Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

9.3.20

Κυρ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα και η Ευρώπη δεν εκβιάζονται από κανέναν




Κυρ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα και η Ευρώπη δεν εκβιάζονται από κανέναν




Πράγματι η Ελλάδα βρίσκεται σε μια τροχιά ανάπτυξης, τόνισε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στο Ελληνογερμανικό Φόρουμ, στο Βερολίνο.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι τα νέα προβλήματα την οδηγούν να επιταχύνει και όχι να επιβραδύνει τις αλλαγές και προσέθεσε:
«Η ασύμμετρη απειλη εξ ανατολών αναδιατάσει τις προτεραιότητες και η υγειονομική κρίση κάνει πιο πολύπλοκο το έργο μας. Δείξαμε τις τελευταίες 10 ημέρες ότι μπορούμε να υπερασπιστούμε εθνική και ευρωπαική κυριαρχία. Η Ελλάδα και η Ευρώπη δεν εκβιάζονται από κανέναν.
Η βοήθεια που μας παρείχαν πολλές ευρωπαϊκές χώρες αποτελεί και έμπρακτη απόδειξη της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Όταν χρειαστήκαμε αγαπητή Άγγελα (Μέρκελ) τους φίλους μας αυτοί μας στήριξαν. Όχι μόνο ηθικά αλλά και υλικά, ανέφερε ο πρωθυπουργός και σημείωσε:
«Στο μεταναστευτικό εισερχόμαστε σε νέα φάση. Ο Πρόεδρος Ερντογάν θα βρεθεί το απόγευμα στις Βρυξέλλες. Θεωρώ θετική αυτή την εξέλιξη. Ελπίζω να είναι η αρχή της αποκλιμάκωσης της κρίσης».
Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε πως αν ο Τούρκος Πρόεδρος επιθυμεί να αναθεωρηθεί η κοινή δήλωση ΕΕ- Τουρκίας για το μεταναστευτικό «που ο ίδιος κατεδάφισε στην πράξη», τότε να προβεί σε κινήσεις:
«Να αποσύρει τους απελπισμένους στον Έβρο και να πάψει να διασπείρει fake news και προπαγάνδα.
Να εξετάσει και άλλες πιθανές βελτιώσεις, όπως πχ κοινές περιπολίες για τον έλεγχο των ροών, και στα τουρκικά σύνορα. Οι επιστροφές όσων παρανόμως περνούν στην Ελλάδα να γίνονται όχι μόνο από τα νησιά αλλά και από την ενδοχώρα. Η Ελλάδα πάντοτε αναγνώριζε και αναγνωρίζει ότι η Τουρκία έχει να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στη διαχείριση του προσφυγικού, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει υπό συνθήκες απειλών και εκβιασμών», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Ο πρωθυπουργός ζήτησε να υπάρξει σύμφωνο εθελοντικής μετεγκατάστασδης παιδιών και εφήβων από την Ελλάδα στην Ευρώπη. «Καλώ τις χώρες να συμμετάσχουν σε αυτή την έμπρακτη απόδειξη αλληλεγγύης τόνισε.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην επιδημία του κοροναϊού και στα μέτρα που έχει πάρει η Ελλάδα, λέγοντας πως στη χώρα μας μέχρι στιγμής ευτυχώς δεν έχουμε ακόμη απώλεια, και σημείωσε πως είναι επιδημία που εξαπλώνεται γρήγορα.
«Σήμερα ανακοινώσαμε ένα πρώτο πλέγμα μέτρων υποστήριξης της οικονομικής δραστηριότητας και στήριξης του κόσμου της εργασίας», ανέφερε και τόνισε:
«Κανένα μαζικό μέτρο ωστόσο δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ατομική ευθύνη. Καμία κεντρική απόφαση δεν αποδίδει αν δεν τη συμμερίζονται πρώτα και πάνω από όλα οι πολίτες».
«Αποφεύγουμε μέχρι και τις χειραψίες. Το κάναμε και με την καγκελάριο, δεν είμαστε τσακωμένοι» είπε χαρακτηριστικά.
Απαιτείται και περισσότερος συντονισμός σε ευρωπαϊκό επίπεδο προσέθεσε και ανέφερε ότι δρομολογείται τηλεδιάσκεψη.
«Είναι ξεκάθαρο ότι το 2020 θα είναι διαφορετική χρονιά από αυτή που προβλέπαμε και οι δημοσιονομικοί στόχοι ενδεχομένως να μην μπορεί να επιτευχθούν. Θα πρέπει να αντιδράσουμε γρήγορα», τόνισε ο πρωθυπουργός.
«Το αφήγημα στις ελληνογερμανικές σχέσεις αλλάζει. Πήγαμε σε σχέση ισότιμων εταίρων που θα μπορέσει να δρομολογήσει επενδύσεις προς όφελος και των δύο πλευρών», επισήμανε στη συνέχεια στης ομιλίας του Ελληνογερμανικό Φόρουμ στο Βερολίνο, ο Έλληνας πρωθυπουργός και προσέθεσε: «Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά θετική. Το Φεβρουάριο ο δείκτης οικονομικού κλίματος για την Ελλάδα ήταν ο υψηλότερος από το 2000».
«Θέλουμε να αυξήσουμε τα 4,5 εκατ. των Γερμανών που έρχονται στην Ελλάδα κυρίως το καλοκαίρι. Θέλουμε να έρχεστε και σε άλλες εποχές. Εκτός από ακρογιαλιές έχουμε και πολύ ωραία βουνά» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.
Σημείωσε πως το πιο σημαντικό είναι η συνεργασία μας να αναπτυχθεί σε πιο δυναμικούς τομείς, αναφέροντας την πράσινη ενέργεια, τη φαρμακευτική τεχνολογία, την νέα διαχείριση των απορριμμάτων.
«Μετράμε ήδη κάποιες πρώτες ενθαρρυντικές πρωτοβουλίες. Οι σχέσεις των δύο χωρών δοκιμάστηκαν στα χρόνια της κρίσης αλλά άντεξαν και έχουμε τη δυνατότητα να τις ενισχύσουμε περισσότερο» επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης.
Ανέφερε ότι η κρίση που αντιμετωπίζουμε, κυρίως του κορονοϊού, θα περάσει «και ευχόμαστε σύντομα».
«Εδώ βάζουμε τα θεμέλια για την επόμενη και μεθεπόμενη ημέρα», τόνισε και προσέθεσε: «Καθώς η Γερμανία είναι η τιμώμενη χώρα στη ΔΕΘ φέτος, προσβλέπουμε και στην παρουσία της καγκελαρίου (Άγγελα Μέρκελ) στην Έκθεση, να έχουμε την ευκαιρία να την εγκαινιάσουμε από κοινού».

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης