Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

18.12.17

Αλ. Χαρίτσης: Πρώτη στην απορρόφηση ΕΣΠΑ η Ελλάδα

Αλ. Χαρίτσης: Πρώτη στην απορρόφηση ΕΣΠΑ η Ελλάδα

Πρώτη σε όλη την Ευρώπη, σε απορρόφηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ 2014-2020 είναι η Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τα οποία παρουσίασε σήμερα στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης. Παράλληλα η χώρα μας κατατάσσεται δεύτερη στην αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ.

«Με βάση τα τελευταία στοιχεία του Δεκεμβρίου του 2017, η Ελλάδα έχει υπογράψει συμβάσεις για νέα έργα από το "πακέτο Γιούνκερ", ύψους 1,7 δισ. ευρώ που θα οδηγήσουν σε συνολικές επενδύσεις άνω των 5,7 δισ. ευρώ», επισήμανε ο κ. Χαρίτσης κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2018 και επιτέθηκε στην αντιπολίτευση κατηγορώντας την για παραπληροφόρηση.

«Η απορρόφηση σήμερα είναι στο 25%, όταν στο αντίστοιχο χρονικό σημείο του ΕΣΠΑ 2007-13 βρισκόταν στο 17%» ανέφερε, επικαλούμενος  τα τελευταία σημερινά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Παράλληλα, έδωσε έμφαση στο Πρόγραμμα  Δημοσίων Επενδύσεων, σημειώνοντας ότι «λειτουργεί συμπληρωματικά προς τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα και είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για τις τοπικές κοινωνίες, καθώς χρηματοδοτεί σημαντικά έργα σε όλη τη χώρα».

«Από τα 700 εκατ. ευρώ που το παραλάβαμε το 2015, θα ξεπεράσει για το 2017 το 1 δισ. ευρώ, ενώ το 2019 θα φτάσει το 1,5 δισ. ευρώ», επισήμανε ο κ. Χαρίτσης.

Ακόμα μίλησε για «μία πολύ στενή συνεργασία, μια στρατηγική  συμμαχία, που έχει αναπτυχθεί με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων», αποτέλεσμα της οποίας, όπως είπε, «μόνο για το 2017 ήταν η εισροή πάνω από 2 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία».

«Είναι αυτά επιπλέον πόροι που χρηματοδοτούν προγράμματα ενίσχυσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων, επενδύσεις σε κρίσιμες υποδομές, στήριξη δήμων σε όλη τη χώρα αλλά και νέες σημαντικές επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας», υπογράμμισε και πρόσθεσε:

«Συνολικά, 8 δισ. ευρώ έπεσαν στην πραγματική οικονομία το 2017, από το ΠΔΕ και τις συμφωνίες που συνάψαμε με την ΕΤΕπ. Πρόκειται για ποσό - ρεκόρ για την περίοδο της κρίσης. Την  επόμενη τριετία δρομολογούμε με την ΕΤΕπ ένα πρόγραμμα νέων έργων ύψους 7 δισ. ευρώ, που αναμένεται να πυροδοτήσει επενδύσεις άνω των 20 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ίδιας της Τράπεζας».

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης