Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

25.1.17

Γ. Κατρούγκαλος: Η Ευρώπη πρέπει να αναστρέψει τις πολιτικές λιτότητας που οδήγησαν στην κρίση

Γ. Κατρούγκαλος: Η Ευρώπη πρέπει να αναστρέψει τις πολιτικές λιτότητας που οδήγησαν στην κρίση

Την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων που θα ενισχύουν τον κοινωνικό και δημοκρατικό χαρακτήρα της οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος κατά την παρέμβασή του στο άτυπο διήμερο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων που ολοκληρώθηκε χθες στη Βαλέτα, στο οποίο συζητήθηκε το πρόγραμμα της προεδρίας της Μάλτας στο Συμβούλιο της ΕΕ κατά το τρέχον εξάμηνο του έτους και το μέλλον της Ευρώπης.
Ειδικότερα, ο κ. Κατρούγκαλος εξέφρασε την πεποίθηση πως η Ευρώπη βρίσκεται ενώπιον μιας υπαρξιακής στιγμής, οφείλοντας να αντιμετωπίσει τις ευθύνες λανθασμένων πολιτικών που οδήγησαν στην παρούσα, σοβούσα κρίση. Σε αυτό το πλαίσιο, επισήμανε ότι οι αντιδραστικές και αντιευρωπαϊκές δυνάμεις ενισχύονται ακριβώς επειδή το ευρωπαϊκό οικοδόμημα δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση, το φόβο των πολιτών και το αίσθημα αβεβαιότητας για το μέλλον, εφαρμόζοντας αντιθέτως μέχρι σήμερα πολιτικές λιτότητας που αποδιαρθρώνουν το κοινωνικό κράτος, συρρικνώνουν τη μεσαία τάξη και διευρύνουν τις ανισότητες. Για την υπέρβαση αυτής της κατάστασης, υπογράμμισε, πρέπει να εξισορροπηθεί η χρόνια ασυμμετρία μεταξύ της κοινωνικής και οικονομικής διάστασης της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, με την ενίσχυση του ενωσιακού χαρακτήρα της ΕΕ και τη λογοδοσία των οικονομικών εργαλείων της οικονομικής διακυβέρνησης. Προς την κατεύθυνση αυτή, διευκρίνισε, θα πρέπει να ενισχυθεί ο ρόλος του Ευρωκοινοβουλίου, αλλά και των εθνικών κοινοβουλίων στο λεγόμενο «Ευρωπαϊκό Εξάμηνο», ενώ θα πρέπει να προωθηθούν ρυθμίσεις για ενδυνάμωση της κοινωνικής ατζέντας, με την αποδοχή προτάσεων των ευρωπαϊκών συνδικάτων, όπως η καθιέρωση ελάχιστου κατώτατου μισθού σε αναφορά με το μέσο μισθό σε κάθε χώρα, ένα ευρωπαϊκό σύστημα ασφάλισης κατά της ανεργίας, η κατάρτιση ενός νέου πρωτοκόλλου κοινωνικών δικαιωμάτων και η μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας με γνώμονα ουσιαστικούς δείκτες ανάπτυξης. Όσον αφορά τον προϋπολογισμό της ΕΕ, πρότεινε να υπάρξει νέος σχεδιασμός με διευρυμένα στοιχεία αναδιανομής, που θα αντιμετωπίζουν τις διευρυνόμενες αποκλίσεις μεταξύ κεντρικών και περιφερειακών κρατών.
Στη συνέχεια, ο κ. Κατρούγκαλος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο προσφυγικό πρόβλημα ως θέμα άμεσης προτεραιότητας και υπογράμμισε πως «πρέπει να εφαρμοστούν οι ήδη ειλημμένες αποφάσεις και να ισχύσουν παγίως δεσμευτικοί κανόνες αλληλεγγύης». Συγκεκριμένα, τόνισε πως τα ευρωπαϊκά κράτη οφείλουν να εφαρμόσουν τις αποφάσεις του Συμβουλίου για μετεγκατάσταση, τις πρόνοιες της Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας και να διαμορφώσουν ένα κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου, το οποίο δεν θα επιβαρύνει υπέρμετρα τα κράτη πρώτης υποδοχής.
Τέλος, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών χαιρέτισε τόσο τη διοργάνωση Κοινωνικής Συνόδου Κορυφής στη Σουηδία, τον προσεχή Νοέμβριο, όσο και τους στόχους που έχει θέσει για το τρέχον εξάμηνο η Μάλτα, σημειώνοντας πως είναι μια γειτονική μας χώρα με την οποία η Ελλάδα έχει κοινές προτεραιότητες, ιδίως στους τομείς της μετανάστευσης και της ενιαίας αγοράς, σε θέματα ναυτιλίας και στις σχέσεις της ΕΕ με τρίτες χώρες της περιοχής.
Η συνέχιση του διαλόγου για το μέλλον της Ευρώπης θα συνεχιστεί με τη Σύνοδο Κορυφής της Βαλέτας στις 3 Φεβρουαρίου και θα κορυφωθεί στη Σύνοδο Κορυφής της Ρώμης, την 25η Μαρτίου, στην επέτειο των εξήντα ετών από τη σύναψη της Συνθήκης της Ρώμης.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης