Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

18.11.20

Κυρ. Μητσοτάκης: Ναι στο διάλογο με την Τουρκία, αλλά αν δεν συμφωνήσουμε πάμε στη Χάγη

 

Κυρ. Μητσοτάκης: Ναι στο διάλογο με την Τουρκία, αλλά αν δεν συμφωνήσουμε πάμε στη Χάγη

Τη δέσμευσή του για τη διεξαγωγή ενός ειλικρινούς και καλόπιστου διαλόγου με την Τουρκία στο πλαίσιο, όμως, μιας αμοιβαιότητας, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον χαιρετισμό του σήμερα το απόγευμα, κατά την έναρξη της 66ης Ετήσιας Συνόδου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ

Ο πρωθυπουργός τόνισε με έμφαση ότι αναμένει επίσης από την Τουρκία εδώ και καιρό την επίδειξη πνεύματος αμοιβαιότητας και προειδοποίησε: «Ωστόσο, εάν τα καλέσματά μας παραμείνουν αναπάντητα, τότε θα είναι αναπόφευκτο για την Ευρωπαϊκή Ένωση να λάβει μέτρα για να διασφαλίσει τα στρατηγικά της συμφέροντα και τα συμφέροντα των κρατών- μελών της».

Προσέθεσε ακόμη ότι η χώρα μας ενώ αποτελεί φορέα ασφάλειας, έχει δεχτεί προκλήσεις ασφαλείας, οι οποίες μάλιστα υπονομεύουν την ενότητα του ΝΑΤΟ, και ότι το 2020, η ενότητα αυτή δοκιμάστηκε σοβαρότατα, λόγω των τουρκικών προκλήσεων και των μονομερών ενεργειών. 

Ο κ.Μητσοτάκης επισήμανε τις κινήσεις της Τουρκίας σε βάρος της χώρας μας, και ανέφερε πως τον Μάρτιο η Ελλάδα αντιμετώπισε «τη χρησιμοποίηση ως όπλου των μεταναστευτικών ροών» ενώ, όπως είπε, «το καλοκαίρι, χρειάστηκε να θέσουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις μας σε καθεστώς αυξημένου συναγερμού, λόγω ενεργειών εναντίον της κυριαρχίας μας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στη θάλασσα».

«Έτσι, δύο συμμαχικές ναυτικές δυνάμεις ήταν αντιμέτωπες για 35 ημέρες. Μια κατάσταση που έθεσε σε κίνδυνο την ασφάλεια και τη σταθερότητα της νότιας πτέρυγας της Συμμαχίας» επισήμανε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε ότι κατά την περίοδο αυτή, προέτρεψε τον Πρόεδρο Ερντογάν να αναπτύξει ένα πνεύμα εξωστρέφειας, να στρέψει το βλέμμα του στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Δύση, να δεσμευτεί και να επιλύσει τις διαφορές μας στο πνεύμα της συνεργασίας. 

«Όπως έχω πει πολλές φορές τη χρονιά αυτή, η Ελλάδα και η Τουρκία θα πρέπει να μιλήσουν και - εάν δεν συμφωνήσουμε- τότε θα πρέπει να διευθετήσουμε τις διαφορές μας προσφεύγοντας στο διεθνές δικαστήριο, και να αφήσουμε να υπερισχύσει το κράτος δικαίου» τόνισε.

Δεν μπορούν να δοκιμάζουν S-400 οι σύμμαχοι

Ο κ.Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στα μέλη της Συμμαχίας και την ηγεσία του ΝΑΤΟ, ανέφερε ότι τα κράτη-μέλη αντλούνε δύναμη από τις κοινές αξίες τους και από την ασφάλεια που προσφέρει η εγγύηση της κοινής τους άμυνας. Προσέθεσε ότι αυτή η εγγύηση θα πρέπει να ενισχυθεί από την απόλυτη δέσμευση όλων των κρατών- μελών και ότι «οι σύμμαχοι δεν μπορούν να παραβλέψουν τις γεωπολιτικές επιπτώσεις των πολιτικών τους και των πράξεών τους, κυρίως όταν αυτές έχουν άμεση επίδραση στη συνολική ασφάλεια και συνοχή της Συμμαχίας».

Υπογράμμισε συγκεκριμένα:

«Οι σύμμαχοι δεν μπορούν να συνεργάζονται με ομάδες τζιχαντιστών. Δεν μπορούν να προχωρούν σε δοκιμές S-400. Αυτές οι πρακτικές υπονομεύουν τις αξίες του ΝΑΤΟ και πλήττουν την αλληλεγγύη, τη συνοχή, την ενότητα και την αποτελεσματικότητα του ΝΑΤΟ ως πολιτικού και στρατιωτικού Οργανισμού, ενώ προσκρούουν στους στόχους της ίδιας της Συμμαχίας και τα αμυντικά της συμφέροντα».

Ο πρωθυπουργός μίλησε για τους νέους κινδύνους που ελλοχεύουν και αναφέρθηκε στην πανδημία, στην τρομοκρατία στα περιφερειακά παιχνίδια εξουσίας, ενώ έκανε λόγο για «το αόρατο χέρι των δρώντων για λογαριασμό εχθρικών κρατών σε γκρίζες ζώνες, το οποίο βρίσκεται πίσω από κυβερνοεπιθέσεις, πίσω από εκστρατείες παραπληροφόρησης και ενεργοποιεί δυνάμεις με στόχο να πλήξει τις δημοκρατίες μας».

Όπως είπε «οι σύγχρονες προκλήσεις σχετίζονται με διαμάχες, με τη φτώχεια, με κενά εξουσίας και με την ανομία, προκλήσεις που έχουν οδηγήσει στην άνοδο της τρομοκρατίας και τη μαζική μετανάστευση» και προσέθεσε ότι η χώρα μας βρέθηκε στην εμπροσθοφυλακή αυτή της μετακίνησης ανθρώπων, με δεκάδες χιλιάδες προσφύγων και μεταναστών που κατέφτασαν από την Συρία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν και την Υποσαχάρια Αφρική. Και τόνισε ότι οι αφίξεις αυτές σήμαναν τεράστιο βάρος για τα σύνορά μας, τις κοινότητές μας εκεί, αλλά και τις τοπικές δομές και υπηρεσίες.

«Πώς θα μπορούσε, λοιπόν, να είναι η νέα εκδοχή του ΝΑΤΟ;» αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι η πανδημία Covid-19 μας δίδαξε την αξία της τεχνογνωσίας, της συνεργασίας και της διάδοσης της πληροφορίας και της γνώσης, ενώ επιπρόσθετα, η πανδημία ανέδειξε τη σημασία της επένδυσης σε αναδυόμενες τεχνολογίες. 

«Το δίδαγμα για το ΝΑΤΟ είναι πως οι συνεργασίες θα πρέπει να είναι εξίσου ανοιχτές και προσαρμόσιμες. Θα πρέπει να εργαστούμε από κοινού με όσους μοιράζονται τις αξίες της Συμμαχίας μας και με όσους μπορούν να μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις ασφαλείας που προκύπτουν διαρκώς έξω από τα σύνορα του ΝΑΤΟ. Αυτό σημαίνει περισσότερη συνεργασία με χώρες όπως η Ινδία, για την αντιμετώπιση των προκλήσεων ασφαλείας στην Ασία» είπε ο κ.Μητσοτάκης.

Πρότεινε την αξιοποίηση νέων συνεργασιών εκεί όπου η σύγκρουση στη Συρία και τη Λιβύη συνεχίζει να απειλεί την σταθερότητα, και την αυξανόμενη συνεργασία με εταίρους στην Αφρική, τη Μέση Ανατολή και τον Κόλπο.

Σε ό,τι αφορά τη Ρωσία και την Κίνα, ο κ.Μητσοτάκης είπε ότι «θα πρέπει να παραμείνουμε ανοιχτοί στην προοπτική ουσιαστικού διαλόγου, αλλά παράλληλα θα πρέπει να συνεχίζουμε να εμπλεκόμαστε στη συλλογική άμυνα και ασφάλεια» ενώ χαιρέτησε προς τούτο τη δέσμευση του νεοεκλεγέντος Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προς τη Συμμαχία και τη δέσμευσή του για ασφάλεια στην Ευρώπη. 

«Η επιτυχία του ΝΑΤΟ έγκειται στην συλλογική αλληλεγγύη. Η συμμαχία μας όχι μόνο ενισχύει την δύναμη της Αμερικής, αλλά διασφαλίζει και την άμυνα της Ευρώπης. Ως πρωθυπουργός, είμαι περήφανος που η Ελλάδα όχι μόνο καλύπτει αλλά ξεπερνά τη δέσμευσή της για ετήσιες δαπάνες της τάξεως του 2% για την άμυνά της κάθε χρόνο. Φέτος, ανανεώσαμε τη δέσμευσή μας για νέες σημαντικές επενδύσεις στην άμυνα σε ετήσια βάση, ενισχύσαμε την στρατηγική μας ικανότητα και συμμετείχαμε σε βασικούς μηχανισμούς και αποστολές του ΝΑΤΟ» είπε ο κ.Μητσοτάκης.

Κατέληξε λέγοντας ότι η χώρα μας βρίσκεται στο άκρο της Ανατολικής Μεσογείου και της Βορείου Αφρικής και συμμετέχει στο μέτωπο των προσπαθειών με στόχο την προώθηση της ειρήνης και της ασφάλειας, της δημοκρατίας, του πολυμερούς διαλόγου και της περιφερειακής συνεργασίας. «Είναι μια περιοχή τεράστιας στρατηγικής σημασίας για το ΝΑΤΟ και, βεβαίως, για την Ευρωπαϊκή Ένωση» είπε.

Κλείνοντας τον χαιρετισμό του ο κ.Μητσοτάκης επικαλέστηκε τον Θουκυδίδη που περιέγραψε το πώς η Αθηναϊκή Δημοκρατία ανετράπη λόγω της αντιπαλότητας των "μεγάλων δυνάμεων".

«Για να διασφαλίσουμε πως αυτό δεν θα συμβεί, για να διασφαλίσουμε τη συνέχεια του δημοκρατικού μας συστήματος, είναι ξεκάθαρο πως θα πρέπει ο ζωτικός αυτός θεσμικός πυρήνας, το ΝΑΤΟ, να παραμείνει σταθερός, καθώς αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής. 

Προστατεύοντας τα κοινά μας συμφέροντα, διασφαλίζοντας σταθερότητα στις κοινές γεωγραφικές μας ζώνες, διασφαλίζοντας ειρήνη μεταξύ των "μεγάλων δυνάμεων" του κόσμου τις επόμενες δεκαετίες» είπε ο πρωθυπουργός.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης