Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

10.5.18

Γ. Κατρούγκαλος: Η κυβέρνησή μας δίνει ιδιαίτερη έμφαση στo σχεδιασμό της ανάπτυξης σε επίπεδο Περιφέρειας

Γ. Κατρούγκαλος: Η κυβέρνησή μας δίνει ιδιαίτερη έμφαση στo σχεδιασμό της ανάπτυξης σε επίπεδο Περιφέρειας


«Η κυβέρνησή μας, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη σχεδιασμού της ανάπτυξης σε επίπεδο Περιφέρειας, και για αυτό το λόγο αναλάβαμε την πρωτοβουλία του πολύ πετυχημένου θεσμού των περιφερειακών αναπτυξιακών συνεδρίων» τόνισε μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκλος, μιλώντας σήμερα το απόγευμα στο συνέδριο που οργανώνει στο Λουτράκι ο ECONOMIST, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, για τον ρόλο της Περιφέρειας στο εγχείρημα της βιώσιμης ανάπτυξης.
Στην συνέχεια, ο Γιώργος Κατρούγκαλος υπογράμμισε ότι «επιδίωξή μας είναι η καθαρή έξοδος από τα μνημόνια τον Αύγουστο, που σημαίνει, όχι τέλος της κρίσης, αλλά τέλος του ασφυκτικού ελέγχου που συνεπαγόταν η εφαρμογή των προγραμμάτων - και παράλληλα αυτή η έξοδος πρέπει να συνδυαστεί με την εφαρμογή ενός εθνικού αναπτυξιακού προγράμματος».
Όπως εξήγησε, «αυτό το πρόγραμμα θα πρέπει να αξιοποιήσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, να στρέψει την οικονομία μας και το παραγωγικό μας μοντέλο, από το να έχει ως κινητήρια δύναμη την ιδιωτική και δημόσια κατανάλωση, εκεί που πραγματικά είναι τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα».
Αυτά τα πλεονεκτήματα, σύμφωνα με τον Γιώργο Κατρούγκαλο, «δεν είναι μόνο η γεωπολιτική θέση της χώρας ή η βιοποικιλότητα που δημιουργεί μία σειρά από εντελώς εκλεκτά αγροτικά προϊόντα. Είναι και το γεγονός ότι σήμερα έχουμε την πιο εκπαιδευμένη, την πιο μορφωμένη γενιά Νεοελλήνων, που σε μεγάλο βαθμό ήταν το βασικό θύμα της κρίσης, και ακριβώς για αυτό το λόγο θεωρούμε και την αναστροφή του brain drain μία από τις βασικές μας υποχρεώσεις».
Στην συνέχεια, ο Γιώργος Κατρούγκαλος σημείωσε ότι «ήρθε η στιγμή να μην έχουμε μόνο την οικονομία που θέλουμε, αλλά και την κοινωνία που θέλουμε, γιατί οι οικονομικές ανισότητες και οι κοινωνικές ανισότητες, και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και στην Ελλάδα, πηγαίνουν χέρι-χέρι».
Μάλιστα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «είναι ένα μεγάλο στοίχημα, το πώς θα μπορέσουμε να έχουμε αυτές τις νέες πολιτικές, που δεν θα απογοητεύουν πια τους πολίτες της Ευρώπης», προσθέτοντας ότι «εμείς στη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης, συνεργαζόμαστε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».
Στο σημείο αυτό, ο Γιώργος Κατρούγκαλος εξέφρασε την αισιοδοξία του, λέγοντας ότι «η Ευρώπη έχει τη δύναμη να ξαναβρεί τον εαυτό της, και κυρίως γιατί οι ευρωπαϊκοί λαοί δεν θέλουν να κυβερνώνται όπως πρώτα». «Με αισιοδοξία λοιπόν, και όχι με επιστροφή στο παρελθόν - γιατί πράγματι κανείς δεν θέλει να γυρίσει σε μία Ελλάδα πριν από το 2010 με τις αμαρτίες της διαπλοκής του πολιτικού συστήματος και με το χρεοκοπημένο οικονομικό και κοινωνικό μοντέλο. Με αισιοδοξία για κάτι νέο και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη, και προφανώς ο ρόλος των Περιφερειών θα είναι καθοριστικός προς την κατεύθυνση αυτή - γι’ αυτό και εμείς ως κυβέρνηση στρέφουμε ιδιαίτερα την προσοχή μας σε αυτού του είδους τις πολιτικές, που είναι κοντά στον πολίτη».

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης