Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

6.6.18

Ν. Παππάς: Η σωστή αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών θα συμβάλλει στην άμβλυνση των ανισοτήτων


Ν. Παππάς: Η σωστή αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών θα συμβάλλει στην άμβλυνση των ανισοτήτων


Το σημαντικό ρόλο που μπορεί να επιτελέσει η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών «προκειμένου να περάσουμε στη φάση μιας διατηρήσιμης και δίκαιης ανάπτυξης», τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, στην ομιλία του στο 15ο Περιφερειακό Συνέδριο, που πραγματοποιείται στη Σύρο.
«Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Ελλάδας, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, προχωρά με γοργούς ρυθμούς. Με την πλήρη και σωστή αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά. Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει η χώρα μας να έχει πολύ ισχυρά δίκτυα και να αξιοποιήσει στο έπακρο τις δυνατότητες που δίνουν οι νέες τεχνολογίες. Προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε», επισήμανε ο κ. Παππάς.
Τόνισε επίσης ότι ο τρόπος με τον οποίο θα αναπτυχθούν οι νέες τεχνολογίες θα καθορίσει εάν η ανάπτυξη αυτή θα γίνει η μήτρα των νέων οικονομικών κρίσεων, ή θα γίνει ένα εργαλείο το οποίο θα αμβλύνει τις ανισότητες. «Εάν αφήσουμε την ανάπτυξη των τεχνολογιών να γίνει με τον τρόπο που οι δυνάμεις της αγοράς θα επιλέξουν θα οδηγηθούμε σε νέες κρίσεις γιατί θα ενταθούν οι μεγάλες περιφερειακές ανισότητες, οι οποίες βρίσκονταν στη ρίζα των προβλημάτων που οδήγησαν στην κρίση» υπογράμμισε.
Συνεχίζοντας, ο υπουργός ΨΗΠΤΕ σημείωσε ότι οι επενδύσεις στις υποδομές θα πρέπει να γίνουν από τον δημόσιο τομέα ή σε συνεργασία του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα, καθώς όπως είπε «έχει αποδειχθεί ότι στις μεγάλες υποδομές ο ιδιωτικός τομέας δεν μπορεί να τις αποδώσει επαρκώς σε σχέση με το επιθυμητό αποτέλεσμα». «Εάν μόνο ο ιδιωτικός τομέας είχε αναλάβει την κατασκευή των οπτικών ινών, τότε οι πλούσιες περιοχές ακόμη και στην Αθήνα θα είχαν τρία δίκτυα οπτικών ινών και οι φτωχότερες περιοχές να μην έχουν καμία δυνατότητα σύνδεσης στις νέες τεχνολογίες» ανέφερε χαρακτηριστικά και προσέθεσε: «Ένα μεγάλο πρόγραμμα με συνεργασία του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα θα έχει δημοπρατηθεί έως το τέλος του έτους και θα διασφαλίσει ότι σε όλες τις περιοχές της χώρας θα πάνε δίκτυα οπτικών ινών».
Αποτιμώντας το παρελθόν, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής ανέφερε πως το πρόβλημα με την ψηφιακή πολιτική στην Ελλάδα ήταν ο κατακερματισμός. «Υπήρχαν 21.000 συστήματα και εκατομμύρια διασυνδέσεις που δεν συνδέονταν μεταξύ τους», τόνισε ενώ εξήγγειλε τη δημιουργία «κόμβου διαλειτουργικότητας όπου όλα τα συστήματα θα επικοινωνούν μεταξύ τους».
Ο κ. Παππάς αναφέρθηκε στα έργα ψηφιακής τεχνολογίας τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη και τόνισε ότι θα ενισχυθούν ενέργειες που είναι συμβατές με τους στόχους που έχει θέσει η εθνική ψηφιακή στρατηγική.
Όσον αφορά στις δράσεις για τα νησιά είπε ότι προχωρεί το έργο της ευρυζωνικής σύνδεσης στα νησιά, και έχουν ήδη δρομολογηθεί 100 αιτήσεις.
Υπογράμμισε με έμφαση τη σημασία της ψηφιακής υποστήριξης του μεταφορικού ισοδυνάμου, που εξαγγέλθηκε νωρίτερα στο συνέδριο, «ένα αίτημα ετών για το νησιωτικό κόσμο», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Αναφέρθηκε επίσης στην αναβάθμιση ψηφιακής πλατφόρμας για τον τουρισμό, με στόχο τις εξειδικευμένες πληροφορίες προς τον τουρίστα από μια ενιαία πλατφόρμα και προσέθεσε ότι ήδη δρομολογείται η ψηφιοποίηση του πρωτογενούς τομέα που θα παρέχει στον αγρότη εξατομικευμένες υπηρεσίες, εξοικονομώντας σημαντικούς πόρους ανάλογα με την καλλιέργεια. «Η οργανωμένη επιχειρηματικότητα, οι συνεταιρισμοί και οι ΟΤΑ μπορούν στο πρόγραμμα αυτό να παίξουν ένα πολύ σημαντικό ρόλο», σημείωσε.
Για τον οπτικοακουστικό τομέα ο κ. Παππάς είπε ότι έως τώρα δεν υπήρχε ένα συμπαγές πλαίσιο κινήτρων για τις οπτικοακουστικές παραγωγές και τόνισε ότι ο τομέας αυτός μπορεί να παίξει ένα σημαντικό ρόλο στον τρόπο που βλέπουν την Ελλάδα στο εξωτερικό. «Δώσαμε από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων 75 εκατ. ευρώ για να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο κινήτρων», είπε.
Καταλήγοντας, ο κ. Παππάς σχολίασε και το θέμα που ανέκυψε σχετικά με την άδεια που είχε ζητήσει το BBC για γυρίσματα στον αρχαιολογικό χώρο του ναού του Ποσειδώνα στο Σούνιο. «Εάν δεν δώσεις άδεια στο BBC, σε ποιον θα δώσεις»; διερωτήθηκε επισημαίνοντας ότι η σειρά του BBC θα δώσει τη δυνατότητα να προβληθεί η χώρα σε ένα πολύ μεγάλο κοινό.
Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής αναφέρθηκε επίσης στη σημασία που έχει για τη διεθνή προβολή της χώρας το φεστιβάλ κινουμένων σχεδίων που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στη Σύρο.
«Η χώρα είναι συλλογικά σε καινούργια φάση. Πυκνώνουν τα καλά νέα και παράλληλα πυκνώνουν οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, ότι η ανάπτυξη θα είναι δίκαιη και δεν θα αφήσει κανέναν απέξω», τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, ενώ άσκησε έντονη κριτική στις προηγούμενες κυβερνήσεις για την πολιτική τους στα εργασιακά, λέγοντας ότι «διέλυσαν τις συλλογικές συμβάσεις και ταπείνωσαν τον κατώτερο μισθό». «Περιμένουμε από τις ενώσεις των εργαζομένων να μας πιέσουν όταν έρθει η ώρα της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων και της αύξησης του κατώτατου μισθού», κατέληξε ο κ. Παππάς.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης