Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

23.10.19

Ο προϋπολογισμός επιτυγχάνει ισορροπία μεταξύ οικονομικής αποτελεσματικότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης

Ο προϋπολογισμός επιτυγχάνει ισορροπία μεταξύ οικονομικής αποτελεσματικότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης


«Ο προϋπολογισμός αυτός, ο πρώτος ο οποίος κατατίθεται με κυβέρνηση ΝΔ, αποπνέει αισιοδοξία, αλλά δεν υπερβαίνει τα όρια του ρεαλισμού, εμπεριέχει πολιτικές υλοποίησης ρεαλιστικών στόχων και ενσωματώνει πρωτοβουλίες ενίσχυσης τόσο της προσφοράς όσο και της ζήτησης στην οικονομία», ανέφερε ξεκινώντας την τοποθέτησή του, στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για το Προσχέδιο του Προϋπολογισμού 2020, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. O υπουργός προσέθεσε πως ο προϋπολογισμός «είναι προσανατολισμένος στην υποβοήθηση της αναπτυξιακής διαδικασίας, κυρίως μέσω της ενίσχυσης των επενδύσεων και επιτυγχάνει ισορροπία μεταξύ οικονομικής αποτελεσματικότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης»
Συνεχίζοντας ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι η κυβέρνηση υλοποίησε δώδεκα προγραμματικές δεσμεύσεις μέσα στους τρεις πρώτους μήνες.
«Καλύψαμε», είπε, το σημαντικό δημοσιονομικό κενό για το 2019, που είχε αφήσει «παρακαταθήκη» η προηγούμενη κυβέρνηση και εμείς συμφωνήσαμε με τους θεσμούς, με τα σημερινά δεδομένα πλέον, για το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2020.
«Ακόμη», ανέφερε, «προχωρήσαμε σε γενναία μείωση του ΕΝΦΙΑ, και βελτιώσαμε σημαντικά το πλαίσιο ρυθμίσεων οφειλών των ιδιωτών προς την εφορία, με αποτέλεσμα, τελικά, 613.770 πολίτες να αξιοποιούν τη ρύθμιση. Απλοποιήσαμε τις διαδικασίες για την προστασία της πρώτης κατοικίας, προκειμένου περισσότεροι ιδιοκτήτες να ενταχθούν στη σχετική ρύθμιση και καταργήσαμε τους κεφαλαιουχικούς περιορισμούς που είχαν επιβληθεί το 2015, μετά την ανεύθυνη διαπραγμάτευση της τότε κυβέρνησης.
Προχωρήσαμε εμβληματικά έργα που είχαν τελματώσει, όπως είναι το Ελληνικό και προωθήσαμε αποκρατικοποιήσεις που επί μακρόν “ σέρνονταν”, όπως είναι η πώληση του 30% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών».
«Ακόμη», πρόσθεσε, «εφαρμόζουμε σχέδιο αναδιάρθρωσης για τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, προχωράμε στην αποπληρωμή του ακριβού τμήματος των δανείων του ΔΝΤ. Δρομολογούμε σχέδιο συστημικής αντιμετώπισης του υψηλού αποθέματος “ κόκκινων δανείων” και υλοποιούμε ένα συνεκτικό και αποτελεσματικό νομοθετικό πλαίσιο για την αγορά τυχερών παιγνίων μέσω Διαδικτύου».
Ο κ. Σταϊκούρας υπογράμμισε ότι «υπάρχει πλέον αισιοδοξία στην κοινωνία, τους εταίρους, τους επενδυτές, τις αγορές» και αυτό αποτυπώνεται σε όλους τους οικονομικούς δείκτες».
«Οι εταίροι μας αναγνωρίζουν δημόσια την πρόοδο που έχει συντελεστεί τους τελευταίους μήνες, ενώ η εμπιστοσύνη των αγορών είναι εμφανής στις αποδόσεις και τα spreads τα οποία έχουν μειωθεί σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα [...]
Επίσης η χώρα προχώρησε και στην έκδοση εντόκων γραμματίων, με αρνητικό επιτόκιο, για πρώτη φορά στην ιστορία της, ενώ αρκετές επιχειρήσεις εκδίδουν νέα ομόλογα, με ευνοϊκούς όρους», σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης