Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

6.10.21

Άρθρο του Κυρ. Μητσοτάκη στο liberal.gr: Γιατί η συμφωνία με τη Γαλλία εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Ελλάδας

 

Άρθρο του Κυρ. Μητσοτάκη στο liberal.gr: Γιατί η συμφωνία με τη Γαλλία εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Ελλάδας

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με άρθρο του στην ιστοσελίδα Liberal.gr τοποθετείται αναλυτικά για την συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας. Τονίζει ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα της χώρας μας σε τρία επίπεδα.

Πρώτον θωρακίζει τις Ένοπλες Δυνάμεις και τονώνει την αποτρεπτική τους ικανότητα ενώ σημειώνει ότι έχει και θετικό οικονομικό αποτύπωμα καθώς η προμήθεια των πλοίων για το Πολεμικό Ναυτικό «περισσότερο αξίζει και λιγότερο κοστίζει».

Δεύτερον, σημειώνει πως η συμφωνία αποτελεί απτή απόδειξη του ενισχυμένου και διευρυμένου πλέγματος στρατηγικών συνεργασιών και συμμαχιών που έχει οικοδομήσει η κυβέρνηση τα τελευταία δύο χρόνια.

Ειδικά για τη ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής επισημαίνει πως συνιστά πρόνοια πέρα και πάνω από τις δεσμεύσεις συλλογικής υποστήριξης που προβλέπουν η συνθήκες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και τονίζει: «Οι κινήσεις της Ελλάδας ενισχύουν ουσιαστικά τις δυνατότητες του ευρωπαϊκού πυλώνα του ΝΑΤΟ και συνεπώς καθιστούν πιο δυνατή ολόκληρη τη διατλαντική συμμαχία».

Τρίτον, ο πρωθυπουργός λέει πως η συμφωνία είναι πρόδρομος για τη σύσφιξη της συνεργασίας ανάμεσα στα κράτη μέλη της ΕΕ και τονίζει: «Η ΕΕ είναι μία οικονομική υπερδύναμη και εκ των πραγμάτων διαθέτει μεγάλη ήπια ισχύ, οφείλει όμως να αποκτήσει και ανάλογο γεωπολιτικό αποτύπωμα».

Ο κ. Μητσοτάκης λέει επίσης ότι η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολής Μεσογείου και πως «δεν έχουμε πρόθεση να μπούμε σε κούρσα εξοπλισμών με την Τουρκία».

Επιπλέον λέει πως η συμφωνία αποτελεί σημαντική εθνική παρακαταθήκη, ότι ξεπερνά τα στεγανά της κομματικής αντιπαράθεσης και πως πίστευε πως έχει την υποστήριξη της μεγάλης πλειονότητας του ελληνικού λαού και θα ψηφιζόταν και από την αντιπολίτευση.

«Ο κ.Τσίπρας, δυστυχώς, δεν μπορεί να ξεπεράσει τον εαυτό του. Επιμένει στο «όχι σε όλα» ακόμη σε μια συμφωνία ιστορικού χαρακτήρα για την υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων. Αλλά όσο ιστορική είναι η συμφωνία, τόσο ιστορική είναι και η ευθύνη. Όλοι κρινόμαστε από τους πολίτες και την Ιστορία», υπογραμμίζει ο πρωθυπουργός.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενου του άρθρου του πρωθυπουργού:

«Η συμφωνία για την εγκαθίδρυση στρατηγικής εταιρικής σχέσης ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γαλλία για συνεργασία στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας είναι ιστορικής σημασίας και εξυπηρετεί τα συμφέροντα της χώρας μας σε τρία ξεχωριστά αλλά αλληλένδετα επίπεδα.

Το πρώτο είναι ότι η συνεργασία με τη Γαλλία, που συνδυάζεται με την απόκτηση τριών υπερσύγχρονων φρεγατών, θωρακίζει τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας και τονώνει την αποτρεπτική ικανότητά τους.

Το Πολεμικό Ναυτικό θα αποκτήσει, με σύντομο χρονοδιάγραμμα και έναντι εξαιρετικού οικονομικού αντιτίμου, πλοία που ανταποκρίνονται απολύτως στις επιχειρησιακές ανάγκες του στόλου και τις τεχνολογικές επιταγές του 21ου αιώνα, μετά από χρόνια υποεπένδυσης στις μονάδες επιφανείας του Ναυτικού μας. Παράλληλα, οι δυνατότητες της Πολεμικής Αεροπορίας αναβαθμίζονται με την απόκτηση 24 μαχητικών Rafale.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης