Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

18.10.16

Παρέμβαση του ΑΝΥΠΕΞ, Ν. Ξυδάκη, στη συνάντηση Υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος

Παρέμβαση του ΑΝΥΠΕΞ, Ν. Ξυδάκη, στη συνάντηση Υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος
(Λουξεμβούργο, 18.10.2016)



Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, κ. Νίκος Ξυδάκης, συμμετείχε, σήμερα 18 Οκτωβρίου, στο Λουξεμβούργο στη συνάντηση των Υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Στη συνάντηση προήδρευσε ο Γάλλος Υπουργός, κ. Harlem Desir και συμμετείχαν, επίσης, οι Υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γερμανίας, κ. Michael Roth, της Τσεχίας, κ. Thomas Prouza, της Σλοβακίας, κ. Ivan Korcok, η Αντιπρόεδρος της Σοσιαλιστικής ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο, κα Maria Joao Rodriguez, η Γραμματέας της Σοσιαλιστικής ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο, κα Annabel Garnier, καθώς και ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, κ. Θεόδωρος Παπαθεοδώρου.

Από τα κύρια θέματα της συζήτησης, σημειώνεται ο Οδικός Χάρτης της Μπρατισλάβας και πώς αυτός θα οδηγήσει στη Σύνοδο Κορυφής της Ρώμης του προσεχούς Μαρτίου. Όπως διαπιστώθηκε, η ασφάλεια, η άμυνα, η οικονομική ανάπτυξη και ο κοινωνικός πυλώνας θα αποτελέσουν προτεραιότητες της Συνόδου. Ιδιαίτερα, η ανάπτυξη και η ανεργία των νέων απασχολούν το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα. Βασικό θέμα της συζήτησης υπήρξε και το μεταναστευτικό/ προσφυγικό, καθώς και οι συμφωνίες της ΕΕ με τις χώρες προέλευσης των μεταναστών. Τέλος, συζητήθηκε η κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια με σκοπό να «ενδυναμωθεί» η ευρωπαϊκή προοπτική των κρατών της περιοχής.

Στην παρέμβασή του, ο κύριος Νίκος Ξυδάκης αναφέρθηκε στην άμεση ανάγκη για ένα νέο ευρωπαϊκό όραμα που θα στοχεύει στην ανάπτυξη, στην κοινωνική συνοχή και στην κοινωνική ενσωμάτωση.

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό/προσφυγικό, τόνισε ότι η Ελλάδα και η Ιταλία δεν μπορούν να αποτελούν τα hotspot της Ευρώπης. Υπενθύμισε ότι όλες οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να μοιράζονται ισομερώς το βάρος και να αποκρούουν τις εθνικιστικές φωνές προκειμένου να διατηρηθεί η ενότητα του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Συμπλήρωσε δε, ότι η ΕΕ θα πρέπει να συνάψει το συντομότερο συμφωνίες όχι μόνο με τις αφρικανικές χώρες προέλευσης των μεταναστών αλλά και με το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές.

Ο κ. Ξυδάκης έθεσε ιδιαιτέρως το θέμα της «ευέλικτης αλληλεγγύης» και τόνισε ότι παρόμοιες έννοιες δεν μπορούν να υποστηρίζονται από κυβερνήσεις που πρόσκεινται στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Όσον αφορά τα Δυτικά Βαλκάνια, ο κ. ΑΝΥΠΕΞ αναφέρθηκε στις προσπάθειες της Ελλάδας να εδραιωθεί η πολιτική σταθερότητα και το κράτος δικαίου στην περιοχή, ώστε να περιοριστούν οι αλυτρωτικές φωνές που οδηγούν σε πολιτικό εξτρεμισμό και αποσταθεροποίηση.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Ξυδάκης, συμμετέχει αυτήν την ώρα στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, το οποίο, επίσης, διεξάγεται στο Λουξεμβούργο.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης