Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

14.1.20

Ν. Μηταράκης από Χίο: Ολοκληρωμένο το σχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης

Ν. Μηταράκης από Χίο: Ολοκληρωμένο το σχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης


Δήλωση σχετική με τη χθεσινή συμμετοχή του στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Χίου, με αποκλειστικό θέμα το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα, και όσα συνέβησαν εκεί, εξέδωσε σήμερα ο βουλευτής Χίου και υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Νότης Μηταράκης. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο κ. Μηταράκης παρουσίασε το ολοκληρωμένο σχέδιο της κυβέρνησης για τη διαχείριση του ζητήματος.
Ακολουθεί η δήλωση του κ. Μητσαράκη:
«Παρουσίασα στο δημοτικό συμβούλιο Χίου το ολοκληρωμένο σχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης. Σήμερα, η ανοιχτή δομή που δημιουργήθηκε το 2016 δεν πληρεί ούτε τις απαραίτητες συνθήκες ασφαλείας για τους κατοίκους της Χίου ούτε παρέχει αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για τους πρόσφυγες. Βρίσκεται μέσα στον αστικό ιστό, ενώ η προτεινόμενη νέα δομή έχει μεγάλη απόσταση, πολλών χιλιομέτρων, από κατοικημένες περιοχές. Σημειώνω ότι η έλλειψη κλειστού κέντρου δεν επιτρέπει τη σωστή εφαρμογή του νέου νόμου για το άσυλο από 1/1/2020 διότι δεν μπορούν να κρατηθούν πουθενά όσοι δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας, με αποτέλεσμα να μη διευκολύνονται οι επιστροφές.
Παρά τις φωνές, ο δήμος ενέκρινε τη δημιουργία νέου κλειστού κέντρου και το κλείσιμο της ΒΙΑΛ. Λυπάμαι, όμως, διότι ενώ το ζήτησα, ο δήμος δεν υπέδειξε νέα τοποθεσία σε βορειότερο σημείο για να λυθεί και η όποια ένταση με τους κατοίκους του Βροντάδου. Ο δήμος επιμένει σε μία πολύ μικρή δομή ολιγοήμερης παραμονής, η οποία όμως δεν αντιμετωπίζει την ανάγκη εξέτασης του ασύλου και επιστροφών και παράλληλα οδηγεί σε πιθανή αύξηση των ροών. Η κυβέρνηση άκουσε τις απόψεις των κατοίκων και δεσμεύτηκε για σημαντική μείωση της προτεινόμενης χωρητικότητας του νέου κέντρου. Το νέο μέγεθος που προτείνει η κυβέρνηση πρέπει να λειτουργεί και αποτρεπτικά και να επιτρέπει επιστροφές όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας.
Αντιλαμβάνομαι τη δυσπιστία των πολιτών, που χρόνια τώρα περιμένουν να δουν την επίλυση της κρίσης. Το σχέδιο της κυβέρνησης είναι ολοκληρωμένο και πλέον θα κριθεί στην πράξη. Παράλληλα, άμεσα θα προχωρήσει ο νέος περιφερειακός δρόμος του Αίπους ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα έχει καμία επίπτωση για τον Βροντάδο η λειτουργία του νέου κλειστού κέντρου, ενώ θα ικανοποιήσει και ένα χρόνιο αίτημα της Βορείας Χίου».

Ανδρ. Μιχαηλίδης: Απολύτως καταδικαστεά τα χθεσινά λυπηρά επεισόδια εναντίον του κ. Μηταράκη
«Τα χθεσινά λυπηρά επεισόδια στο Δημαρχείο της Χίου εναντίον του κ. Μηταράκη είναι απολύτως καταδικαστέα», αναφέρει, σε ανακοίνωσή του, ο βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Μιχαηλίδης. Όμως, όπως τονίζει, «δεν μπορεί να μη σημειωθεί, δυστυχώς, το απόλυτα προφανές: Τέτοιες αντιδράσεις αποτελούν τα επίχειρα ανεύθυνων και μικροκομματικών επιλογών της ΝΔ, σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο, κατά τα τελευταία πέντε έτη».
«Καλώ τον κ. Μηταράκη να εγκαταλείψει τους λεονταρισμούς απέναντι σε ένα σύνθετο και σοβαρό ζήτημα όπως είναι το προσφυγικό-μεταναστευτικό. Τα λαϊκά αφηγήματά του καταρρέουν μπροστά στην αμείλικτη πραγματικότητα. Εμείς στο ζήτημα αυτό δεν θα ακολουθήσουμε τη Νέα Δημοκρατία. Έχουμε απόλυτη συναίσθηση ότι η αντιμετώπισή του απαιτεί πρώτιστα τη συναίνεση της κοινωνίας, δίκαιη κατανομή των ευθυνών διαχείρισης του ζητήματος και επιστροφή στη λογική της ισορροπίας των δικαιωμάτων κατοίκων των νησιών και προσφύγων», επισημαίνει ο βουλευτής και προσθέτει: «Ο μαζικός απεγκλωβισμός ανθρώπων από το νησί και η άμεση αποζημίωση των κατοίκων του Χαλκειούς είναι απαραίτητα μέτρα που πρέπει να λάβει η κυβέρνηση σε πρώτη φάση. Παράλληλα, την καλώ να αναθεωρήσει τους σχεδιασμούς της, που το μόνο που καταφέρνουν είναι να δημιουργούν εκρηκτικές καταστάσεις και να διχάζουν την κοινωνία».

Μία σύλληψη για τα χθεσινά επεισόδια 
Με την κατηγορία της διατάραξης κοινής ειρήνης και βίας κατά υπαλλήλων αναμένεται να οδηγηθεί στην εισαγγελία Πρωτοδικών Χίου 32χρονος, ο οποίος συνελήφθη σήμερα από στελέχη της Αστυνομικής Διεύθυνσης Χίου για τα επεισόδια χθες το βράδυ στο δημαρχείο Χίου.
Επίσης έχει ταυτοποιηθεί και αναζητείται στα πλαίσια του αυτοφώρου ένας ακόμα 45χρονος Χιώτης ο οποίος αντιμετωπίζει τις ίδιες κατηγορίες.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης