Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

15.12.09

Η καταπολέμηση της διαφθοράς βρέθηκε στο επίκεντρο της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών, υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, η οποία πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Στη σύσκεψη μετείχαν ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο αρχηγός της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης και ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.



"Εθνική υπόθεση", χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας την μάχη για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Στην αρχή της σημερινής συσκέψεως των πολιτικών αρχηγών, ο Πρόεδρος τους ευχαρίστησε για τη συμμετοχή τους σ' αυτήν και επεσήμανε πως μοιραζόμαστε μαζί με την κοινωνία τους προβληματισμούς της για την ανάγκη εμπέδωσης των εννοιών της κοινωνικής ευθύνης και του δημοκρατικού ελέγχου.

Ο Κάρολος Παπούλιας τόνισε επίσης ότι χρωστάμε στην επόμενη γενιά θεσμικές και πολιτισμικές ανατροπές.

Η σημερινή σύσκεψη των αρχηγών διήρκεσε δύο ώρες και έγινε γνωστό ότι δεν θα εκδοθεί κοινή ανακοίνωση.-

Με θετικές εντυπώσεις αποχώρησε από τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, χαρακτηρίζοντας σημαντικό το αποτέλεσμά της.

Οπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου, πολλές από τις προτάσεις που έκανε ο ίδιος έγιναν δεκτές από τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς, ενώ και ο ίδιος προτίθεται να αξιολογήσει θετικά ορισμένες από τις προτάσεις που κατέθεσαν οι πολιτικοί αρχηγοί.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το θέμα της διαφθοράς είχε τεθεί από το ΠΑΣΟΚ και προεκλογικά ως κύριο ζήτημα στην πολιτική ζωή της χώρας, η οποία χρειάζεται μια νέα αξιοπιστία και μια νέα εμπιστοσύνη.

Πρέπει, πρόσθεσε, να χτυπήσουμε την ανομία και την ανισότητα την οποία δημιουργεί η διαφθορά, η οποία πλήττει την αξιοπιστία της χώρας, αλλά και τα χρήματα του ελληνικού λαού.

Ικανοποιημένος εμφανίστηκε από τη συζήτηση που διεξήχθη και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνης Σαμαράς.

Ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε λόγο για δείγμα πολιτικού πολιτισμού και επισήμανε ότι και ο ίδιος συμφώνησε με προτάσεις που κατέθεσε ο Γιώργος Παπανδρέου, αλλά και ο πρωθυπουργός συμφώνησε με δικές του προτάσεις.

"Για να είναι ένας πολιτικός αυστηρός στους νόμους που φτιάχνει", τόνισε ο κ. Σαμαράς, "πρέπει να είναι αυστηρός και αξιόπιστος ο ίδιος. Θα ήταν αφύσικο να ζητάς κάτι από τους πολίτες και να μην δίνεις ο ίδιος το παράδειγμα".

Ο κ. Σαμαράς έφερε ως παράδειγμα στο οποίο συμφώνησαν όλοι, το νόμο περί ευθύνης υπουργών και έκανε λόγο για ένα σημαντικό βήμα που έγινε σήμερα.

Ο πρόεδρος της ΝΔ ζήτησε τη διεξαγωγή προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για τη διαφθορά, κάτι που έγινε δεκτό από τους υπόλοιπους αρχηγούς.

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα σε αναλυτικές δηλώσεις της μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο, επεσήμανε ότι "η συμμετοχή μας σε αυτή τη συζήτηση δεν σημαίνει και συναίνεση. Έτσι κι αλλιώς οι απόψεις ήταν λίγο πολύ γνωστές.Τα θέμα που συζητήθηκαν πόρρω απέχουν από την αντιμετώπιση της διαφθοράς.Δεν έγιναν συγκεκριμένες προτάσεις και δεν ψηφίσαμε υπέρ ή κατά".

Εξ άλλου, διευκρίνισε ότι από την αρχή εξέφρασε τη διαφωνία του κόμματός της να συνδεθούν η διαφθορά και τα σκάνδαλα με την οικονομική κρίση, ως αιτία και ως διέξοδος από αυτήν.

"Η διαφθορά υπήρχε και όταν η οικονομία είχε ανοδικούς ρυθμούς. Η οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα είναι και ευρωπαϊκή και παγκόσμια και η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει την αντιλαϊκή έξοδο από αυτήν".

Επίσης, προειδοποίησε ότι το διάστημα 2010-2012 "θα περάσουν φοβερές αντιλαϊκές επιλογές από τη Βουλή" και διευκρίνισε ότι το κόμμα της "δεν θα ήθελε να υποκατασταθεί αυτό το ζήτημα, με το ζήτημα των σκανδάλων".

Όσον αφορά τις ειδικότερες θέσεις για το θέμα της διαφθοράς που η ίδια ανέπτυξε στη συνάντηση, αναφέρθηκε στην ανάγκη αλλαγής του νόμου περί ευθύνης υπουργών, έτσι ώστε να ισχύει ό,τι και για τους απλούς πολίτες, στην ανάγκη κατάργησης του φορολογικού απορρήτου, στη φορολογία του μεγάλου κεφαλαίου κατά 45%.

Επίσης έκανε λόγο και για άλλα σκάνδαλα, όπως είναι η διασπάθιση των αποθεματικών των ταμείων,τα χρέη των τραπεζών και της κυβέρνησης προς τα ταμεία, το καθεστώς των αμοιβών των εργατοπατέρων, τα κοινοτικά πακέτα που δίνονται σε φυσικά πρόσωπα και είναι ανεξέλεγκτα.

Χαρακτήρισε δε "σκανδαλώδη" τα προνόμια που, όπως είπε, έχουν οι βουλευτές και εξέφρασε ως θέση του κόμματος της την ανάγκη να καταργηθεί η βουλευτική σύνταξη και απλώς η βουλευτική θητεία να θεωρείται συντάξιμος χρόνος.

Όσον αφορά την "ρουσφετολογία", διευκρίνισε ότι θέση του ΚΚΕ είναι ότι "το πρόβλημα της δημόσιας διοίκησης που αντιμετωπίζει η Ελλάδα οφείλεται σε συγκεκριμένη πολιτική που υιοθετήθηκε μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και ιδιαίτερα μετά το 1949, προκειμένου να ενσωματωθεί ένα μέρος των εργαζομένων στον κρατικό μηχανισμό και μέσα από αυτή την κρατική υπαλληλία να επιδιωχθεί ο έλεγχος και η ενσωμάτωση του λαϊκού και του εργατικού κινήματος".

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στο θέμα της φορολογίας των μικρομεσαίων στρωμάτων και ιδιαίτερα των μικροεπαγγελματιών, για να διευκρινίσει ότι με τέτοιου είδους μέτρα δεν πρόκειται πραγματικά να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της φοροδιαφυγής και αντίθετα θα συρρικνωθεί η οικονομική δύναμη αυτών των στρωμάτων.

Ως μία προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για τη διαφθορά, χαρακτήρισε τη συζήτηση που έγινε στο Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών για τη διάφάνεια, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, επισημαίνοντας όμως πως όλοι ήταν πιο υπεύθυνοι και πιο σαφείς από ό,τι στο Κοινοβούλιο.

Ο κ. Καρατζαφέρης ζήτησε τη διεξαγωγή παρόμοιων συναντήσεων σε τακτά χρονικά διαστήματα, κάτι που έγινε δεκτό από τους υπόλοιπους αρχηγούς.

Πέντε άξονες για την καταπολέμηση της διαφθοράς κατέθεσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στη σημερινή συνάντηση των πολιτικών αρχηγών.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι πρόκειται για "την αναγκαία αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, ώστε να σταματήσει αυτή η ατιμωρησία, την αλλαγή του νόμου για τη χρηματοδότηση των κομμάτων, την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τις προμήθειες του δημοσίου, την αλλαγή του εκλογικού νόμου".

Για τον εκλογικό νόμο είπε ότι "πρέπει να πάμε σε ένα νόμο απλής και ανόθευτης αναλογικής και όλα τα υπόλοιπα είναι εκ του πονηρού", ζήτησε δε και την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τα ΜΜΕ, καθώς "είναι αδιανόητο να είμαστε διαρκώς σε μια μεταβατική κατάσταση".

Ο Αλέξης Τσίπρας αφού είπε ότι "είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε μια ουσιαστική συζήτηση", επεσήμανε ότι η αντιμετώπιση της διαφθοράς και της διαπλοκής έχουν να κάνουν με την ίδια τη λειτουργία της δημοκρατίας και του πολιτικού συστήματος.

"Πρώτα απ' όλα, όμως, χρειάζονται αποφάσεις και όχι λόγια.Αποφάσεις για τολμηρές παρεμβάσεις στο θεσμικο πλαίσιο", ανέφερε.

Ακόμα ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι ένα θέμα που απασχολεί και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι το κατά πόσον τα κόμματα εξουσίας είναι σε θέση να προβούν σε αυτές τις αποφάσεις, διότι, όπως είπε, "χάθηκαν δύο μεγάλες ευκαιρίες με συνταγματικές αναθεωρήσεις και διότι σε μεγάλο βαθμό η διαφθορά και η διαπλοκή δεν έχουν να κάνουν μόνο με τους νόμους, αλλά και με την εφαρμογή τους".

Προβαίνοντας σε έναν "εκ των προτέρων διαχωρισμό" ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι "η σημερινή συζήτηση έγινε στο φόντο, στο κάδρο της οικονομικής κρίσης" και πως "είναι σημαντικό να καταπολεμήσουμε τη διαφθορά, δεν είναι, όμως, προαπαιτούμενο για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης".

Σ' αυτό το σημείο ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Ιρλανδίας, λέγοντας ότι πρόκειται για χώρα που είναι πολύ προηγμένη σε νόμους, σε θεσμούς και διαφάνεια και που, όμως, χρεοκόπησε.

"Υπ΄αυτή την έννοια πρέπει να αντιληφθούμε ότι πρέπει να υπάρξουν παρεμβάσεις και στο θεσμικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση της διαφθοράς, όμως αυτές δεν θα μας σώσουν από τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα, από το μεγάλο θέμα της ανεργίας, τη συρρίκνωση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών".

Επιπλέον, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι χρειάζεται αλλαγή του οικονομικού και του αναπτυξιακού μοντέλου και πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει τη δυνατότητα το επόμενο διάστημα στη Βουλή να καταθέσει συγκροτημένα τις θέσεις και τις προτάσεις του, ενδεχομένως όπως είπε κατά την προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για τη διαφθορά που ζήτησε ο κ.Α. Σαμαράς. Πρόσθεσε δε ότι η κατάθεση των προτάσεων αυτών ενδεχομένως να γίνει και με τη μορφή πρότασης νόμου.

Εξ άλλου ερωτηθείς αν υπήρξε συμφωνία σε κάποια θέματα και αν τέθηκε προς συζήτηση και η οικονομική συγκυρία, ο κ.Τσίπρας απάντησε ότι "υπήρξε γόνιμη ανταλλαγή απόψεων για όλα".

*** Το απόγευμα, υπό την προεδρία του κ. Γ. Παπανδρέου θα συνεδριάσει το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ.

-

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης