπου και θα σας υποδεχθώ. Ήτοι στην κοιτίδα αλλά και το λίκνο της Ορθοδοξίας. Εκεί θα μας δοθεί η δυνατότητα ν’ αναδείξουμε, στους ταραγμένους καιρούς μας όπως προείπα, πόσον οι αρχές και οι αξίες της Χριστιανοσύνης εν γένει αλλά κυρίως της Ορθοδοξίας μπορούν και πρέπει να εμπνεύσουν τους Λαούς του κόσμου και τους Ηγέτες του ως προς την ανάγκη επικράτησης του Ανθρωπισμού, της Αλληλεγγύης, της Δικαιοσύνης και της Ειρήνης κατά την λήψη κάθε σημαντικής απόφασης για το μέλλον καθενός λαού και, εν τέλει, ολόκληρης της Ανθρωπότητας.
Δεύτερον - και μιας και αναφέρθηκα στο κορυφαίο αγαθό της Ειρήνης - η επίσκεψή σας αυτή μου δίνει εκ νέου την ευκαιρία, όπως το έπραξα και κατά την συνάντησή μας στη Μόσχα, ν’ αναδείξω το πόσο κρίσιμη είναι η στενή και ειλικρινής συνεργασία Ρωσίας, ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να τερματισθεί, οριστικώς και ουσιαστικώς, ο πόλεμος στην Μέση Ανατολή, και συγκεκριμένα στην Συρία. Διότι μόνον η έκβαση αυτή μπορεί να οδηγήσει αφενός στην αποτελεσματική αντιμετώπιση του οξύτατου Προσφυγικού ζητήματος υπό όρους που σέβονται στο ακέραιο την αξία του Ανθρώπου. Και, αφετέρου, στην πλήρη εξάλειψη της τζιχαντιστικής τρομοκρατίας του ISIS, η οποία ενσαρκώνει τη νέα, αποτρόπαιη, βαρβαρότητα, δοθέντος ότι οι εκφραστές της διαπράττουν εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας.
Κύριε Πρόεδρε, καλώς ορίσατε. Και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η εδώ παρουσία σας αποτελεί το επιστέγασμα και την κορύφωση της ειλικρινούς, διαχρονικής και άκρως δημιουργικής σε διεθνές επίπεδο, φιλίας των Κρατών και των Λαών μας.

V.PUTIN (ανεπίσημη μετάφραση): Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλη την ηγεσία του Ελληνικού κράτους για την πρόσκληση. Όντως, όλοι μας διανύουμε δύσκολους καιρούς. Αυτό σχετίζεται και με την οικονομία και με τα ζητήματα της διεθνούς ασφάλειας. Και νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό να συζητήσουμε όλα αυτά τα θέματα, να τα εξετάσουμε και να ψάξουμε τις λύσεις. Και δεν είναι τυχαίο ότι αυτήν την ευκαιρία έχουμε εδώ, στην Ελλάδα, σε μία χώρα με την οποία έχουμε όντως βαθιές, διαχρονικές, παλιές πνευματικές σχέσεις.
Κατά την επίσκεψή σας στη Ρωσία ανακοινώσαμε την έναρξη του Αφιερωματικού Έτους Ρωσίας-Ελλάδος. Και μπορούμε τώρα να δούμε πώς προχωρούν οι εκδηλώσεις στο πλαίσιο του Έτους. Όπως πολύ σωστά επισημάνατε, τώρα έχουμε την ευκαιρία να γυρίσουμε και να δούμε τις ρίζες μας. Και είμαι ευγνώμων και σε σας, προσωπικά, στην Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία και στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, γιατί υποστηρίξατε την επικείμενη επίσκεψή μου στο Άγιον Όρος. Για μας αυτό είναι πολύ σημαντικό. Εμείς όπως υπολογίσαμε, 1000 χρόνια εκεί, στο Άγιον Όρος, βρίσκονται οι Ρώσοι μοναχοί. Μάλλον οι ίδιες οι ημερομηνίες δεν είναι τόσο σημαντικές. Σημασία έχουν οι κοινές μας ηθικές αξίες.
Και βεβαίως πρέπει να συζητήσουμε και την πορεία των οικονομικών σχέσεων. Όπως αναφέρατε και εσείς προηγουμένως, θα το συζητήσουμε πιο αναλυτικά αργότερα με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος. Υπάρχουν γνωστά προβλήματα, αλλά υπάρχει και κάτι που εντυπωσιάζει: Κατά τον μήνα Μάρτιο ο αριθμός των Ρώσων τουριστών στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 523%. Και πρέπει να προχωρήσουμε να κάνουμε το ίδιο όχι μόνο στον τομέα του Τουρισμού, αλλά και σε άλλους τομείς. Νομίζω ότι τώρα είναι πολύ σημαντικό να συζητήσουμε όλες

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης