Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

20.6.18

Εισήγηση ΠΘ στη συνάντηση με το ΙΣΝ

Θέλω να εκφράσω τη χαρά μου που σας ξαναβλέπω, καταρχάς, και την ικανοποίησή μου, διότι βλέπω ότι το διάστημα αυτό έχει προχωρήσει η προσπάθεια.


Αντιλαμβάνεστε ότι η σημερινή μας σύσκεψη γίνεται σε μια ιδιαίτερη στιγμή για τη χώρα, ένας ιδιαίτερα πυκνός πολιτικός χρόνος θα έλεγα. Νομίζω ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά στη στιγμή που θα δρέψουμε καρπούς μια πολυετούς δύσκολης προσπάθειας και θυσιών από την πλευρά του ελληνικού λαού. Ως εκ τούτου θα με συγχωρέσετε γιατί το μυαλό μου αυτές τις ώρες βρίσκεται στην διαπραγμάτευση που είναι σε εξέλιξη για την κρίσιμη συνεδρίαση του αυριανού Eurogroup, που θα αφορά τις κρίσιμες αποφάσεις για την απομείωση του ελληνικού χρέους.

Ωστόσο, θεωρώ ότι είναι εξαιρετικά θετική η συγκυρία, καθώς έχουμε διαψεύσει θετικά τους εταίρους μας και έχουμε ολοκληρώσει ένα πολύ δύσκολο και απαιτητικό πρόγραμμα δομικών μεταρρυθμίσεων εγκαίρως.

Έχουμε αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη, έχουμε αναβαθμίσει την διεθνή θέση της χώρας με μια γενναία και αποφασιστική προσπάθεια να λύσουμε χρόνια προβλήματα στη γειτονιά μας, στην περιοχή των Βαλκανίων, με την ιστορική συμφωνία που πριν από μια εβδομάδα είχαμε με τους βόρειους γείτονές μας και περιμένουμε αύριο και μία απόφαση για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, που θα σηματοδοτήσει το τέλος της οκταετούς περιπέτειας της Ελλάδας και το τέλος της λιτότητας.

Συνεπώς, θεωρώ ότι το να συζητάμε σήμερα για την υπεράσπιση του Κοινωνικού Κράτους και δη, της Υγείας είναι εξαιρετικά σημαντικό γεγονός. Έρχεται και συμπίπτει με την θετική συγκυρία. Είναι προτεραιότητά μας το Κοινωνικό Κράτος, είναι προτεραιότητά μας η Υγεία και νομίζω ότι σε αυτό το πλαίσιο η υλοποίηση αυτής της πολύ σημαντικής προσφοράς του Ιδρύματος Νιάρχος, των 250 εκατ. στοχευμένα πάνω σε αδυναμίες ή ελλείμματα του συστήματος Υγείας, έρχονται να δημιουργήσουν μια πολύ θετική δυναμική.

Δύο μήνες πριν, εδώ υπογράψαμε αυτή τη δωρεά, είχα επισημάνει ότι θα κάνουμε το παν ώστε να προχωρήσει γρήγορα. Είμαστε σήμερα εδώ για να οργανώσουμε τα επόμενα βήματα και να ελέγξουμε τα προηγούμενα.

Η αίσθηση που έχω είναι ότι τα πρώτα βήματα έγιναν όπως έπρεπε να γίνουν, παρά το γεγονός ότι η χώρα μας βρίσκεται ακόμα αντιμέτωπη με αυτό το τέρας της γραφειοκρατίας και πρέπει σε κάθε βήμα να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Εντούτοις, οι συνεργάτες μου, μου λένε ότι τα διαδικαστικά ξεπερνιούνται.

Έχει ήδη ολοκληρωθεί ο ορισμός εκπροσώπων του Ελληνικού Δημοσίου στην Ειδική Συμβουλευτική Επιτροπή, η οποία θα υποστηρίζει τη συνεργασία μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Έχει ολοκληρωθεί ο ορισμός μελών των ομάδων έργου και έχουν ήδη ξεκινήσει συναντήσεις.

Προχωρά η επεξεργασία της σύμβασης που θα καθορίζει τους βασικούς όρους υλοποίησης της δωρεάς του συνόλου των έργων. Και για κάθε έργο θα ακολουθήσει η σύναψη επιμέρους σύμβασης δωρεάς, η οποία και θα εξειδικευτεί.

Έχει δρομολογηθεί η εξειδίκευση του ιατρικού εξοπλισμού που θα αποδοθεί στον Ευαγγελισμό.

Και τέλος, μετά την ολοκλήρωση της επεξεργασίας και αφού οριστικοποιηθεί το κείμενο της σύμβασης δωρεάς και της σύμβασης δωρεάς εξοπλισμού στον Ευαγγελισμό, οι συμβάσεις αυτές θα υπογραφούν και στη συνέχεια θα κυρωθούν με νόμο από τη Βουλή.

Θέλω λοιπόν, πριν ξεκινήσουμε τη σημερινή μας σύσκεψη, για άλλη μια φορά να σας ευχαριστήσω για την πολύτιμη συνεισφορά σας και την έμπρακτη στήριξη σε ένα ζωτικό τομέα για κάθε πολίτη του ελληνικού κράτους που είναι η Υγεία. Και βεβαίως να ευχαριστήσω για τη συνεισφορά του και για την παρουσία του σήμερα εδώ ,τον Renzo Piano. Είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε όχι μόνο μια σημαντική συμβολή, καλύπτοντας ανάγκες του συστήματος Υγείας, αλλά και μια σημαντική αρχιτεκτονική συμβολή στον αστικό χώρο, όπου θα δημιουργηθούν σημαντικές παρεμβάσεις.

Και θέλω να ξεχωρίσω μεταξύ όλων των άλλων τις τρεις παρεμβάσεις. Η μία αφορά την κατασκευή του Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής, την κατασκευή του Νοσοκομείου Παίδων Θεσσαλονίκης. Επιτέλους, η Θεσσαλονίκη, η συμπρωτεύουσα, ένα μεγάλο αστικό κέντρο αποκτά Νοσοκομείο Παίδων. Αλλά και την παρέμβαση στον χώρο που σήμερα είναι το Νοσοκομείο Ευαγγελισμός, όπου έχουμε την ανακατασκευή και τη δημιουργία στο σημερινό κτίριο που είναι ο Οίκος των Αδελφών Νοσοκόμων, όπου θα έχουμε ένα κτίριο που θα λειτουργήσει ως έδρα του τμήματος Νοσηλευτικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Λοιπόν, με αυτές τις σκέψεις και με αυτές τις ευχαριστίες να δώσω τον λόγο σε εσάς.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης