Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

4.10.16

Η επικύρωση από την ΕΕ θέτει σε ισχύ τη συμφωνία του Παρισιού

Η επικύρωση από την ΕΕ θέτει σε ισχύ τη συμφωνία του Παρισιού


Ξεπεράστηκε και το τελευταίο εμπόδιο για την επικύρωση της συμφωνίας του Παρισιού με τη σημερινή έγκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο -παρουσία του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ, του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών κ. Μπαν Κι Μουν και της προέδρου της 21ης διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα (COP 21) κ. Σεγκολέν Ρουαγιάλ -. Η πολιτική διαδικασία για την επικύρωση της συμφωνίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση ολοκληρώθηκε.
Στην ομιλία του για την κατάσταση της Ένωσης, στις 14 Σεπτεμβρίου 2016, ο Πρόεδρος Γιούνκερ απηύθυνε έκκληση για ταχεία επικύρωση της συμφωνίας με αυτά τα λόγια: «Η αργοπορία στην υλοποίηση υποσχέσεων που έχουν δοθεί αποτελεί φαινόμενο το οποίο ολοένα και περισσότερο απειλεί να υπονομεύσει την αξιοπιστία της Ένωσης. Πάρτε ως παράδειγμα τη συμφωνία του Παρισιού. Εμείς οι Ευρωπαίοι ηγούμαστε παγκοσμίως των προσπαθειών δράσης για το κλίμα. Η Ευρώπη ήταν αυτή που μεσολάβησε για την επίτευξη της πρώτης στην ιστορία νομικά δεσμευτικής, παγκόσμιας συμφωνίας για το κλίμα. Η Ευρώπη ήταν αυτή που οικοδόμησε τον “συνασπισμό φιλοδοξίας” που κατέστησε δυνατή τη συμφωνία του Παρισιού. Καλώ όλα τα κράτη μέλη και το Κοινοβούλιο αυτό να εκτελέσουν το καθήκον τους εντός των προσεχών εβδομάδων, όχι μηνών. Θα πρέπει να κινούμαστε ταχύτερα». Σήμερα αυτό πραγματοποιείται.
Σήμερα, ο Πρόεδρος Γιούνκερ δήλωσε επιπλέον τα εξής: «Σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση μετέτρεψε τις φιλοδοξίες της για το κλίμα σε δράση για το κλίμα. Η συμφωνία του Παρισιού είναι η πρώτη του είδους της και χωρίς την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα είχε καταστεί δυνατή.  Σήμερα, γι’ άλλη μια φορά, πρωτοστατήσαμε και αποδείξαμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ενωμένη μπορεί να επιτυγχάνει τους στόχους της».
Ο αρμόδιος Επίτροπος για τη δράση για το κλίμα και την ενέργεια κ. Μιγκέλ Αρίας Κανέτε δήλωσε σχετικά: «Το συλλογικό μας καθήκον είναι να μετουσιώσουμε τις δεσμεύσεις μας σε ενεργό δράση. Γι’ άλλη μια φορά η Ευρώπη πρωτοστατεί. Διαθέτουμε τις πολιτικές και τα εργαλεία ώστε να επιτύχουμε τους στόχους μας, να καθοδηγήσουμε την παγκόσμια μετάβαση σε καθαρές πηγές ενέργειας και να εκσυγχρονίσουμε την οικονομία μας. Ο κόσμος εξελίσσεται και η Ευρώπη καθοδηγεί τις εξελίξεις αυτές, με αυτοπεποίθηση και περηφάνια ηγείται του έργου για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής».
Μέχρι στιγμής 62 συμβαλλόμενα μέρη, στα οποία αναλογεί περίπου το 52 % των παγκόσμιων εκπομπών, έχουν επικυρώσει τη συμφωνία του Παρισιού. Η συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ 30 ημέρες αφού επικυρωθεί από τουλάχιστον 55 συμβαλλόμενα μέρη τα οποία αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 55 % των παγκόσμιων εκπομπών. Η επικύρωση και κατάθεση από την ΕΕ θα οδηγήσει στην υπέρβαση του ορίου του 55 % των εκπομπών και, κατά συνέπεια, στη θέση της συμφωνίας του Παρισιού σε ισχύ.
Η ΕΕ, η οποία διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην οικοδόμηση του «συνασπισμού φιλοδοξιών» που κατέστησε δυνατή την έγκριση της συμφωνίας του Παρισιού τον περασμένο Δεκέμβριο, αποτελεί παγκόσμιο ηγέτη στον τομέα της δράσης για το κλίμα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη υποβάλει νομοθετικές προτάσεις οι οποίες στοχεύουν στην υλοποίηση της δέσμευσης της ΕΕ για μείωση των εκπομπών στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά τουλάχιστον 40 % έως το 2030.
Επόμενα βήματα
Μετά τη σημερινή έγκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο μπορεί πλέον να θεσπίσει επίσημα την απόφαση. Παράλληλα, τα επιμέρους κράτη μέλη της ΕΕ θα επικυρώσουν τη συμφωνία του Παρισιού σύμφωνα με τις εθνικές κοινοβουλευτικές τους διαδικασίες.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης