Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

5.10.16

Ν. Κοτζιάς: Θα ήταν επιπολαιότητα της Τουρκίας να αμφισβητήσει το διεθνές δίκαιο

Ν. Κοτζιάς: Θα ήταν επιπολαιότητα της Τουρκίας να αμφισβητήσει το διεθνές δίκαιο

«Δεν θα ήταν παρά μία επιπολαιότητα από μέρους της Τουρκίας να αμφισβητήσει το διεθνές δίκαιο», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σχετικά με τις τουρκικές φωνές αμφισβήτησης της Συνθήκης της Λωζάννης και ελληνικών νησιών, μιλώντας σήμερα το πρωί στον ραδιοσταθμό του Alpha, επισημαίνοντας ότι επρόκειτο για «εσωτερικής κατανάλωσης εθνική έξαρση η οποία πάει να συγκαλύψει τα πραγματικά προβλήματα της χώρας και δεν έχει καμία σχέση με τα πραγματικά γεγονότα». Το ζήτημα της Συνθήκη της Λωζάννης τέθηκε στην εσωτερική κουβέντα που κάνει ο Ερντογάν με τους Κεμαλιστές και στην πολιτική αντιπαράθεση μαζί τους, είπε, σημειώνοντας όμως ότι έχει και εξωτερικές επιπτώσεις.
Η Τουρκία, όπως ανέφερε ο κ. Κοτζιάς, είναι μία νευρική δύναμη και το πραξικόπημα μία κατ' εξοχήν εκδήλωση νευρικότητας. Εξήγησε, επίσης, ότι η γειτονική χώρα «είναι σε μεγάλο βαθμό σχετικά απομονωμένη, έχει ισχυρά προβλήματα με τη Ρωσία, έχει τα ιστορικά προβλήματα με την Αρμενία, έχει στη Συρία και στο Ιράκ να αντιμετωπίσει έναν πόλεμο» κι υπογράμμισε ότι αυτή τη στιγμή ο καλύτερος γείτονας που μπορεί να έχει είναι η Ελλάδα.
Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε επίσης ότι μερίδα των τουρκικών ελίτ, πιστεύουν ότι στο πραξικόπημα συμμετείχαν και τμήματα των μυστικών υπηρεσιών και με βάση αυτό προσπαθούν να δημιουργήσουν, σε χώρες που τις κατηγορούν ότι ενεπλάκησαν στο πραξικόπημα, τύψεις και να απαιτήσουν κέρδη. «Τι κέρδη; Κατ' αρχάς το συριακό. Εκεί ορισμένες δυτικές δυνάμεις είναι σε μια αντίφαση που δεν μπορούν να λύσουν στρατηγικά, αν θα υποστηρίξουν τους Τούρκους ή τους Κούρδους της Συρίας».
Στην Τουρκία, όπως τόνισε ο κ. Κοτζιάς, αφενός «εμείς υπογραμμίζουμε την πολιτική μας αρχών και αξιών, ότι πρέπει και η ίδια να εξευρωπαϊστεί, να εκδημοκρατιστεί περαιτέρω και να αποδεχθεί την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και του δικαίου θαλάσσης, όπως και του ευρωπαϊκού κεκτημένου» και αφετέρου «κρατάμε όλα τα κανάλια ανοιχτά σε όλα τα επίπεδα για να αναζητούμε λύσεις. Σε πολλούς τομείς (τουρισμό, μεταφορές) έχουμε πολύ καλές σχέσεις που βοηθούν την οικονομία συνολικά. Έχουμε θετικά βήματα αλλά ταυτόχρονα πάντα είμαστε πολύ προσεκτικοί, γιατί υπάρχουν δυνάμεις του τουρκικού κατεστημένου που σκέπτονται αναθεωρητικά και πρέπει να αντιλαμβάνονται ότι δεν τους παίρνει να ελπίζουν ότι μπορούν να υλοποιήσουν αναθεωρητικά σχέδια».
Σχετικά με το προσφυγικό, ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι η Ελλάδα παλεύει για την υλοποίηση της συμφωνίας Τουρκίας-ΕΕ και τονίζει ότι και οι δύο πλευρές πρέπει να εφαρμόσουν τα συμφωνηθέντα, ενώ ερωτηθείς σχετικά με τον φράχτη της Βουλγαρίας και τα αστυνομικά μέτρα στα σύνορα με την Ελλάδα, ο κ. Κοτζιάς είπε ότι οι Βούλγαροι έχουν κρατήσει μέχρι τώρα καλή συμπεριφορά απέναντι μας, και «μαζί διαμορφώνουμε μία καλή εταιρική, φιλική σχέση την οποία πρέπει να την φροντίσουμε και από τις δύο πλευρές».
«Το προσφυγικό είναι ένα σύνθετο διεθνές πρόβλημα στο οποίο η ΕΕ πρέπει να αποδείξει ότι είναι σε θέση να το αντιμετωπίσει δημιουργικά και με ορθή κατανομή δαπανών», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών. «Αυτό που παλεύουμε είναι να αντιμετωπιστεί το προσφυγικό πρόβλημα στην πηγή του. Πρώτα από όλα είναι ένα πρόβλημα πολέμου στη Συρία, πράγμα που πολλοί το ξεχνάνε», σημείωσε, επισημαίνοντας ότι ενώ υπάρχει μία διαμάχη στην Ευρώπη για τους πρόσφυγες δεν υπάρχουν ακόμα ισχυρά αντιπολεμικά κινήματα που να επιβάλλουν την λαϊκή γνώμη τους για την ειρήνη στη Συρία.
Ειδική έμφαση έδωσε στη θετική έκβαση που είχε και ο δικός του αγώνας για την επιστροφή των κονδυλίων από την πλευρά του ΟΗΕ και της ΕΕ στους καταυλισμούς προσφύγων στην Ιορδανία και τον Λίβανο, αλλά και για τη διαμόρφωση πέντε βιομηχανικών ζωνών στην Ιορδανία, ώστε να συγκρατηθούν οι πρόσφυγες στις γειτονικές προς τη Συρία χώρες και να μην κατευθύνονται προς την Ευρώπη. Και βέβαια η ΕΕ, όπως υπογράμμισε, πρέπει να φροντίζει την εφαρμογή των συμφωνιών που υπάρχουν για τις χώρες του ΝΑΤΟ, ιδιαίτερα το Μαρόκο και το Πακιστάν, από όπου προέρχονται τις τελευταίες μέρες οι περισσότεροι μετανάστες, ώστε να μην παίρνουν οι χώρες αυτές μόνο την αναπτυξιακή βοήθεια, χωρίς να μπαίνει ο όρος ότι πρέπει να σταματήσουν οι ίδιες τις μεταναστευτικές ροές.
Ερωτηθείς για τις σχέσεις με την Αλβανία, τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και το τσαμικό, ο κ. Κοτζιάς αποσαφήνισε δημόσια, όπως είπε, ότι «η μόνη αναφορά που γίνεται στο non paper που καταθέσαμε στους Αλβανούς είναι ότι αυτό το θέμα δεν αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης για την ελληνική Πολιτεία», και τόνισε ότι «δεν μπορούν να μας κατηγορούν για το ότι αναφερόμαστε σε αυτό το αντικείμενο».
Ο υπουργός Εξωτερικών εξήγησε ότι πριν από πέντε μήνες είχε κάνει ένα non paper στην Αλβανία όπου πρότεινε να συζητηθούν τα προβλήματα που είναι ανοιχτά την τελευταία 50ετία. «Εκείνοι μου κάνανε μία αντιπρόταση στην οποία συμπεριέλαβαν και το τσαμικό. Εμείς τους είπαμε ότι αυτό δεν είναι αντικείμενο συζήτησης γιατί είναι έξω από τη διαπραγμάτευση. Εμείς δεν το διαπραγματευόμαστε» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κοτζιάς, ενώ επισήμανε ότι η ελληνική πλευρά ενημέρωσε τους Ευρωπαίους. «Δεν βάλαμε τους Ευρωπαίους να μεσολαβήσουν, εμείς διαπραγματευόμαστε με τους Αλβανούς και οι Αλβανοί με εμάς», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Σχετικά με την απάντηση του επιτρόπου Γιοχάνες Χάν, είπε ότι αυτός ανέφερε «επιπολαίως ότι η Ελλάδα συζητάει και το τσαμικό, ζήτησε μετά συγνώμη αλλά άφησε αυτή την ουρά», αλλά «το καταπληκτικό», όπως τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, «είναι ότι υπάρχουν δυνάμεις στην Ελλάδα που είτε παριστάνουν ότι αγνοούν», είτε «λένε δημοσίως ψέματα» και «ήρθαν τώρα τα ΜΜΕ του ακραίου νεοφιλελευθερισμού να λένε ότι συζητάμε το τσαμικό» Έφερε δε το παράδειγμα, όπως είπε, σαν κάποιος να του ζητά το σπίτι, να λέει ότι δεν το διαπραγματεύεται και μετά ο γείτονας να βγαίνει και να λέει ότι ο Κοτζιάς παραδίδει το σπίτι του. «Είναι τρελαμένοι οι άνθρωποι» κατέληξε.
Τέλος, απαντώντας σχετικά με το Κίνημα ΠΡΑΤΤΩ και την αντίθεση που εξέφρασε σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις, είπε ότι το κίνημα που ίδρυσε ο ίδιος είναι αντίθετο στις ιδιωτικοποιήσεις βασικών δικτύων που παράγουν δημόσια αγαθά, όπως το νερό, που είναι και η θέση της κυβέρνησης.
Ερωτηθείς σχετικά με τις επιθέσεις κατά του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα, και μέλους του κινήματος, ο κ. Κοτζιάς τον υπερασπίστηκε τονίζοντας τη σημασία του έργου που έχει προσφέρει ο κ. Τόσκας, ο οποίος έλυσε το πρόβλημα των προσφύγων στην Ειδομένη χωρίς να ανοίξει ρουθούνι, ξήλωσε την αλβανική μαφία και το εμπόριο ναρκωτικών στα Εξάρχεια. Έργο που πέρασε στα ψιλά στα ΜΜΕ, όπως τόνισε, το ίδιο όπως πέρασε στα ψιλά ή και καθόλου ως τελευταία είδηση στα κανάλια, η Διάσκεψη για την Ασφάλεια και Σταθερότητα στη Ρόδο ή άλλες σημαντικές πρωτοβουλίες του υπουργείου Εξωτερικών, ενώ για ένα μεταφραστικό λάθος της μεταφραστικής υπηρεσίας μιλούν σε εκπομπές για πέντε μέρες.
Σοφία Αραβοπούλου

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης