Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

21.6.18

Θέμα κατοχικού δανείου και άλλων εκκρεμοτήτων του παρελθόντος σε συνάντηση του Υπουργού Ναυτιλίας με τον Υπουργό Εσωτερικών της Βάδης Βυρτεμβέργης για τη μετανάστευση

Θέμα κατοχικού δανείου και άλλων εκκρεμοτήτων του παρελθόντος σε συνάντηση του Υπουργού Ναυτιλίας με τον Υπουργό Εσωτερικών της Βάδης Βυρτεμβέργης για τη μετανάστευση


Τον Υπουργό Εσωτερικών, Μετανάστευσης και Ψηφιοποίησης του γερμανικού ομοσπονδιακού κρατιδίου της Βάδης Βυρτεμβέργης, Τόμας Στρόμπλ, υποδέχτηκε στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ο Υπουργός Παναγιώτης Κουρουμπλής. Τον κ. Στρομπλ συνόδευε πολυμελής αντιπροσωπεία της Επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής της Βάδης Βυρτεμβέργης. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος, Αντιναύαρχος ΛΣ Σταμάτης Ράπτης και οι δύο Υπαρχηγοί, Αντιναύαρχοι ΛΣ Θεόδωρος Κλιάρης και Αθανάσιος Ντούνης.
Ο κ. Κουρουμπλής δήλωσε ότι το ζήτημα της μετανάστευσης είναι πολύ σοβαρό για την Ευρώπη, όχι μόνο λόγω του πολέμου που την προκαλεί σήμερα στη Μέση Ανατολή, αλλά και λόγω της κλιματικής αλλαγής, η οποία σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες επιστημονικές μελέτες θα προκαλέσει μεγάλες μετακινήσεις πληθυσμών (ενδεχομένως και πλέον των 60 εκατομμυρίων ανθρώπων) προς χώρες με ηπιότερα κλίματα. Ο Υπουργός Ναυτιλίας τόνισε ότι ακόμα ότι η Ευρώπη δεν κινείται στη σωστή κατεύθυνση στο προσφυγικό ζήτημα, γιατί δεν υιοθετεί κοινή και ενιαία μεταναστευτική πολιτική. «Το αποτέλεσμα είναι η Ελλάδα να σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος των προσφυγικών ροών και να το σηκώνει ουσιαστικά μόνη της, Θα θέλαμε συλλογική αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος από την Ευρώπη, η οποία πρέπει να κατανοήσει ότι αν δεν υιοθετήσει συλλογική αντιμετώπιση, κινδυνεύει να γυρίσει πολλά χρόνια πίσω, οδεύοντας σε επικίνδυνους δρόμους, οι οποίοι οδηγού ακόμα και σε διάλυση», δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.
Ο κ. Κουρουμπλής σημείωσε ακόμα ότι με την ευκαιρία των καλών οικονομικών και ναυτιλιακών σχέσεων που έχουν οι δύο χώρες, θα πρέπει να μελετήσουν, με σεβασμό η μία στην άλλη, τα παλαιότερα προβλήματα, που μένουν από την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και της Κατοχής. «Το κατοχικό δάνειο και άλλες εκκρεμότητες , όπως οι πολεμικές αποζημιώσεις και οι αρχαιότητες που μεταφέρθηκαν στη Γερμανία, κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής είναι θέματα που θα πρέπει «οι δύο πλευρές, με σεβασμό η μία προς την άλλη να τα μελετήσουν».
Ο κ. Στρομπ δήλωσε ότι η Γερμανία επιθυμεί να συνεχιστούν οι καλές πολιτικές και οικονομικές με την Ελλάδα και ότι όσον αφορά την κρίση της μετανάστευσης δε θα πρέπει να αφήνεται ένα κράτος μόνο του να την αντιμετωπίσει αλλά θα πρέπει από κοινού και σε ευρωπαϊκό επίπεδο να αντιμετωπίζεται. Ιδιαίτερα οι δύο χώρες μας, Ελλάδα και Γερμανία είναι υπέρ του να υπάρξουν ευρωπαϊκές απαντήσεις στο ζήτημα και περισσότερη εντατικοποίηση της συνεργασίας των χωρών από ότι στο παρελθόν. «Είναι πολλές οι δεκαετίες που καλλιεργούμε καλές σχέσεις μεταξύ των χωρών μας. Μας ενώνουν κοινές παραδόσεις, η φιλοσοφία ο πολιτισμός και αυτά είναι πεδία τα οποία προσβλέπουμε και στο μέλλον να καλλιεργήσουμε ακόμα περισσότερο», δήλωσε ο κ. Στρομπ. Τόνισε ότι «δεν πρέπει να περιμένουμε ότι οι μεταναστευτικές ροές θα μειωθούν, αλλά αντιθέτως ότι θα συνεχιστούν» και είπε ότι «η Ευρώπη και ίσως και η Γερμανία, άφησαν μόνη την Ελλάδα να σηκώσει το βάρος των ροών και αυτό πρέπει να αλλάξει. Δεν περιμένουμε να μειωθούν οι μεταναστευτικές ροές, αλλά να αυξηθούν. Η Ευρώπη θα πρέπει να στηρίξει την Ελλάδα περισσότερο στη φύλαξη των ευρωπαϊκών θαλασσίων συνόρων».
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ – ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΚΤΟΦΥΛΑΚΗΣ

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης