Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

7.1.17

Δήλωση Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και απαντήσεις σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά την ολοκλήρωση των επαφών του στη Νέα Υόρκη

Δήλωση Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και απαντήσεις σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά την ολοκλήρωση των επαφών του στη Νέα Υόρκη (Νέα Υόρκη, 06.01.2016)



«Η μονοήμερη επίσκεψή μου στη Νέα Υόρκη μπορεί να θεωρηθεί πολύπλευρα πετυχημένη. Έγιναν σειρά από συναντήσεις, τόσο με ελληνοαμερικανικές και κυπροαμερικανικές οργανώσεις όσο και με το εβραϊκό λόμπι.

Η συνάντηση μου με τον Mevlüt Çavuşoğlu έγινε σήμερα το πρωί, όπου συζητήσαμε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τα ζητήματα της Κύπρου, χωρίς να μπορέσουμε να φτάσουμε έστω και σε μια πλησιέστερη σκέψη πάνω σε αυτά τα θέματα.

Συνάντησα τον πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και αργότερα τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, όπου συζητήσαμε κύρια το Κυπριακό και τις ελληνικές απόψεις και θέσεις γιατί πρέπει να καταργηθεί το σύστημα των εγγυήσεων, να μην υπάρχουν παρεμβατικά δικαιώματα για οποιαδήποτε χώρα πάνω στην Κύπρο και να απομακρυνθούν τα ξένα στρατεύματα, πριν απ’ όλα τα τουρκικά κατοχικά στρατεύματα.

Επίσης, είδα μεγάλο κομμάτι από το επιτελείο της νέας κυβέρνησης του προέδρου Τραμπ. Συναντήθηκα με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας, τον κ. Flynn και την αναπληρώτριά του. Είδα τον Προσωπάρχη του Προέδρου καθώς και σειρά από Ελληνοαμερικάνους που βρίσκονται κοντά στο επιτελείο του».

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ θα θέλατε να σχολιάσετε την επιστολή  Ακιντζί στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ;

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Αυτά αφορούν νομίζω τα προβλήματα της μη παραδοχής από τη σκοπιά της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής κοινότητας ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είναι σύμφωνα με τον διεθνή νόμο αλλά και την αναγνώριση που έχει από τον ΟΗΕ και όλους τους διεθνείς οργανισμούς Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κύπρου και συμμετέχει στη διάσκεψη της Γενεύης και στη διεθνή διάσκεψη  με τη διπλή ιδιότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας της Κύπρου και του εκπροσώπου της ελληνοκυπριακής κοινότητας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποια η αίσθηση που αποκομίσατε από τις συναντήσεις που είχατε με το επιτελείο του κ. Τραμπ όχι μόνο για το Κυπριακό αλλά και για τα ελληνικά θέματα γενικώς;

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Μεγάλο κομμάτι του επιτελείου του κ. Τραμπ είναι και Ελληνοαμερικάνοι, οι οποίοι έχουν πλήρη γνώση και επίγνωση των ελληνικών προβλημάτων. Δεν συζήτησα με το επιτελείο του Τραμπ τόσο πολύ τα ζητήματα του Κυπριακού όσο τα θέματα της Μέσης Ανατολής, την πολιτική σταθερότητας και ασφάλειας που ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση, τις τριμερείς συνεργασίες που κάνουμε στη Μέση Ανατολή, για το πνεύμα και τη δομή ασφάλειας της Ρόδου, καθώς και για τη συνεργασία που κάνουμε για τη προστασία των θρησκευτικών και πολιτισμικών  κοινοτήτων της Μέσης Ανατολής.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το θέμα της οικονομίας συζητήθηκε με τον κ. Φλιν ;

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Όχι, αυτό που συζητήσαμε με τον κ. Φλιν είναι ότι το επόμενο χρονικό διάστημα, μόλις ορκιστεί η νέα κυβέρνηση του κ. Τραμπ, θα υπάρξουν προσκλήσεις για επίσκεψη τόσο δικιάς μου για θέματα εξωτερικής και διεθνούς πολιτικής όσο και του Υπουργού οικονομικών για ζητήματα που συνδέονται με το ΔΝΤ, την κρίση χρέους και τους σχετικούς χειρισμούς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πώς εκτιμάτε την αντίδραση του συναδέλφου σας Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών; Πού βλέπετε να βαδίζουμε την άλλη εβδομάδα και - ανάλογα με τη δική σας εκτίμηση - βλέπετε ότι η Τουρκία είναι διατεθειμένη να προχωρήσει με τις εγγυήσεις;

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Αυτή είναι μια απόφαση που θα την πάρει ο Πρόεδρος Ερντογάν ως προς το πως θα το χειριστεί. Αυτό που συμφωνήσαμε με τον συνάδελφό μου κ. Τσαβούσογλου είναι ότι θα πρέπει να κάνουμε ακόμη περισσότερες σκέψεις. Δεν πλησιάσαμε σε κάποια προσέγγιση στη διάρκεια της συζήτησης και, επίσης, πρέπει να αναζητηθούν και τα κριτήρια με τα οποία αντιμετωπίζονται τέτοιου είδους θέματα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η Ελλάδα πόσες δυνατότητες έχει να στηρίξει μέχρι τέλους την Κύπρο; Έχει τα δικά της προβλήματα.

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Η Ελλάδα πάντα στήριζε και στηρίζει την Κύπρο μέχρι τέλους με κριτήριο το συμφέρον της ίδιας της Κύπρου και του Κυπριακού λαού. Στα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια, τουτέστιν εγγυήσεις, παρεμβατικά δικαιώματα και παραμονή κατοχικού στρατού είμαστε κατά και αυτή είναι μια πολιτική που ακολουθούμε με συνέπεια από την αρχή που αναλάβαμε.

Σας θυμίζω ότι  πρώτη φορά που μιλήσαμε γι’αυτό ήταν στην πρώτη μου επίσκεψη τον Απρίλη του 2015 στον ΟΗΕ. Θέλω να σας πω ότι ενώ στις παλαιότερες διαπραγματεύσεις του 2004 και του 2008, 2009 ουδέποτε έγινε συστηματική δουλειά για να καταργηθούν οι εγγυήσεις, τα παρεμβατικά δικαιώματα και για την πλήρη αποχώρηση του τουρκικού στρατού,  χάριν στο γεγονός ότι το θέμα το ανοίξαμε έγκαιρα και εξαρχής από τότε που αναλάβαμε την κυβέρνηση σήμερα θεωρείται κοινός τόπος  η ανάγκη τουλάχιστον να συζητούνται και να σκέφτεται ο καθείς αν τάσσεται υπέρ ή κατά της κατάργησης τους. Είναι ένα θέμα το οποίο δεν μπορεί να βγει πια από την ημερήσια διάταξη, αυτό που λέμε από την ατζέντα. Αυτό το θεωρώ επιτυχία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης