Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

5.5.16

Συνάντηση ΑΝΥΠΕΞ, Ν. Ξυδάκη με την Υπουργό Υγείας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Φινλανδίας, κα H. Mäntylä

Συνάντηση ΑΝΥΠΕΞ, Ν. Ξυδάκη με την Υπουργό Υγείας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Φινλανδίας, κα H. Mäntylä (ΥΠΕΞ, 5/5/2016)



Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, κ. Νίκος Ξυδάκης, υποδέχτηκε, σήμερα, στο Υπουργείο Εξωτερικών την Υπουργό Υγείας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Φινλανδίας, κα Hanna Mäntylä, στο πλαίσιο της τριήμερης επίσκεψής της στην Αθήνα.

Κατά τη διάρκεια της ιδιαίτερα φιλικής συνάντησης, οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν την ανάγκη και την ευκαιρία περαιτέρω σύσφιξης των διμερών σχέσεων. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στις τρέχουσες εξελίξεις, με κυρίαρχα θέματα το ελληνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και την προσφυγική/μεταναστευτική κρίση.

Ο ΑΝΥΠΕΞ ενημέρωσε την κα Mäntylä για την πορεία του ελληνικού προγράμματος και τις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης για την ολοκλήρωσή του. «Μετά από έξι χρόνια σκληρής λιτότητας βρισκόμαστε σε ένα σημείο καμπής, στο οποίο γίνονται εμφανείς οι διαφορές μεταξύ των Ευρωπαϊκών Θεσμών και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Η ελληνική κυβέρνηση έχει παρουσιάσει αναλυτικά τις προτάσεις της με στόχο να ξεπεραστούν τα ζητήματα που έχουν ανακύψει και δημιουργούν καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης», σημείωσε ο  κ. Ξυδάκης.  Η κα Mäntylä μετέφερε στον ΑΝΥΠΕΞ την εμπειρία και την κατανόηση της Φινλανδικής Κυβέρνησης, η οποία αναμένεται να εφαρμόσει, επίσης, δύσκολες μεταρρυθμίσεις.

Η Φινλανδή Υπουργός έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στο προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα και ιδιαίτερα για την εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, ενώ σημείωσε πως η Ευρώπη βρίσκεται ενώπιον μιας παγκόσμιας κρίσης. Με τη σειρά του, ο ΑΝΥΠΕΞ επεσήμανε πως η τρέχουσα συμφωνία παραμένει εύθραυστη αλλά αποτελεί ίσως τη μόνη λύση υπό τις υπάρχουσες συνθήκες. «Η Ευρώπη χρειάζεται την Τουρκία και η Τουρκία την Ευρώπη αυτή τη δύσκολη περίοδο κρίσης και αστάθειας», σημείωσε ο κ. Ξυδάκης.

Επιπλέον, τόνισε πως το προσφυγικό ζήτημα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με προτάσεις που απευθύνονται μόνο σε τρέχοντα προβλήματα. «Η Ευρώπη πρέπει να αποκτήσει μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη στρατηγική για την επίλυση ενός πολυδιάστατου ζητήματος», σημείωσε ο κ. Ξυδάκης. «Βρισκόμαστε ενώπιον μιας μείζονος γεωπολιτικής αναταραχής και στόχος μας πρέπει να είναι η αποκατάσταση της σταθερότητας τόσο στην περιοχή της Μεσογείου, με κέντρο τη Συρία και τη Λιβύη, όσο και ευρύτερα στην Αφρική», σημείωσε ο ΑΝΥΠΕΞ. 

Οι δύο Υπουργοί  συμφώνησαν πως είναι απαραίτητο τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να παραμείνουν ενωμένα και αλληλέγγυα ώστε να εργαστούν προς μια κοινή κατεύθυνση επίλυσης της προσφυγικής κρίσης, με σεβασμό προς τους ανθρώπους που βρίσκονται σε δεινή κατάσταση.  Στο σημείο αυτό, ο κ. Ξυδάκης απηύθυνε θερμές ευχαριστίες προς την κυβέρνηση της Φινλανδίας για τη συμβολή της στην επίλυση του ζητήματος. «Δεν ξεχνάμε πως η Φινλανδία δείχνει την αλληλεγγύη της όχι μόνο συνεισφέροντας με προσωπικό στην ενίσχυση της FRONTEX αλλά και συμμετέχοντας στο ευρωπαϊκό σχέδιο επανεγκατάστασης, υποδεχόμενη πρόσφυγες. Αυτή η στάση αποτελεί παράδειγμα για όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμβολικά και ουσιαστικά», τόνισε ο κ. Ξυδάκης.


Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης