Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

9.3.10

Ομιλία Γ. Παπανδρέου στο "Ιδρυμα Μπρούκινγκς"

Η Ελλάδα δεν είναι ούτε η πρώτη, ούτε η τελευταία χώρα που δοκιμάζεται οικονομικά, τόνισε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στο Ίδρυμα Μπρούκινγκς, όπου σημείωσε ότι η σημερινή κρίση δεν περιορίζεται στην Ευρώπη, αλλά αφορά ολόκληρο τον κόσμο και γι΄ αυτό θα πρέπει οι δύο πλευρές του Ατλαντικού να συνεργαστούν για την από κοινού αντιμετώπισή της.



Ο Γιώργος Παπανδρέου σημείωσε ότι η σημερινή μεγάλη κρίση αποτελεί ταυτόχρονα και μια μεγάλη ευκαιρία, ειδικότερα δε σε ό,τι αφορά την Ελλάδα της δίνεται η ευκαιρία να εκσυγχρονίσει και να αναζωογονήσει τους μηχανισμούς διοίκησης και ανάπτυξης.

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η παγκόσμια ισχύς των αγορών, όταν δεν ελέγχεται επαρκώς, αποδεικνύεται επικίνδυνη και για την αντιμετώπισή της απαιτούνται βαθιές και θαρραλέες αλλαγές.

Η διαδικασία δεν θα είναι εύκολη, αλλά μαζί μπορούμε να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις αυτής της οικονομικής παγκοσμιοποίησης, σημείωσε ο κ. Παπανδρέου και τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη ευρωατλαντικής συνεργασίας, επισημαίνοντας ότι η κρίση θίγει σε σημαντικό βαθμό και τα αμερικανικά συμφέροντα.

Στον πυρήνα της κρίσης αυτής βρίσκεται η ανικανότητα της διεθνούς κοινότητας να χειριστεί την πολυπλοκότητα των αλληλοεξαρτώμενων αγορών, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος αναφερόμενος ειδικότερα στην Ελλάδα σημείωσε ότι όταν εξελέγη πρωθυπουργός βρέθηκε αντιμέτωπος με μια πολύ δύσκολη κατάσταση, καθώς ανακάλυψε ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού ήταν ουσιαστικά διπλάσιο, από ό,τι έλεγαν οι προκάτοχοί του στα ελληνικά κόμματα και τον λαό αλλά και στις ευρωπαϊκές αρχές.

Υπογραμμίζοντας τον κίνδυνο ευρύτερης διάχυσης της κρίσης, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι συζήτησε σκέψεις και ιδέες για την αντιμετώπισή της με την καγκελάριο Α. Μέρκελ της Γερμανίας, τον πρόεδρο Σαρκοζί της Γαλλίας και τους πρωθυπουργούς Μπράουν της Μεγάλης Βρετανίας και Θαπατέρο της Ισπανίας.

Με αυτό το σκεπτικό, ανέφερε, θα συναντηθεί σήμερα με τον πρόεδρο Ομπάμα με τον οποίον θα συνομιλήσει όχι μόνο ως Έλληνας πρωθυπουργός αλλά και ως Ευρωπαίος ηγέτης και θα επισημάνει τον σημαντικό ρόλο που, όπως εκτίμησε, μπορούν να διαδραματίσουν οι ΗΠΑ.

Στη συνέχεια ο κ. Γ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στην κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, τόνισε ότι προεκλογικά δεσμεύτηκε να αντιμετωπίσει τα χρόνια προβλήματα που μαστίζουν την Ελλάδα και τα οποία οι Έλληνες πολιτικοί είχαν αποφύγει να αντιμετωπίσουν όλα αυτά τα χρόνια.

Τόνισε δε ότι στην πολιτική του σταδιοδρομία, ο ίδιος έχει ταυτιστεί με τολμηρές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, είτε ως υπουργός Παιδείας, είτε ως υπουργός Εξωτερικών και σημείωσε ότι το τελευταίο διάστημα ως πρωθυπουργός έχει προχωρήσει στην υιοθέτηση των αναγκαίων αλλά επώδυνων μέτρων, που στοχεύουν στην αντιμετώπιση όχι μόνο του ελλείμματος του προϋπολογισμού, αλλά και του ελλείμματος αξιοπιστίας που, όπως τόνισε, αντιμετωπίζει η Ελλάδα.

Στη διάρκεια ερωτήσεων και απαντήσεων που ακολούθησαν την ολοκλήρωση της ομιλίας του στο ίδρυμα "Μπρούκινγκς", ο πρωθυπουργός επανέλαβε την ανάγκη συνεργασίας Ευρώπης και Αμερικής για την αντιμετώπιση της κρίσης, επισημαίνοντας ότι το θέμα του συντονισμού κινήσεων μεταξύ των δύο πλευρών του Ατλαντικού θα συζητηθεί κατά την συνάντησή του με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα στο Λευκό Οίκο.

Απαντώντας σε ερώτηση του πρώην υπουργού Οικονομικών της Τουρκίας και υψηλόβαθμου στελέχους του Μπρούκινγκς Κεμάλ Ντερβίς, ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι τα μέτρα που λαμβάνονται από την ελληνική κυβέρνηση είναι επώδυνα, αλλά αναγκαία και καταβάλλεται προσπάθεια ώστε αυτά να είναι όσο το δυνατόν πιο δίκαια.

Τόνισε ότι θα υπάρξουν δημόσιες επενδύσεις, αλλά μεγάλη σημασία έχει η προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων, κάτι που εκτίμησε ότι μπορεί να υπάρξει, καθώς περιορίζεται η διαφθορά, αυξάνεται η διαφάνεια και οι μηχανισμοί λειτουργίας της οικονομίας καθίσταται πιο αποτελεσματική.

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στην αναζήτηση από τους Ευρωπαίους ηγέτες ενός μηχανισμού που θα αναπτυχθεί στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η δημιουργία ευρωπαϊκού νομισματικού ταμείου και θα αποσκοπεί στη διαχείριση του προβλήματος από την ίδια την Ευρώπη, χωρίς να καταστεί αναγκαία η παρέμβαση άλλων διεθνών μηχανισμών.

Τέλος, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην προοπτική διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με όλες τις χώρες των Βαλκανίων, όπως και με την Τουρκία, υπό την προϋπόθεση ότι όλες οι υποψήφιες χώρες θα πληρούν τις προϋποθέσεις.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης