Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

10.5.18

«Ν. Σαντορινιός: Συνεχώς παρουσιάζονται καλά νέα για το τέλος του μνημονίου και θετικά στοιχεία για την Οικονομία και την Απασχόληση»

«Ν. Σαντορινιός: Συνεχώς παρουσιάζονται καλά νέα για το τέλος του μνημονίου και θετικά στοιχεία για την Οικονομία και την Απασχόληση»


Στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ και την εκπομπή ΣΗΜΕΡΑ με τον Δημήτρη Οικονόμου και την Μαρία Αναστασοπούλου μίλησε σήμερα (10/5) ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Ο Νεκτάριος Σαντορινιός σχολίασε τα θέματα της επικαιρότητας όπως τα θετικά στοιχεία για την απασχόληση και παράλληλα στηλίτευσε τις υποσχέσεις της Ν.Δ αναφορικά με τους ειδικούς συντελεστές ΦΠΑ.
http://www.youtube.com/watch?v=kWdg9g8wMOI
Για τα μέτρα του 2019
«Τα μέτρα ψηφίστηκαν πέρυσι, στο πλαίσιο της 2ης αξιολόγησης, ύστερα από απαίτηση των θεσμών και ήταν από τα προαπαιτούμενα εκείνα που αναγκαστήκαμε να δεχτούμε προκειμένου να κλείσουν οι αξιολογήσεις και να βγούμε από το Πρόγραμμα. Ειρήσθω εν παρόδω, την ίδια εποχή ψηφίστηκαν και αντίμετρα, τα οποία όμως δεν ακούω να αναφέρονται στον δημόσιο διάλογο, ενώ ξεχνάμε πως αν εφαρμοστούν τα μέτρα, θα εφαρμοστούν και τα ψηφισμένα αντίμετρα, όπως για παράδειγμα η μείωση, κατά πολύ, της φαρμακευτικής δαπάνης».
«Πράγματι πιστεύω ότι είναι ένα δύσκολο θέμα και θεωρώ άδικα τα μέτρα που μας ζητήθηκαν. Ο μεγάλος στόχος σήμερα είναι να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα, να βγούμε από τα μνημόνια, να σταθεί η χώρα στα πόδια της, να δανείζεται από τις αγορές και να επιστρέψει στην κανονικότητα, χωρίς άλλα μέτρα».
«Στην ερώτηση αν τα μέτρα θα εφαρμοστούν, οφείλω να πω ότι η συζήτηση που κάνουμε είναι επί ψηφισμένων νόμων, άρα η περίπτωση να μην εφαρμοστούν, είναι μόνο αν θα υπάρξει κάποια θετική εξέλιξη μετά το κλείσιμο του προγράμματος».

Θετικά στοιχεία για Οικονομία και Εργασία
«Συνεχώς παρουσιάζονται καλά νέα για το τέλος του μνημονίου και θετικά στοιχεία για την Οικονομία και την Απασχόληση. Σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος Εργάνη, μειώνεται η ανεργία. Για πρώτη φορά μετά το 2001 έχουμε υπερβεί το ισοζύγιο προσλήψεων- απολύσεων για τον Απρίλιο. Μιλάμε για 100.000 νέες θέσεις εργασίας, οι οποίες στο 55% είναι πλήρους απασχόλησης και όχι μερικής. Ενώ το προηγούμενο διάστημα, από Ιανουάριο έως Απρίλιο, είχαμε 180.000 προσλήψεις».
«Θετικά νέα επίσης είναι η αύξηση των εξαγωγών αλλά και η αύξηση του δείκτη κατανάλωσης».
Για την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά του Βορείου Αιγαίου
«Οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ ήταν ένα από τα μέτρα τα οποία είχαν στοχεύσει οι θεσμοί από την πρώτη στιγμή, μέτρο το οποίο συμπεριλαμβανόταν στην 5η αξιολόγηση, το 2014, η οποία δεν έκλεισε ποτέ. Προσωπικά θεωρώ άδικη την κατάργηση των ειδικών συντελεστών και πιστεύω ότι η αύξηση του ΦΠΑ δημιουργεί αδικίες, πολύ περισσότερο, δε, στα νησιά. Από εκεί και πέρα όμως, δεν μπορώ να μην πω ότι το μειωμένο ΦΠΑ ήταν το άλλοθι των προηγούμενων κυβερνήσεων για να μην εφαρμόσουν καμία νησιωτική πολιτική».
«Παρεμπιπτόντως, είδα τη συνάντηση που είχε ο κ. Μητσοτάκης με φορείς των νησιών του Β. Αιγαίου. Θεωρώ ότι ήταν μια δέσμια «πρωτοβουλία» στην οποία οδηγήθηκε μετά την επίσκεψη στο νησί της Μυτιλήνης κλιμακίου βουλευτών της ΝΔ, οι οποίοι πήγαν για να στηρίξουν τις εντάσεις και προφανώς τους υποσχέθηκαν ότι η ΝΔ θα κρατήσει το ΦΠΑ στα προσφυγικά νησιά. Ο κ. Μητσοτάκης λοιπόν, συνδέοντας το ΦΠΑ με το προσφυγικό και όχι με την νησιωτική πολιτική, είπε στους φορείς ότι θα κρατήσει τους ειδικούς συντελεστές στα προσφυγικά νησιά, μόνο για όσο κρατάει η προσφυγική κρίση».
«Στα σχόλια που ακούω, δε, για το ότι ο τουρισμός θα υποστεί πλήγμα από την αύξηση του ΦΠΑ από 01/07/2018, στα πέντε νησιά του Βορείου Αιγαίου που ακόμη ίσχυε, θέλω να πω ότι οι ειδικοί συντελεστές ΦΠΑ στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα έχουν ήδη καταργηθεί εδώ και ένα χρόνο και παρ’ όλα αυτά δεν φαίνεται να επηρεάστηκε ο τουρισμός».
Εφαρμόζουμε πραγματικές νησιωτικές πολιτικές
«Εμείς υλοποιούμε συγκεκριμένα και απτά μέτρα νησιωτικής πολιτικής. Κατά πρώτο φέρνουμε το μέτρο του Μεταφορικού Ισοδυνάμου- που δεν είναι αντιστάθμισμα του ΦΠΑ, είναι μια στοχευμένη νησιωτική πολιτική προκειμένου να καλύψει το επιπλέον κόστος της ακτοπλοϊκής μεταφοράς προσώπων και εμπορευμάτων από και προς τα νησιά.
Κατά δεύτερον επιταχύνουμε την εφαρμογή της ρήτρας Νησιωτικότητας- η οποία θέλω να είμαι ειλικρινής είχε ψηφιστεί από την προηγούμενη Κυβέρνηση αλλά δεν είχε εφαρμοστεί ποτέ- και ιδρύουμε το Ινστιτούτο Νησιωτικής Πολιτικής. Παράλληλα, αυξάνουμε των πληθυσμό των γιατρών στα νησιά, δημιουργούμε σταθμούς ΕΚΑΒ σε Σύρο και σύντομα στη Μυτιλήνη, αγοράζουμε φέρνουμε πλωτά ασθενοφόρα για την μεταφορά των ασθενών στο Αιγαίο».
Απάντηση σε ερώτηση για τις δηλώσεις του κ. Κατσίκη και τη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ
«Η ημερομηνία λήξης αυτής της κυβέρνησης είναι η συνταγματική ημερομηνία λήξης, δηλαδή το Σεπτέμβριο του 2019. Με τη συγκυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ έχουμε πετύχει δύο σημαντικά πράγματα: να τελειώνουμε με τα μνημόνια στις 21 Αυγούστου, χωρίς προληπτική γραμμή στήριξης και να καθαρίζουμε με την διαφθορά. Προφανώς σε κάποια ζητήματα που έχουν να κάνουν με κάποιες πιο προοδευτικές θέσεις, όπως τα δικαιωματικά, έχουμε διαφωνίες».
«Θεωρώ ότι οι δηλώσεις του κ. Κατσίκη είναι τουλάχιστον ατυχείς. Δεν έχουν καμία σχέση με τις δικές μας απόψεις για τα δικαιώματα και ειδικότερα για το θέμα της ομοφυλοφιλίας. Επομένως εγώ δεν μπορώ να συμφωνήσω σε καμία περίπτωση με όσα λέχθηκαν από μέρους του»

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης