Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

9.3.10

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΩΝ Η.Π.Α.HILLARY CLINTON

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΩΝ Η.Π.Α.
HILLARY CLINTON
ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥΣ





H. CLINTON: Είναι μεγάλη ευχαρίστηση να υποδέχομαι τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας στο Υπουργείο Εξωτερικών. Έχω το μεγάλο προνόμιο να τον γνωρίζω εδώ και αρκετά χρόνια, όταν και οι δύο είχαμε διαφορετικές ιδιότητες, και είναι θαυμάσιο που έχω τη δυνατότητα να συνεργαστώ μαζί του τώρα.

Πριν ξεκινήσουμε, θα ήθελα να πω μερικά λόγια για το Ιράκ. Χθες, εκατομμύρια Ιρακινών επαναβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους σε ένα δημοκρατικό μέλλον και απέρριψαν μία εκστρατεία φόβου και τρομοκράτησης. Αυτές οι εκλογές αποτελούν ορόσημο και για τον Ιρακινό λαό, και για τη σχέση μας, η οποία εξελίσσεται σε μία μακροπρόθεσμη, κυρίως πολιτικά, εταιρική σχέση, βασισμένη στον αμοιβαίο σεβασμό και το αμοιβαίο συμφέρον.

Συγχαίρω κάθε υποψήφιο που συμμετείχε σε αυτές τις εκλογές και κάθε πολίτη που ψήφισε, και ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με τη νέα κυβέρνηση, μόλις αυτή σχηματιστεί.

Φυσικά, η Ελλάδα είναι η γενέτειρα της Δημοκρατίας, οπότε κάθε φορά που έχουμε δημοκρατικές εκλογές, οπουδήποτε στον κόσμο, η Ελλάδα θα έπρεπε να παίρνει πνευματικά δικαιώματα, κύριε Πρωθυπουργέ, γιατί ο Ελληνικός λαός…

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Αυτό θα βοηθούσε και το έλλειμμά μας, επίσης!

H. CLINTON: Ναι, θα βοηθούσε και το έλλειμμα. Είναι ένας καινούργιος τρόπος να... "κλείσει η τρύπα"!

Εννοώ ότι η Ελλάδα κληροδότησε στον κόσμο και στον πολιτισμό δημοκρατικές αξίες, οι οποίες βοήθησαν στην ασφάλεια και την ευημερία όλων των πολιτών, σε ολόκληρο τον κόσμο, για πάρα πολλά χρόνια.

Είχαμε μία ευρεία συζήτηση, για πολλά θέματα. Φυσικά, ως σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, εργαζόμαστε από κοινού σε πολλαπλά ζητήματα, και ευχαριστώ τον Έλληνα Πρωθυπουργό για τη συνεισφορά της χώρας του στην αποστολή μας στο Αφγανιστάν.

Ξέρουμε πώς είναι να μας κυκλώνουν οι τρομοκράτες και πώς είναι να πρέπει να αντιμετωπίσουμε την τρομοκρατία. Εμείς θέλουμε την ειρήνη παντού. Έχουμε κοινές προκλήσεις να αντιμετωπίσουμε, μία εξ αυτών είναι η οικονομική πρόκληση. Έχουμε προκλήσεις σε επιχειρηματικό επίπεδο, τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στην Ελλάδα.

Ξέρω ότι είναι δύσκολες μέρες για την Ελλάδα, αλλά θα ήθελα να συγχαρώ τον Έλληνα Πρωθυπουργό για τον τρόπο διακυβέρνησής του και για τις προσπάθειές του να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις, από την ημέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά του.

Υποστηρίζουμε την Ελλάδα και τα σκληρά οικονομικά μέτρα που λαμβάνει η Κυβέρνηση, για να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση. Ο Πρωθυπουργός και εγώ συζητήσαμε σήμερα αυτά τα ζητήματα και θα παραμείνουμε σε στενή επαφή και στο μέλλον.

Επίσης, συζητήσαμε τα ζητήματα των Βαλκανίων, όπου η Ελλάδα έχει ένα ρόλο-κλειδί, για να προωθήσει την οικονομική ανάπτυξη, τη σταθερότητα και τη δημοκρατία στην ευρύτερη περιοχή, βοηθώντας και στην ένταξη των Βαλκανικών χωρών στους Ευρω-Ατλαντικούς Οργανισμούς, που είναι ουσιώδες για τη σταθερότητα της περιοχής και την ανάπτυξη. Και συγχαίρουμε την Ελλάδα για τον ηγετικό της ρόλο σε αυτό το θέμα.

Είχα την ευκαιρία, ακόμη, να συζητήσω με τον κ. Παπανδρέου τις συνεχείς προσπάθειές του για την ενδυνάμωση των σχέσεων της Ελλάδας με την Τουρκία. Επέδειξε εξαιρετική ηγετική πρωτοβουλία, μέσα από προσωπική διπλωματία. Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, δύο στενοί φίλοι των ΗΠΑ. Μία εποικοδομητική σχέση μεταξύ τους είναι προς το συμφέρον και των δύο εθνών.

Όσον αφορά την Κύπρο, θέλω για μια ακόμη φορά να επαναλάβω την αλληλεγγύη μας σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού ζητήματος, υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ. Συγχαίρω και τους δύο ηγέτες της Κύπρου για την σκληρή τους δουλειά, έτσι ώστε να επιτευχθεί πρόοδος στο εν λόγω ζήτημα.

Η Ελλάδα είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος και ένας αξιόπιστος εταίρος. Ξέρω ότι ο Πρόεδρος Ομπάμα ανυπομονεί για την αυριανή του συνάντηση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ κ. Παπανδρέου για τη φιλία σας και την επίσκεψή σας.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ κυρία Υπουργέ των Εξωτερικών. Είναι τιμή αλλά και χαρά μου να εργάζομαι μαζί σας, με τη διπλή μου ιδιότητα. Γνωρίζω ότι έχουμε συναντηθεί πολλές φορές στο παρελθόν σε άλλο πλαίσιο και γνωρίζω ότι εξακολουθούμε να μοιραζόμαστε κοινές αξίες και ιδανικά για τις χώρες μας, αλλά και σε προσωπικό επίπεδο επιδιώκουμε την ευημερία και την ειρήνη ανά τον κόσμο.

Αν και η Δημοκρατία είναι μια αξία της Ελλάδας, αν και η Δημοκρατία γεννήθηκε εκεί, δεν θα ζητήσουμε πνευματικά δικαιώματα! Η Δημοκρατία, ξέρετε, είναι πολύ σημαντικό αγαθό. Ευχόμαστε το καλύτερο για τους πολίτες του Ιράκ και για τη νέα κυβέρνηση που υπάρχει εκεί. Ευελπιστούμε ότι η νέα κυβέρνηση θα εργαστεί για το καλό του Ιρακινού λαού.

Πιστεύω ότι ο λαός αυτός θα μπορέσει έτσι να βγει από τα προβλήματά του και να αντιμετωπίσει ευνοϊκότερα το μέλλον. Η δημοκρατία φέρνει σταθερότητα, αλλά και ασφάλεια.

Αυτό συνεπάγεται την κοινωνική συνοχή και την ανυπαρξία οικονομικών προβλημάτων - και μια τέτοια κοινωνία επιδιώκουμε.

Η οικονομική κρίση, την οποία διερχόμεθα στην Ελλάδα, μας έκανε να γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά, ότι μπορεί να υποστούμε πιέσεις στο οικονομικό μας σύστημα, στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης. Επίσης, καταλάβαμε ότι υπάρχει ανάγκη για συγκεκριμένες ρυθμίσεις, για ένα ρυθμιστικό πλαίσιο, έτσι ώστε να διασφαλίσουμε ότι οι αγορές θα λειτουργήσουν επ' ωφελεία των πολιτών μας.

Είναι μια δημοκρατική πρόκληση την οποία αντιμετωπίζουμε και είναι ένα μήνυμα που κομίζω εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εκ μέρους των Ευρωπαίων ηγετών που συνάντησα προ ημερών, της κυρίας Μέρκελ και του κ. Σαρκοζί, του κ. Μπράουν, του κ. Θαπατέρο.

Θα ήθελα να τονίσω πως ανυπομονούμε να συναντηθούμε στο πλαίσιο των G-20, ώστε να συζητήσουμε από κοντά ως Ευρωπαίοι ηγέτες, με εσάς, τις προοπτικές για το μέλλον και τη σταθερότητα.

Εμείς στην Ελλάδα προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε την κρίση. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τα θερμά σας λόγια, έχουμε πάρει όντως πολύ δύσκολες αποφάσεις όσον αφορά τη μείωση του ελλείμματος, τη διασφάλιση ότι η οικονομία μας θα συνεχίσει την ανοδική της πορεία και θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι η οικονομία μας θα ορθοποδήσει με βάση την Πράσινη Ανάπτυξη, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για την προσέλκυση επενδύσεων, αλλά και για την ανάπτυξη της τουριστικής μας βιομηχανίας. Επιπροσθέτως, θέλουμε μια δίκαιη και διαφανή κοινωνία. Αυτή είναι μια σημαντική αλλαγή.

Ευχαριστώ πολύ για την αλληλεγγύη σας. Ταυτόχρονα όμως είδατε πως πολύ συχνά υπάρχουν κάποιες πρακτικές, που δεν βοηθούν τις χώρες που κάνουν τα σωστά βήματα, εξαιτίας της κερδοσκοπίας. Πιστεύουμε ότι σ' αυτό το σημείο η συνεργασία Ευρώπης-ΗΠΑ στο πλαίσιο των G-20 θα είναι εξαιρετικής σπουδαιότητας, έτσι ώστε να υπάρξει σταθερότητα και να μην μεταφερθεί η κρίση σε άλλα μέρη του κόσμου.

Θα συμφωνήσω, επίσης, με την Υπουργό Εξωτερικών, στο ότι εργαζόμαστε από κοινού σε πολλά διαφορετικά θέματα. Όσον αφορά τα Βαλκάνια, ναι, επιθυμούμε τη σταθερότητα, και η Ελλάδα έχει αναλάβει την πρωτοβουλία να προωθήσει την ιδέα ότι τα Δυτικά Βαλκάνια θα πρέπει να ανήκουν στην ευρωπαϊκή οικογένεια έως το 2014.

Φυσικά, υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις, αλλά μέσα από αυτές τις προσπάθειες πιστεύουμε ότι θα επέλθει η σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή. Η Ελλάδα επιθυμεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο, επιθυμεί την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Μεσόγειο, αλλά και στη Μέση Ανατολή, μία περιοχή που μας απασχολεί εντόνως.

Προφανώς, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι πολύ σπουδαίες για εμάς. Έχουμε υποστηρίξει τις τουρκικές προσπάθειες για την ένταξη της χώρας αυτής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά ταυτόχρονα, πιστεύουμε πραγματικά πως υπάρχουν προβλήματα, τα οποία καλούμαστε να επιλύσουμε, στο δρόμο της Τουρκίας για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επίσης, σε επίπεδο διμερών σχέσεων, πρέπει να γίνουν περαιτέρω βήματα προόδου. Πρέπει η Τουρκία να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά έχουμε και το θέμα της Κύπρου που διχάζει τις χώρες μας, διότι όπως γνωρίζετε υπάρχουν στρατεύματα κατοχής στο βόρειο κομμάτι της Κύπρου. Πρέπει να ελευθερώσουμε την Κύπρο - θα έλεγα - από τη δραστηριότητα του τουρκικού στρατού, επιτρέποντας στις δύο κοινότητες, στους Ελληνοκυπρίους και τους Τουρκοκυπρίους, να χαράξουν τη δική τους πορεία.

Η Κύπρος τώρα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι έχω υποστηρίξει πλήρως τον Πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια, τη δουλειά του, τις προσπάθειές του, έτσι ώστε να συνεχίσει τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις και τις συνομιλίες για την εξεύρεση μιας δίκαιης λύσης, στο πλαίσιο μιας διζωνικής, δικοινοτικής Ομοσπονδίας, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Όσο το γρηγορότερο βρεθεί μια τέτοια λύση, τόσο το καλύτερο. Φυσικά, μια τέτοια λύση πρέπει να σέβεται το ευρωπαϊκό κεκτημένο και την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Τέλος, θα συναντηθώ στο προσεχές μέλλον με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν, θα έχουμε συζητήσεις εκ του σύνεγγυς και πιστεύω πως αυτή η συνάντηση θα συμβολίζει και την ανανέωση της προσέγγισής μας, η οποία έχει αρχίσει πριν από κάποια χρόνια και η οποία σηματοδοτεί ένα καλύτερο μέλλον.

Θα ήθελα λοιπόν να δω μια πρόοδο στις διμερείς μας σχέσεις, να μπορούμε να εργαστούμε από κοινού και να δείξουμε στον κόσμο ότι οι πρώην άσπονδοι φίλοι μπορούν πλέον να είναι ένα μοντέλο καλών εταίρων σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο.

Πρέπει να δείξουμε ότι όταν εργαζόμαστε από κοινού, τότε μπορούμε να συνυπάρξουμε επιτυχώς.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την πρόσκλησή σας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κυρία Κλίντον, τι μπορούν να κάνουν οι ΗΠΑ, για να βοηθήσουν την Ελλάδα σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία; Και κ. Πρωθυπουργέ, τι θα θέλατε από τους Ευρωπαίους εταίρους σας, έτσι ώστε να μειωθεί το κόστος δανεισμού της Ελλάδας; Θα πρέπει να βρεθεί συγκεκριμένη βοήθεια; Θα πρέπει να υπάρξουν εγγυήσεις από τις Τράπεζες; Και για ποιο λόγο άραγε θα πρέπει η αγορά να αισθάνεται εμπιστοσύνη έναντι της Ελλάδας, όταν η ελληνική κοινωνία καλείται να επωμισθεί τα σκληρά μέτρα τα οποία αναλάβατε πριν από μερικές μέρες; Γιατί οι πολίτες πρέπει να αισθάνονται άνετα για το μέλλον;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Πρώτα απ' όλα θα ήθελα να πω ότι η ελληνική κοινωνία, οι Έλληνες πολίτες γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε συγκεκριμένες προκλήσεις. Καλούμαστε να αλλάξουμε τη χώρα μας.

Πριν από λίγους μήνες εξελέγην, όπως γνωρίζετε, με εντολή ακριβώς αυτή την αλλαγή. Οι πολίτες με εξέλεξαν για να κάνω ακριβώς αυτό, να κάνω βαθιές τομές, δομικές αλλαγές όσον αφορά την οικονομία, να προωθήσω μια πιο δίκαιη κοινωνία, πιο διαφανή κοινωνία, να έχουμε ένα καινούργιο μοντέλο αλλαγής με βάση την Πράσινη Ανάπτυξη. Και πιστεύουμε ότι θα έχουμε μια πολύ ανταγωνιστική οικονομία, για παράδειγμα θα κινηθούμε με άξονα τα πράσινα νησιά, οικολογικά νησιά, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τον τουρισμό υψηλού επιπέδου.

Γι' αυτό εμείς, και σας έδωσα μόνο ένα παράδειγμα, πιστεύουμε ότι το μέλλον είναι ευοίωνο στην Ελλάδα. Προφανώς, έπρεπε να πάρουμε άμεσα μέτρα. Αυτά τα άμεσα μέτρα, τα λάβαμε καθώς θα έπρεπε να ανταποκριθούμε αφ' ενός στις δικές μας ανάγκες, αλλά και στις επιθυμίες των εταίρων μας. Θα έπρεπε να δείξουμε ότι θέλουμε να περικόψουμε το δικό μας έλλειμμα και να διαβεβαιώσουμε τους δανειστές μας ότι επενδύουν σε μια οικονομία που συνεχώς αναπτύσσεται και ότι θα έχουν οφέλη φυσικά από αυτή τους την επένδυση.

Αυτό έπρεπε να κάναμε και το κάναμε. Θα υπήρχε όντως πρόβλημα εάν συνεχίζαμε να δανειζόμαστε με υψηλά επιτόκια, πέρα από το επίπεδο στο οποίο δανείζονται οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, για παράδειγμα στο διπλάσιο απ' όσο δανείζεται η Γερμανία. Κάτι τέτοιο δεν θα ήταν δυνατόν. Δεν θα μπορούσαμε να είμαστε ανταγωνιστικοί.

Για το λόγο αυτό, εκείνο που τονίζουμε είναι πως όντως θέλουμε την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εάν δούμε ότι οι κερδοσκόποι δεν μας αφήνουν να κάνουμε βήματα προς το μέλλον, τότε θα χρειαστούμε την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν θέλουμε μέτρα διάσωσης, δεν θέλουμε οικονομική στήριξη, θέλουμε πολιτική στήριξη, θέλουμε κανονικά επιτόκια δανεισμού.

Πιστεύω ότι τώρα έχουμε γίνει πολύ πιο συγκεκριμένοι επί των ιδεών μας, τώρα ξέρουμε πώς θα το κάνουμε αυτό, πώς θα το πράξουμε, και η Ευρωπαϊκή Ένωση φυσικά βλέπει ποια είναι τα εργαλεία εκείνα, τα οποία θα πρέπει να εκμεταλλευθούμε εάν υπάρξει πρόβλημα στη δική μας αγορά, στην ελληνική αγορά.

Εάν αντιμετωπίσουμε προβλήματα, θα υπάρξουν εκείνα τα εργαλεία τα οποία θα μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε την κερδοσκοπία αυτού του είδους. Μακροπρόθεσμα ξέρουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση σκέφτεται τη λύση ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, ή ευρωπαϊκών ομολόγων, αλλά αυτό θα μας πάρει περισσότερο χρόνο να το σκεφτούμε, γιατί αφορά αλλαγές επί των ευρωπαϊκών συνθηκών.

H. CLINTON: Ούτε ο Πρωθυπουργός ούτε και η Ελλάδα ζήτησαν κάτι από τις ΗΠΑ. Υποστηρίζουμε τα βήματα που κάνει η Ελλάδα, συγχαίρουμε και επαινούμε τον Έλληνα Πρωθυπουργό και την κυβέρνησή του, για τα βήματα που έχει κάνει τόσο γρήγορα και για τις αλλαγές που καλείται να εφαρμόσει, δεδομένων των οικονομικών αλλαγών και της οικονομικής κατάστασης που κληρονόμησε.

Πιστεύω ότι όπως είπε και ο Έλληνας Πρωθυπουργός, η Ελλάδα περιμένει από τις ΗΠΑ, στο πλαίσιο των G-20, να κάνει κάποιες αλλαγές στο ρυθμιστικό πλαίσιο που διέπει αυτά τα οικονομικά εργαλεία, τα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί εις βάρος πολλών χωρών, συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ.

Πριν από κάποια χρόνια δεν είχαμε ακούσει για swaps, ούτε εδώ, ούτε και στην Ελλάδα. Προσπαθούμε λοιπόν να επικεντρωθούμε στα άμεσα προβλήματα της κρίσης, όπως είπε και ο Πρόεδρος Ομπάμα, όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του πριν από ένα χρόνο, και όπως κάνει τώρα και ο Έλληνας Πρωθυπουργός, αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να δούμε το μέλλον, για το πώς θα μπορέσουμε να αποφύγουμε τις συνέπειες μιας απορρυθμισμένης παγκόσμιας οικονομίας και αγοράς.

Θέλουμε να αποφύγουμε τις δυσμενείς επιπτώσεις και να μην αντιμετωπίζουμε προβλήματα στο μέλλον.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κυρία Υπουργέ, μπορείτε να μας πείτε ποιος είναι ο ρόλος της Ελλάδας στα Βαλκάνια; Πολλές φορές η αμερικανική κυβέρνηση έχει μιλήσει για "στρατηγικό εταίρο". Ο Πρωθυπουργός μίλησε για τον κεντρικό ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Ποιος είναι για εσάς ο ρόλος της Ελλάδας εκεί;

H. CLINTON: Πραγματικά θεωρώ ότι η Ελλάδα είναι στρατηγικός εταίρος, με στρατηγικό ρόλο. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός μίλησε για ένα περιθώριο έως το 2014, για να βοηθήσουμε τα Δυτικά Βαλκάνια, έτσι ώστε να προετοιμαστούν για την ένταξή τους στους Ευρω- Ατλαντικούς Οργανισμούς, και εμείς ακολουθούμε την ίδια στρατηγική.

Πέρα από αυτή τη στρατηγική όμως, η Ελλάδα ήταν ένας απαραίτητος σύμμαχος στη σταθεροποίηση των Βαλκανίων και στην παροχή συγκεκριμένης βοήθειας σε αυτό τον τομέα. Τα ελληνικά στρατεύματα στο Κόσσοβο είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα αυτής της βοήθειας. Η βοήθεια στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη είναι επίσης ένα εξαιρετικό παράδειγμα της ελληνικής βοήθειας στα Βαλκάνια.

Η Ελλάδα εργάζεται, ως γειτονική χώρα, με τις περιφερειακές κυβερνήσεις, και φυσικά επιθυμεί την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής. Εμείς δεχόμαστε τη βοήθεια της Ελλάδας και φυσικά εκτιμούμε τη βοήθεια της Ελλάδας. Πιστεύουμε πως αυτή η βοήθεια είναι πολύ σημαντική, έτσι ώστε να υπάρξει ειρήνη και ευημερία στο μέλλον.

Εργαζόμαστε από κοινού ως εταίροι, υποστηρίζουμε τις μονομερείς πρωτοβουλίες της Ελλάδας και φυσικά δεσμευόμαστε να το κάνουμε και στο μέλλον.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης