Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

21.1.22

Απονομή παράσημου στον εκτελεστικό διευθυντή της Frontex από τον Ν. Μηταράκη

  

Απονομή παράσημου στον εκτελεστικό διευθυντή της Frontex από τον Ν. Μηταράκη

 Η απονομή της Διαμνημόνευσης Μεταναστευτικής Αρωγής Β' Τάξης- Διαμνημόνευση Αξίας στον εκτελεστικό διευθυντή του Οργανισμού Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (FRONTEX), Φαμπρίς Λεζερί, έγινε χτες από τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, στο περιθώριο της Διάσκεψης για την Προστασία των Συνόρων στη Λιθουανία.

   Ο κ. Λεζερί παρασημοφορήθηκε, σύμφωνα με το υπουργείο Μετανάστευσης, «για τη σημαντική συμβολή του Οργανισμού στην αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης, καθώς και των επιπτώσεών της στις τοπικές κοινωνίες». Η απονομή έλαβε χώρα στην πρεσβευτική κατοικία στο Βίλνιους.

   O κ. Μηταράκης αναφέρθηκε στην αποτελεσματικότητα της FRONTEX «υπό την ηγεσία του κ. Λεζερί, καθώς η επιχειρησιακή λειτουργία και η συνολική στήριξη του Οργανισμού στην Ελλάδα, έχει επιτρέψει στη χώρα μας να διατηρήσει τα χαμηλότερα επίπεδα μεταναστευτικών ροών της τελευταίας δεκαετίας».

   Από την πλευρά του, ο κ. Λεζερί ευχαρίστησε τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου για αυτήν την κίνηση «που αποτελεί αναγνώριση της δουλειάς που έχει γίνει από τη FRONTEX και ανοίγει νέους δρόμους περαιτέρω συνεργασίας για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ».

   Οι κ. Μηταράκης και Λεζερί συμμετέχουν στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη για την Προστασία των Συνόρων που ολοκληρώνεται σήμερα στο Βίλνιους. Η Ελλάδα είναι συνδιοργανώτρια χώρα μαζί με την Αυστρία, τη Λιθουανία και την Πολωνία.

   Σκοπός της Διάσκεψης, όπως αναφέρει το ελληνικό υπουργείο, είναι να ξεκινήσει η αναγκαία συζήτηση μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ, των συνδεδεμένων κρατών Σένγκεν και των ευρωπαϊκών θεσμών για το μείζον ζήτημα της προστασίας των εξωτερικών χώρων της ΕΕ έναντι των μεταναστευτικών ροών και της ανάγκης αποτροπής των παράνομων εισόδων, στο πλαίσιο και της διαπραγμάτευσης του νέου Κώδικα Συνόρων Σένγκεν και του νέου Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου, που είναι σε εξέλιξη. 

   Κοινή θέση των συμμετεχόντων κρατών είναι το γεγονός ότι η μεταναστευτική πίεση επηρεάζει την ΕΕ στο σύνολό της, καθώς οι πρωτογενείς ροές οδηγούν σε σημαντικές δευτερογενείς ροές.

   Τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα της Διάσκεψης, όπως έχουν τεθεί από τις διοργανώτριες χώρες, είναι η ευαισθητοποίηση σχετικά με το ζήτημα της προστασίας των εξωτερικών συνόρων, η επισκόπηση των ζητημάτων που αντιμετωπίζουν τα κράτη μέλη στα εξωτερικά χερσαία και θαλάσσια σύνορα, η εδραίωση μιας κοινής προσέγγισης για την εν λόγω θεματική μεταξύ όλων των κρατών μελών της ΕΕ, ανεξάρτητα από τη γεωγραφική τους θέση, και η αξιολόγηση της υποστήριξης των αρμόδιων ευρωπαϊκών υπηρεσιών (FRONTEX και Οργανισμός της ΕΕ για το 'Ασυλο) προς τα κράτη μέλη πρώτης γραμμής με αναζήτηση τρόπων βελτίωσης. Επίσης, θα διατυπωθούν προτάσεις συγκεκριμένης στρατηγικής για το μέλλον στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Κώδικα Συνόρων Σένγκεν και της κοινής πολιτικής για το άσυλο και τη μετανάστευση. Τα συμπεράσματα της Διάσκεψης θα αποτυπωθούν σε κοινή δήλωση των υπουργών, η οποία θα δημοσιοποιηθεί σήμερα μετά το πέρας των εργασιών της, ενώ έχει προγραμματιστεί και σχετική συνέντευξη τύπου των υπουργών.

   Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης, η κοινή δήλωση αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και του χώρου Σένγκεν αποτελεί «κοινή ευθύνη», καθώς και ότι η προστασία των συνόρων είναι «υψηλής σημασίας για την αποτροπή της παράτυπης μετανάστευσης, της λαθροδιακίνησης μεταναστών, της εμπορίας ανθρώπων και των απειλών στη ασφάλεια και τη δημόσια τάξη, καθώς και στη διατήρηση της εσωτερικής σταθερότητας και της κοινωνικής συνοχής». Οι συνδιοργανώτριες χώρες υπογραμμίζουν την ανάγκη μιας «ολοκληρωμένης δέσμης μέτρων για την καθιέρωση αποτελεσματικού ελέγχου στη βάση της ολοκληρωμένης διαχείρισης των συνόρων σε όλο το μήκος των εξωτερικών συνόρων».

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης