Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

26.6.18

Αλ. Τσίπρας: Δεν ανησυχώ καθόλου, θα ολοκληρώσουμε την τετραετία

Αλ. Τσίπρας: Δεν ανησυχώ καθόλου, θα ολοκληρώσουμε την τετραετία


Το «εξαιρετικό momentum» για την Ελλάδα, κατά το οποίο πραγματοποιείται η επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Λονδίνο, μετά την «ιστορική απόφαση του Eurogroup» και αυτών που σηματοδοτεί η επίτευξη της συμφωνίας για την επόμενη μέρα της χώρας, υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας μετά τη συνάντησή του με την πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι, με την οποία είχε «μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση και συζήτηση».
Από τον αριθμό 10 της Downing Street, την έδρα της κ. Μέι, ο Έλληνας πρωθυπουργός έθεσε στη Βρετανίδα ομόλογό του και το μείζον για την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό ζήτημα, αυτό της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα.
«Δεν ανησυχώ καθόλου», απάντησε κατηγορηματικά ο Αλέξης Τσίπρας, σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για το εάν τον ανησυχούν - σε σχέση με την πολιτική σταθερότητα και την κυβερνητική συνοχή - οι σημερινές εξελίξεις με την ανεξαρτητοποίηση του βουλευτή του συγκυβερνώντος κόμματος, δεδομένου ότι η πολιτική σταθερότητα είναι σημαντική παράμετρος σε αυτή την σημαντική στιγμή για τη χώρα και την επόμενη μέρα. Σημείωσε ειδικότερα την πεποίθησή του ότι «αυτή η κυβέρνηση, παρά τους σχεδιασμούς που υπάρχουν και τα σχέδια τα ανόητα, κατά την άποψή μου, που κάποιοι επιχειρούν, δεν θα έχει ασυνέχεια». Υπογράμμισε ότι «θα έχει συνέχεια η κυβερνητική συνοχή και θα ολοκληρώσουμε το έργο μας στο τέλος της τετραετίας», για να τονίσει: «Δεν ανησυχώ καθόλου. Πόσο δε μάλλον, όταν πλέον είναι σε όλους σαφές ότι αυτή η κυβέρνηση, που έχει περάσει από σαράντα κύματα, κατάφερε να επιβιώσει σε πολύ δυσκολότερες στιγμές. Πόσο δε μάλλον τώρα, που ανοίγεται μπροστά μας ένας πολύ θετικός ορίζοντας». Ο πρωθυπουργός παρέπεμψε στην κινηματογραφική ταινία «Die Hard», για να καταλήξει: «Λοιπόν, είμαστε πολύ σκληροί για να πεθάνουμε».
Αξιολογώντας την έως τώρα επίσκεψη του στην βρετανική πρωτεύουσα, η οποία ολοκληρώνεται αύριο, επισήμανε ότι το τάιμινγκ ήταν «εξαιρετικό» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «υπάρχει προοπτική μιας στενότερης συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο το επόμενο διάστημα». Αυτό, είπε, σηματοδότησε και η σημερινή τους ουσιαστική συνεργασία με την Τερέζα Μέι.
Αναλυτικότερα, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η επίσκεψή του στο Ηνωμένο Βασίλειο «διεξάγεται σε ένα εξαιρετικό momentum, ακριβώς μετά την ιστορική απόφαση του Eurogroup την περασμένη εβδομάδα, που έδωσε μία οριστική λύση στην ελληνική κρίση, τόσο με την επιτυχή ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης του τελευταίου προγράμματος, όσο όμως κυρίως και με την απόφαση για την ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους, που καθίσταται πλέον βιώσιμο». Σημείωσε ότι αυτό δίνει μια νέα προοπτική και αναβαθμίζει τη θέση της Ελλάδας, όχι μόνο την οικονομική, αλλά και τη γεωπολιτική, «ταυτόχρονα βεβαίως και με την ιδιαίτερη προσπάθεια που έχει γίνει όλο αυτό το διάστημα, προκειμένου η Ελλάδα να αποκτήσει έναν ιδιαίτερα ενεργό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων».
Ο κ. Τσίπρας συζήτησε με την πρωθυπουργό Τ. Μέι για τη δυνατότητα ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας της Ελλάδας και του Ηνωμένου Βασιλείου, σε μια σειρά από τομείς. Μίλησαν για την ανάγκη συνεργασίας για προσέλκυση επενδύσεων από τη Βρετανία, και για άλλα κρίσιμα ζητήματα, όπως η μεταναστευτική κρίση, ζητήματα ασφάλειας και άμυνας, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό, οι εξελίξεις συνολικότερα στην ευρύτερη περιοχή.
Οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν να έχουν το επόμενο διάστημα μια στενή και ουσιαστική επαφή. «Οι δύο χώρες και οι δύο λαοί έχουν μια μακρά παράδοση στενών φιλικών σχέσεων, ιστορικούς δεσμούς που πρέπει να αξιοποιήσουμε», είπε ο κ. Τσίπρας. Σημείωσε δε, ότι τώρα, «μετά τη σεβαστή απόφαση των Βρετανών να αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση», περισσότερο από ποτέ πρέπει οι δύο χώρες να ενισχύσουν τις διμερείς συνεργασίες τους, προκειμένου να καταφέρουν να έχουν και για τις δύο χώρες τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.
Ο Αλέξης Τσίπρας, δήλωσε ότι έθεσε στη Βρετανίδα πρωθυπουργό, «ένα μείζον για την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό ζήτημα: Το ζήτημα της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα». Σημείωσε ότι «για μας, αποτελεί ένα κρίσιμο ζήτημα, που έχει και μια ιδιαίτερη ηθική φόρτιση», υπογραμμίζοντας ότι «τα Μάρμαρα ανήκουν στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά, αλλά η θέση τους, η φυσική τους θέση είναι στον Παρθενώνα». «Η φυσική τους θέση», πρόσθεσε, «είναι εκεί όπου χτίστηκαν, είναι εκεί όπου οι αρχαίοι Έλληνες έδωσαν μια μεγάλη πνοή στην παγκόσμια πολιτιστική μας κληρονομιά, φτιάχνοντας αυτό το σημαντικό μνημείο για την παγκόσμια κληρονομιά».
Ερωτηθείς επί του ίδιου θέματος, ο πρωθυπουργός είπε ότι «γνωρίζουμε τις θέσεις της βρετανικής πλευράς» και πως «αυτό που έχει ιδιαίτερη αξία είναι να συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια». «Και πιστεύω», σημείωσε, «ότι θα βρούμε ολοένα και περισσότερους στην εξέλιξη των πραγμάτων, που θα υποστηρίζουν αυτή τη δίκαιη ελληνική θέση».

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης