Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

3.9.19

Συνεργασία Μ. Βορίδη με πανεπιστημιακούς, για την Ίδρυση Εθνικού Κέντρου Ελέγχου Αυθεντικότητας ελληνικών αγροτικών προϊόντων

Συνεργασία Μ. Βορίδη με πανεπιστημιακούς, για την Ίδρυση Εθνικού Κέντρου Ελέγχου Αυθεντικότητας ελληνικών αγροτικών προϊόντων


Η δημιουργία ενός νέου μοντέλου προώθησης ελληνικών αυθεντικών αγροτικών προϊόντων συζητήθηκε σε σύσκεψη που είχε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, με πανεπιστημιακούς της χώρας.
Στη συνάντηση αυτή, όπου συμμετείχαν ο καθηγητής της Ιατρικής και πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.) Μελέτιος - Αθανάσιος Δημόπουλος, ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας και πρόεδρος του τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης, Αγροδιατροφής και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων, Νικόλαος Θωμαΐδης και ο καθηγητής Κλινικής Βιοχημείας και πρόεδρος του τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας, Ανδρέας Σκορίλας, τέθηκε στο τραπέζι των συζητήσεων το ενδεχόμενο ίδρυσης Εθνικού Κέντρου Ελέγχου Αυθεντικότητας και ανάπτυξης ψηφιακών βιβλιοθηκών προϊόντων εθνικής προτεραιότητας.
Μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Θωμαΐδης επεσήμανε ότι η ανάγκη δημιουργίας ενός Εθνικού Κέντρου Αυθεντικότητας έρχεται «από την απαίτηση των Ευρωπαίων καταναλωτών να γνωρίζουν πως αυτό που αναγράφεται στην ετικέτα του προϊόντος, είναι αληθές και επιστημονικά τεκμηριωμένο με εργαστηριακές αναλύσεις».
Μάλιστα, ανέφερε με την τεκμηρίωση αυθεντικότητας των αγροδιατροφικών προϊόντων, θα δοθεί και η ψηφιακή τους ταυτότητα μέσα από προηγμένες αναλύσεις. Ελαιόλαδο, μέλι, γαλακτοκομικά προϊόντα, φέτα και κρασιά βρίσκονται στην κορυφή της λίστας ενώ από εκεί και πέρα, όπως ανέφερε ο κ. Θωμαΐδης «υπάρχει και η ανάγκη σε μια σειρά από φυτικά προϊόντα όπως ο κρόκος, καπνά, φάβα».
Σύμφωνα με τον κ. καθηγητή, κάτι τέτοιο «θα μετασχηματίσει την αγροτική οικονομία, θα φέρει ένα νέο μοντέλο προώθησης αγροτικών προϊόντων που βασίζεται στην αποδεδειγμένη ποιότητά τους, με τεκμηρίωση της αυθεντικότητάς τους και ταυτόχρονα θα δέσει και με συγχρονα εμπορικά εργαλεία».
Σημειώνει πως «αυτή η υποδομή έχει τρεις πυλώνες: τις χημικές αναλύσεις με υψηλής διακριτικότητας όργανα, για να δούμε το πλήθος των ενώσεων που υπάρχουν, τη μοριακή ανάλυση του γονιδιώματος, δηλαδή να ταυτοποιήσουμε από ποια ποικιλία ή φυλή προέρχεται το προϊόν. Όλα αυτά παράγουν πολλά δεδομένα (Big Data), τα οποία για να δώσουν μια ψηφιακή ταυτότητα πρέπει να συσχετιστούν με βιοπληροφορική» τόνισε ο κ. Θωμαΐδης.
Οι υποδομές που χρειάζονται υπάρχουν ήδη καθώς στα εργαστήρια Αναλυτικής Χημείας και Μοριακών Αναλύσεων του Ε.Κ.Π.Α. πραγματοποιείται ενδελεχής μοριακός χαρακτηρισμός των τροφίμων εθνικής προτεραιότητας με προηγμένες τεχνικές αιχμής ανάλυσης.
Τέλος, ο κ. Θωμαΐδης υπογραμμίζει πως μια τέτοια κίνηση θα έχει τρομερά οφέλη για τα ελληνικά αγροδιατροφικά προϊόντα. «Εμείς ισχυριζόμαστε ότι τα εθνικά μας προϊόντα είναι υψηλής ποιότητας και όντως είναι, αλλά αυτό πρέπει να τεκμηριωθεί με αναλύσεις που θα καταδεικνύουν αυτά τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα» δηλώνει και φέρνει ως παράδειγμα τους ελέγχους που γίνονται στο ελαιόλαδο, καθώς όπως λέει, «βρίσκουμε νέες ουσίες που έχουν τον ισχυρισμό υγείας, όπως και στο μέλι μας από διάφορες γεωγραφικές προελεύσεις το οποίο έχει οφέλιμα συστατικά».

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης