Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

9.3.10

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΟΥ NATIONAL PUBLIC RADIO, «All Things Considered» ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ROBERT SIEGEL (8 Μαρτίου).



ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος παρεμπιπτόντως μεγάλωσε σε αυτή τη χώρα, βρίσκεται στην Ουάσιγκτον και έρχεται τώρα κοντά μας. Καλωσορίσατε στο πρόγραμμα.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Ευχαριστώ πολύ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Πρωθυπουργέ, αποκαλέσατε την παρούσα κρίση, κρίση στην παγκόσμια διακυβέρνηση. Είναι, τουλάχιστον εξίσου, μια κρίση και στη διακυβέρνηση της χώρας σας, λόγω της αδυναμίας της Ελλάδας να ισοσκελίσει τους λογαριασμούς της;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Ναι, είναι. Και αναλαμβάνουμε πλήρως την ευθύνη για τα προβλήματα που έχουμε στην Ελλάδα.

Εγώ εξελέγην πριν από λίγους μήνες, με νέα εντολή για αλλαγή. Και πρέπει να προχωρήσουμε σε αλλαγές σε πολλούς τομείς, ιδιαίτερα στη διακυβέρνηση. Νομίζω ότι, όταν μιλάμε για οικονομικά προβλήματα, στη βάση τους, υπάρχουν ουσιαστικά προβλήματα διακυβέρνησης: πώς χειριστήκαμε την οικονομία μας, κατά πόσον υπάρχει διαφάνεια, αν διαθέτουμε τους σωστούς κανόνες και κανονισμούς, τους αναγκαίους ελέγχους και ισορροπίες. Αυτό δεν ισχύει μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για όλη την υφήλιο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αναλάβατε την εξουσία τον περασμένο Οκτώβριο. Και είπατε ότι μόνο τότε ανακαλύψατε ότι το έλλειμμα της Ελλάδας ήταν διπλάσιο από εκείνο που σας είχαν ανακοινώσει. Θα μπορούσατε ίσως να μας μιλήσετε γι’ αυτή τη στιγμή, όταν αντιληφθήκατε τον κυκεώνα των προβλημάτων που κληρονομήσατε;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Ήταν πράγματι ένα σοκ. Αντιλήφθηκα ότι δεν πηγαίναμε καλά. Αλλά και στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ρωτούσα τον τότε Πρωθυπουργό, Κ. Καραμανλή, ποια ήταν η κατάσταση του δημόσιου χρέους, και δεν ελάμβανα σαφή απάντηση.

Όταν γίναμε Κυβέρνηση, διαπιστώσαμε ότι το έλλειμμα - και το χρέος φυσικά - ήταν ιδιαίτερα υψηλό και είχαμε συνεπώς ένα σοβαρό πρόβλημα να λύσουμε.

Αυτό που συνέβη, φυσικά, ήταν ότι οι διεθνείς αγορές επέδειξαν μεγάλη νευρικότητα, ήθελαν να δουν άμεσα αποτελέσματα και, για το λόγο αυτό, χρειάστηκε να δρομολογήσουμε ένα πρόγραμμα λιτότητας, το οποίο είναι προφανώς επώδυνο, αλλά αναγκαίο, σαν ένα πικρό ποτήρι, ώστε να κερδίσουμε χρόνο και να προβούμε σε ριζικότερες και βαθύτερες αλλαγές στη Διοίκηση και στον τρόπο διακυβέρνησης της χώρας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε ομιλία σας στο Ίδρυμα Brookings σήμερα, στην Ουάσιγκτον, αναφερθήκατε κατά λέξη «σε κακόβουλες φήμες που επαναλαμβάνονται και ενισχύονται τεχνηέντως, φήμες που οδήγησαν σε αύξηση το επιτόκιο δανεισμού της Ελλάδας». Το παράδειγμα που δώσατε ήταν το εξής: όταν η Ελλάδα δανείζεται 5 δις ευρώ για μια πενταετία, πληρώνει 725 εκατομμύρια ευρώ περισσότερα από τη Γερμανία σε τόκους.

Πρώτον, ποιος επαναλαμβάνει και ενισχύει τεχνηέντως αυτές τις κακόβουλες φήμες για την Ελλάδα;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Ένα από τα προβλήματα με τις αγορές είναι ότι δεν έχουν πρόσωπο. Υπάρχουν προφανώς κερδοσκόποι, αυτό δεν είναι κάτι που σας αποκαλύπτω εγώ σήμερα, παρόλο που κλονιστήκαμε όταν αντιληφθήκαμε ότι η Ελλάδα είχε γίνει αντικείμενο μεγάλης κερδοσκοπίας.

Υπάρχουν τα «περίφημα» CDS, τα ασφάλιστρα έναντι κινδύνου, σύμφωνα με τα οποία μπορείτε να ασφαλίσετε το σπίτι του γείτονά σας και, εάν πάρει φωτιά, αποζημιώνεστε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτά είναι τα CDS; Οι κερδοσκόποι ποντάρουν σε αδυναμία πληρωμής της Ελλάδας και περιμένουν έτσι να βγάλουν χρήματα;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Ακριβώς. Συνεπώς, αυτό που έγραφε ο Τύπος, σε πολλά μέρη του κόσμου, ήταν ότι η Ελλάδα ζητούσε οικονομική διάσωση, ενώ δεν το ζήτησε, καθώς και ότι η Ελλάδα δεν θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, πράγμα επίσης αναληθές. Αυτά όμως τα δημοσιεύματα θα μπορούσαν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για την πραγματοποίηση τελικά αυτής της εικασίας.

Τι κάναμε: πήραμε αυτά τα πολύ αυστηρά μέτρα και δώσαμε ένα θετικό μήνυμα στην υγιή πλευρά της παγκόσμιας οικονομίας, ενώ συγχρόνως, είχαμε την υποστήριξη των εταίρων μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μόλις μας έδωσε την υποστήριξή της και η Χίλαρι Κλίντον.

Προσθέτουμε ότι, όχι μόνον εμείς, αλλά και ορισμένοι άλλοι Ευρωπαίοι, με τους οποίους συντονιζόμαστε - την Άγκελα Μέρκελ, Καγκελάριο της Γερμανίας, τον Νικολά Σαρκοζί, Πρόεδρο της Γαλλίας - αλλά και άλλοι ηγέτες, όπως ο Γκόρντον Μπράουν και ο Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, θα δραστηριοποιηθούμε συλλογικά, σε μια προσπάθεια να ρυθμίσουμε την παγκόσμια αγορά, ώστε η κερδοσκοπία να μην πλήξει τις υγιείς κατά τα άλλα οικονομίες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα παροτρύνατε την απαγόρευση συναλλαγών στα λεγόμενα «naked credit default swaps», δηλαδή τα στοιχήματα από άτομα που δεν αγοράζουν μέρος του ελληνικού χρέους, αλλά που ποντάρουν σε τυχόν αδυναμία πληρωμής;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Θα σας το εξηγήσω ως εξής: δεν θα ήθελα να εκληφθεί ότι κάνω μια συγκεκριμένη πρόταση, αλλά πράγματι, αν αυτό είναι αναγκαίο για να εξυγιανθεί η αγορά, τότε δεν θα ήμουν κατά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μιλήσατε για τη μεγάλη διαφορά επιτοκίου, που καταβάλλει η Ελλάδα σε σχέση με τη Γερμανία. Όταν υπάρχει ένα κοινό νόμισμα, είπατε, αυτό δεν στέκει. Φαντάζομαι ότι μία λύση θα ήταν η αμερικανική: εφόσον έχετε κοινό νόμισμα, θα πρέπει να έχετε και κοινή δημοσιονομική πολιτική. Η Ελλάδα θα πρέπει να ισοσκελίζει τον προϋπολογισμό της, όπως κάνει μια αμερικανική Πολιτεία, όχι όπως μπορεί να αποφασίσει να κάνει ή να μην κάνει ένα κυρίαρχο κράτος. Πιστεύετε ότι αυτή είναι μια λογική μελλοντική προοπτική για την Ευρωζώνη;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Αυτό το θέμα ακριβώς βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων που διεξάγονται αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη. Το αποκαλούμε «ανάγκη για ισχυρότερη δημοσιονομική διακυβέρνηση», για «οικονομική διακυβέρνηση» στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Νομίζω δε, ότι η περίπτωση της Ελλάδας καθιστά ακόμα πιο επίκαιρη αυτή τη συζήτηση. Ελπίζω ότι θα επωφεληθούμε από αυτή τη συζήτηση, από αυτό το πρόβλημα, για να ενισχύσουμε το συντονισμό μας, στο πλαίσιο της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από αυτό το θέμα, προέκυψαν κι άλλες ιδέες, όπως η δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου. Γιατί να μην υπάρχει ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, ή ένα Ταμείο Εγγυοδοσίας, ή ένα Ευρωομόλογο, όπως ισχύει με τα ομοσπονδιακά ομόλογα ή άλλα, όπου η Ευρωπαϊκή Ένωση ουσιαστικά θα δανειζόταν για λογαριασμό των κρατών- μελών της;

Αυτές είναι λοιπόν διάφορες ιδέες, που προφανώς απαιτούν καλύτερη δημοσιονομική, οικονομική διακυβέρνηση και συνεργασία. Πιστεύω ότι θα δείτε εξελίξεις σε αυτό τον τομέα, με την πάροδο των μηνών και των ετών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Πρωθυπουργέ, κύριε Παπανδρέου, σας ευχαριστούμε πολύ.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Ευχαριστώ πολύ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Γεώργιος Παπανδρέου, μας μίλησε σήμερα, από την Ουάσιγκτον.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης