Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

7.6.16

Γ. Σταθάκης: Ένταξη εξπρές στο νέο αναπτυξιακό νόμο - Όλα έτοιμα το Σεπτέμβριο


Γ. Σταθάκης: Ένταξη εξπρές στο νέο αναπτυξιακό νόμο - Όλα έτοιμα το Σεπτέμβριο


Καθοριστικής σημασίας για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την ανασυγκρότηση των μεγαλύτερων, αλλά και την τόνωση καθοριστικών και στρατηγικών κλάδων της οικονομίας θα είναι ο νέος αναπτυξιακός νόμος, που θα ψηφιστεί την επόμενη εβδομάδα, όπως είπε ο Γ.Σταθάκης στην Οικονομία στο Κόκκινο και τον Στ.Σχινά.



Ο νόμος ψηφίζεται την άλλη εβδομάδα, είπε ο κ.Σταθάκης, σημειώνονται ότι για τους 8 πυλώνες του θα απαιτηθούν 30 υπουργικές αποφάσεις.

«Σεπτέμβρη θα είμαστε όλοι έτοιμοι», όπως τόνισε. Καθοριστικής σημασίας για την επιτυχία του είναι η πρόσληψη περίπου 200 ειδικών εξωτερικών αξιολογητών, μηχανικών και οικονομολόγων, που θα καταστήσουν εφικτό να απαντάται το αίτημα κάθε επιχείρησης σε δύο με τρεις μήνες.

Στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις η προσοχή

Στόχος είναι να αποτελέσει εργαλείο πρωτίστως για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, πρακτικά για επενδύσεις από 150.000 ευρώ ως 20 εκατ.ευρώ.
Επίσης, να στηρίξει τον εκσυγχρονισμό των επιχειρήσεων, με μηχανολογικό εξοπλισμό και άλλες αλλαγές, να είναι ευέλικτος και να μειώνει τις αγκυλώσεις σε μία σειρά απαιτήσεων που «πνίγουν» τις ΜΜΕ, όπως τα ίδια κεφάλαια, οι εγγυητικές επιστολές κτλ.
Η παροχή ρευστότητας ενισχύεται με την δημιουργία χρηματοδοτικού εργαλείου μέσα από τον αναπτυξιακό, ένα νέο ταμείο για την χρηματοδότηση των επιχειρήσεων.
Συνολικά, στη λεπτομέρειά του ο νόμος προσπαθεί να απαντήσει και να ελαχιστοποιήσεις κάθε ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ΜΜΕ για την ένταξή τους.
Ειδικά για τον αγροτοδιατροφικό τομέα, η πρωτογενής παραγωγή δεν εμπίπτει καθώς περιλαμβάνεται στις πρόνοιες της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και την αρμοδιότητα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, εντούτοις -όπως είπε ο κ.Σταθάκης, όλο το φάσμα της περιλαμβάνει τεχνολογική αναβάθμιση, ειδικά για τα σύνθετα προϊόντα μεγάλης προστιθέμενης αξίας, όπως τα βιολογικά. Μέρος αυτής της τεχνολογικής αναβάθμισης εμπίπτει στο νέο αναπτυξιακό.
Εμπίπτει επίσης η τυποποίηση των προϊόντων και η προώθησή τους, ειδικά μέσω της συνεργασίας επιχειρήσεων με τη δημιουργία clusters, για την διευκόλυνση της πρόσβασής τους στις αγορές του εξωτερικού.


Με την ολοκλήρωση των δύο προηγούμενων αναπτυξιακών νόμων και την εφαρμογή του νέου, δημιουργούνται άμεσα δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας και η συνολική ενίσχυση της απασχόλησης είναι πολύ μεγαλύτερη, από την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας σειράς άλλων κλάδων που σχετίζονται με όσες επιχειρήσεις ενταχθούν στα προγράμματα, σημειωσε ο υπουργός Οικονομίας.

Μέχρι τέλος Δεκεμβρίου η προθεσμία για παλιές επενδύσεις

Παραλάβαμε ένα χάος όσον αφορά την κατάσταση με τους δύο προηγούμενους αναπτυξιακούς νόμους, με περίπου 5.000 σχέδια και κονδύλια 6 δισ. ευρώ σε εκκρεμμότητα.
Επρεπε να βάλουμε τάξη, να ξεκαθαρίσουμε ποιες από αυτές τις επιχειρήσεις είχαν εντάξει επενδύσεις που είναι υπαρκτές, ποιες δεν είναι, ποιες επενδύσεις δεν έγιναν και δεν θα γίνουν, ποιες είναι σε μεταβατικό στάδιο και πρέπει να βρεθεί τρόπος να ολοκληρωθούν.
«Για να βρούμε μία λύση, βάλαμε μεταβατικές διατάξεις. Μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2016 θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει το 50% του επενδυτικού σχεδίου» οι επενδύσεις των παλιών αναπτυξιακών νόμων, είπε ο κ.Σταθάκης, ενώ έχουν δεσμευτεί 2,6 δισ. ευρώ για να κλείσουν.

Στόχος να γίνει πυλώνας και η κοινωνική οικονομία

Σημαντικό μέρος της στόχευσης του νέου αναπτυξιακού νόμου αφορά την κοινωνική οικονομία, καθώς κλιμακώνει τα κίνητρα που δίνονται.
Στην Ελλάδα σήμερα αφορά ένα ελάχιστο ποσοστό της οικονομικής δραστηριότητας, όταν για παράδειγμα στην Γαλλία προσεγγίζει το 20% της πραγματικής οικονομίας.
Οι επιχειρηματικές πρωτοβουλίες με κοινωνική στόχευση μπορούν να αποτελέσουν έναν πολύ ισχυρό πόλο στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, τόνισε ο κ.Σταθάκης.

Οι μεγάλες επιχειρήσεις δεν θέλουν χρήμα, θέλουν σταθερότητα
Οι προηγούμενοι αναπττυξιακοί επίσης είχαν μία αναλογία 95% χρηματοδότηση και μόλις 5% φορολογικές ελαφρύνσεις, όταν στην ΕΕ η αναλογία είναι 50%-50%. Μετά το διάλογο με τους φορείς της αγοράς έγινε σαφές ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για φορολογικά κίνητρα.
Ετσι, για τις μεγάλες επιχειρήσεις και επενδύσεις άνω των 20 εκατ. ευρώ, επελέχθη η παροχή σταθερού φορολογικού πλαισίου, καθώς αυτές οι επιχειρήσεις έχουν πρόσβαση σε δανεισμό και ενδφιαφέρονται περισσότερο για το σταθερό πλαίσιο και τις προοπτικές κερδοφορίας.
Ετσι, τη στιγμή της ένταξής τους στον νέο αναπτυξιακό, το ισχύον φορολογικό πλαίσιο θα παραμείνει για αυτές σταθερό, στην περίπτωση που υπάρξουν αυξήσεις, για την επόμενη 12ετία.
Αντίθετα, εάν υπάρξουν μειώσεις, θα επηρεάσουν θετικά και την φορολόγηση των μεγάλων επιχειρήσεων. Αυτή η πιθανότητα είναι σημαντική, καθώς όπως τόνισε ο κ.Σταθάκης αυτή την περίοδο η φορολογία είναι υψηλή και το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν βελτιώσεις, με την επανεκκίνηση της οικονομίας.

 http://left.gr

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης