Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

15.7.11

Αθήνα, 15 Ιουλίου 2011

ΟΜΙΛΙΑ
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
ΣΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
ΣΤΗΝ ΚΩ




Σεβασμιότατε Μητροπολίτη, αγαπητέ Δήμαρχε, κυρίες και κύριοι εκπρόσωποι των φορέων, φίλες και φίλοι, αγαπητοί συνάδελφοι Βουλευτές, έρχομαι σήμερα σ’ αυτό το πανέμορφο νησί, το δικό σας νησί, σε μια δύσκολη περίοδο για τη χώρα, για την πατρίδα. Ίσως απορήσουν ορισμένοι γιατί βρίσκομαι εδώ, σε μια στιγμή τόσο κρίσιμη για τη χώρα μας, αλλά εμείς δίνουμε τη μάχη παντού, όπως τη δίνετε κι εσείς.

Μια μάχη αξιοπρέπειας και περηφάνιας, για να πάει ο τόπος μπροστά. Δίνουμε τη μάχη στην Ευρώπη για τα μεγάλα προβλήματα της χώρας. Έχουμε δώσει και δίνουμε μάχες για να σταθούμε όρθιοι και να μην ζήσουμε τα χειρότερα ως χώρα. Και σταθήκαμε όρθιοι. Σταθήκαμε όρθιοι έως σήμερα, δίνοντας αυτή τη μάχη και πείθοντας για την αξιοπιστία μας, χάρη στη σοβαρότητα που έδειξε η χώρα μας, χάρη στις δύσκολες αποφάσεις που λάβαμε, τελικά, χάρη στις προσπάθειες και τις θυσίες του Ελληνικού λαού.

Αυτά αναγνωρίζονται, αυτά αθροίζονται και αυτά είναι η παρακαταθήκη μας, για να μπορούμε να διαπραγματευθούμε καλύτερους όρους, καλύτερες μέρες για τη χώρα μας και, βεβαίως, και για την Ευρώπη.

Συνεχίζουμε αυτή τη μάχη, με όπλο την αξιοπιστία και τη βούλησή μας να βάλουμε εμείς οι ίδιοι τάξη στα του οίκου μας. Η μάχη αυτή δεν είναι μόνο για να πετύχουμε να στηριχθεί η Ελλάδα σε μια δύσκολη φάση για τα επόμενα χρόνια, για να εξασφαλίσουμε δηλαδή τις δανειακές ανάγκες που δεν μπορούσαμε αλλιώς να εξασφαλίσουμε από τις αγορές. Είναι και μια μάχη, για να ελαφρύνουμε το βάρος του χρέους που κληρονομήσαμε, εξαιτίας σφαλμάτων του παρελθόντος.

Κι έτσι όπως καταφέραμε πριν από λίγους μήνες, το Μάρτιο, να βελτιώσουμε τους όρους του δανείου των 110 δις ευρώ, αυτή τη μάχη δίνουμε και σήμερα, με σοβαρότητα, με νηφαλιότητα, με ψυχραιμία, με πείσμα και με επιμονή.

Πράγματι, οι στιγμές που ζούμε είναι και κρίσιμες και ιστορικές. Σήμερα, δεν κρίνεται μόνο το μέλλον της Ελλάδας, κρίνεται και το μέλλον της Ευρώπης. Κι έχω επισημάνει και πρόσφατα, σε επιστολή μου προς τον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, προς τους Ευρωπαίους εταίρους μας, ότι αυτές τις δύσκολες στιγμές, πρέπει να αναλογιστούν όλοι το βάρος και την ευθύνη των αποφάσεων.

Είναι αποφάσεις που θα κρίνουν το μέλλον της Ευρώπης. Είναι αποφάσεις που καλούμαστε όλοι να πάρουμε, συλλογικά. Μια ευθύνη, κατ' αρχήν απέναντι στον πολίτη της Ευρώπης, που πίστεψε και πιστεύει σ’ αυτή την ευρωπαϊκή οικογένεια, στις τεράστιες δυνατότητες που έχει η Ευρώπη -και έχει τεράστιες δυνατότητες, τις οποίες, πολλές φορές, μια συντηρητική και φοβική Ευρώπη δεν αξιοποιεί.

Εμείς έχουμε καταθέσει πολλές προτάσεις και δίνουμε τη μάχη και σ’ αυτό το μέτωπο για μια Ευρώπη πολύ διαφορετική, αναπτυξιακή, με στροφή στην ποιότητα, στην εκπαίδευση, στις δουλειές, στις μεγάλες υποδομές - ενεργειακές, πληροφορικής, συγκοινωνιών - για να μπορέσουμε να είμαστε ακόμα πιο ανταγωνιστικοί, να μην έχουμε φοβικά σύνδρομα απέναντι στις αναδυόμενες οικονομίες της Κίνας, της Βραζιλίας, της Ινδίας ή άλλων χωρών, αλλά και για να μπορέσουμε πραγματικά, μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, να αποκτήσουμε μια βιώσιμη οικονομία.

Δίνουμε τη μάχη εκεί, αλλά να ξέρετε ότι κάνουμε ως Κυβέρνηση το καθήκον μας και εδώ, όχι μόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και θα ήθελα να κλείσετε τα αυτιά σας στις σειρήνες της καταστροφολογίας, σε όσους ανεύθυνα θέλουν να σπείρουν τον πανικό, για όποιους λόγους. Αρκετά με την εκμετάλλευση της ανασφάλειας, που έχουν πράγματι οι πολίτες. Αρκετά με την πολιτική του φόβου.

Εμείς ξέρουμε ότι η μάχη είναι δύσκολη, ναι. Είναι μια μάχη που δίνουμε σε δύσκολες στιγμές για το έθνος, με μεγάλες θυσίες, προκειμένου να λύσουμε μαζεμένα προβλήματα δεκαετιών. Αλλά θέλω να γνωρίζετε ότι ξέρουμε πού πάμε. Μπορεί η διαδρομή να είναι δύσκολη, μπορεί πολλές φορές να είναι και αχαρτογράφητα τα νερά στα οποία κινούμαστε, ξέρουμε όμως και πού πηγαίνουμε, και πώς να αντιμετωπίσουμε τα διάφορα εμπόδια που βρίσκονται μπροστά μας.

Και στο τέλος, αυτή η προσπάθεια οδηγεί στην έξοδο από την κρίση, σε μια χώρα πολύ καλύτερη, απαλλαγμένη από στρεβλώσεις και παθογένειες δεκαετιών, τις οποίες όλοι γνωρίζουμε.

Όπως καταφέραμε μέχρι τώρα να αποφύγουμε μια βέβαιη χρεοκοπία, έτσι θα ολοκληρώσουμε αυτή τη δύσκολη διαδρομή με επιτυχία. Μια διαδρομή με αξιοπρέπεια για όλους, για να είμαστε περήφανοι που είμαστε Έλληνες.

Αλλά τη μάχη για την Ελλάδα, δεν τη δίνουμε μόνο στην Ευρώπη, όπως είπα. Τη δίνουμε και εδώ, σε κάθε γωνιά της χώρας. Δεν είναι μόνο η Αθήνα που δοκιμάζεται από την οικονομική κρίση. Γι’ αυτό, χρέος και δικό μου, και όλων μας, είναι η συνεχής επαφή και ο διάλογος με την ελληνική Περιφέρεια.

Οι κάτοικοι της Περιφέρειας έχουν τα δικά τους προβλήματα, όπως και τις δικές τους δυνατότητες. Είμαι εδώ, συνοδεία ειδικού κλιμακίου, για να ακούσω τους δικούς σας προβληματισμούς, τις δικές σας αγωνίες, τις δικές σας προτάσεις.

Ξέρω ότι είναι μια εποχή με πολλή δουλειά και πολλές υποχρεώσεις, γι' αυτό θέλω να είμαι σύντομος, προκειμένου να σας ακούσω. Θέλω όμως να διαβεβαιώσω τόσο εσάς, όσο και κάθε Έλληνα και Ελληνίδα, από εδώ, από την πανέμορφη Κω, ότι θα συνεχίσουμε αταλάντευτα την προσπάθεια που ξεκινήσαμε πριν από 21 μήνες. Όχι μόνο για να κρατήσουμε τη χώρα όρθια, αλλά και για να κάνουμε εκείνες τις μεγάλες αλλαγές, που θεραπεύουν τις μεγάλες και χρόνιες αδυναμίες.

Είναι μια κρίση, που μας δίνει και μια ευκαιρία για μια Ελλάδα δυνατή, μια Ελλάδα ευνομούμενη και δίκαιη, μια Ελλάδα της ανάπτυξης, της καινοτομίας, της αξιοκρατίας, της δημιουργίας και της παραγωγής. Αντί να παράγουμε ελλείμματα, να παράγουμε πλεονάσματα και να είμαστε ανταγωνιστικοί.

Αυτό που κινδυνεύουμε να ξεχάσουμε αυτές τις δύσκολες στιγμές είναι ότι αυτή η Ελλάδα υπάρχει, αυτή η παραγωγική Ελλάδα υπάρχει. Και όχι μόνον υπάρχει, αλλά γίνεται ολοένα και πιο δυνατή. Και από εδώ, από την Κω, θέλω να στείλω ένα μήνυμα περηφάνιας και αξιοπρέπειας για την Ελλάδα, για τον Ελληνισμό, γιατί και εσείς αποτελείτε ένα παράδειγμα, ένα θετικό παράδειγμα.

Έχουμε ακούσει τόσα για τη χώρα μας και ξέρουμε ότι πολλά πρέπει να αλλάξουν και αυτό κάνουμε. Όμως, είμαστε και πρέπει να είμαστε περήφανοι, να είμαστε περήφανοι όλοι, ως Έλληνες, διότι βλέπω τις τεράστιες δυνατότητες που έχουμε - όχι θεωρητικές, αλλά υπαρκτές δυνατότητες. Κάθε μέρα που περνάει, βλέπουμε γύρω μας - και εγώ, προσωπικά - πολλά παραδείγματα: αγρότες που στρέφονται σε βιολογικές καλλιέργειες, που αναδεικνύουν τα προϊόντα του τόπου μας και τον ξεχωριστό τοπικό πολιτισμό, εντός και εκτός συνόρων, νέους επιχειρηματίες με πρωτοπόρες ιδέες, που αυξάνουν θεαματικά τις εξαγωγές της χώρας μας, επαγγελματίες στον τουρισμό, που παρέχουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Το αποτέλεσμα είναι να έχουμε στα νησιά μας θεαματική αύξηση των αφίξεων, όπως και εδώ, στην Κω, καθώς και τον ιδανικό συνδυασμό πολιτισμού, ιστορίας και φύσης για τον τουρισμό μας, που η Κως έχει αναδείξει και αναδεικνύει κάθε μέρα.

Από πολλές πλευρές, η Κως μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένα παράδειγμα προς μίμηση. Δείχνει το δρόμο για το τι μπορούμε να πετύχουμε. Γιατί παρά τα προβλήματα και τις ελλείψεις στην οργάνωση των υποδομών, αυτό το αποτέλεσμα που πετύχατε στον τουρισμό, δεν ήρθε τυχαία.

Είναι προϊόν δικής σας, σκληρής δουλειάς. Είναι προϊόν, βεβαίως, σωστής και οργανωμένης προετοιμασίας και στο εξωτερικό. Είναι προϊόν συνέργειας της Κυβέρνησης, των φορέων και όλων των παραγόντων του τουρισμού και της Αυτοδιοίκησης, μεγάλων προσπαθειών του ανθρώπινου δυναμικού του νησιού, για να βρεθείτε ξανά δυναμικά στις τουριστικές αγορές.

Και είμαστε περήφανοι για τη δουλειά σας. Πραγματικά περήφανοι. Είμαι βέβαιος ότι τα καλά αποτελέσματα θα έχουν και συνέχεια. Ξέρουμε ότι είναι μια δύσκολη περίοδος και για εσάς, αλλά αν συνεχίσουμε με το ίδιο πάθος - γιατί αυτό, το έχετε δείξει εσείς - μπορούμε να ξεπεράσουμε τα δύσκολα και να πάμε μπροστά.

Εμείς δουλεύουμε αδιάκοπα και, παρά τις στερήσεις, κερδίζουμε μάχες. Η δική μας προσπάθεια είναι να δώσουμε περισσότερα όπλα, περισσότερες δυνατότητες, περισσότερη δύναμη, στη δική σας δουλειά. Να πολεμήσουμε αγκυλώσεις, να πολεμήσουμε ένα συγκεντρωτικό και γραφειοκρατικό κράτος, που σας κρατούσε πίσω και δεν άφηνε τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου να αναπτυχθούν. Να πολεμήσουμε κάθε γραφειοκρατία, κάθε αδιαφάνεια, κάθε εμπόδιο, κάθε αδικαιολόγητη απαγόρευση που εμποδίζει τις δημιουργικές δυνάμεις της χώρας μας και ιδιαίτερα στην ελληνική Περιφέρεια.

Γι' αυτό, απελευθερώσαμε το καμποτάζ, φέρνοντας περισσότερα κρουαζιερόπλοια στα νησιά μας. Γι' αυτό, κάναμε τον «Καλλικράτη», για να έχετε εσείς τη δύναμη να παίρνετε περισσότερες αποφάσεις για τα δικά σας προβλήματα, για τις δικές σας προοπτικές, γιατί εσείς ξέρετε καλύτερα. Γι' αυτό, απλοποιήσαμε ριζικά τη διαδικασία ίδρυσης επιχειρήσεων. Γι' αυτό, πάμε σε όλο και περισσότερες ηλεκτρονικές υπηρεσίες προς τον πολίτη γιατί, δυστυχώς, είμαστε από τις τελευταίες χώρες στην Ευρώπη στον τομέα των ηλεκτρονικών υπηρεσιών.

Γι' αυτό, αλλάζουμε ριζικά τον τρόπο έκδοσης των οικοδομικών αδειών, ώστε η Πολεοδομία να μην είναι βραχνάς, αλλά να είναι ουσιαστικά υπηρέτης των προσπαθειών για ανάπτυξη. Γι' αυτό, προσπαθούμε να βελτιώσουμε και τις σχέσεις μας με τη γείτονα Τουρκία, γιατί θα κερδίσουν και οι δύο πλευρές, ειδικά στον τουρισμό, από τη βελτίωση των σχέσεων αυτών και, βεβαίως, από τη διευκόλυνση των θεωρήσεων.

Γι' αυτό, φέρνουμε μια μεγάλη μεταρρύθμιση και στα ελληνικά Πανεπιστήμια, που όχι μόνο βάζει τάξη και εκεί, αλλά δίνει επίσης την αναγκαία αυτονομία για πρωτοβουλία, καθώς και για σύνδεση των Πανεπιστημίων με τις τοπικές κοινωνίες, προκειμένου να είναι ένα δικό σας αναπτυξιακό όπλο και να πετύχετε να συνδυαστούν δικές σας οικονομικές και παραγωγικές δραστηριότητες, με τον εκπαιδευτικό και ερευνητικό χώρο που υπάρχει στο Αιγαίο και όχι μόνον.

Με το νομοσχέδιο αυτό, ανοίγουμε και δυνατότητες για να μπορούν να έρχονται - με δίδακτρα, βεβαίως - ξένοι φοιτητές, οι οποίοι θα πληρώσουν και θα μείνουν στη χώρα μας και έτσι θα αξιοποιηθεί και η χειμερινή περίοδος. Και υπάρχει μεγάλη ζήτηση γι' αυτό το θέμα παγκοσμίως, δηλαδή για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Είναι μια δυνατότητα, που θα συμβάλλει και αυτή στην ανάπτυξη, ιδιαίτερα της Περιφέρειας, κατά τους χειμερινούς μήνες.

Ξέρω ότι υπάρχουν και δυσκολίες. Κανείς μας δεν πετάει στα σύννεφα. Υπάρχουν για παράδειγμα ατέλειες στις υποδομές εδώ, στο νησί. Υπάρχουν ελλείψεις στο αεροδρόμιο. Υπάρχουν ελλείψεις στο λιμάνι, στην προβλήτα - απαραίτητες υποδομές, αν θέλουμε να φιλοξενούμε μεγάλα κρουαζιερόπλοια. Έχουμε λοιπόν πολλά να κάνουμε ακόμα και να τα κάνουμε μαζί. Γι' αυτό είμαστε εδώ σήμερα.

Τα βήματα που κάνουμε, όμως, για την ενίσχυση του τουρισμού, είναι και γοργά και αποτελεσματικά, παρά τις δυσκολίες. Ήδη, εγκρίναμε ομόφωνα στο χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο το νόμο που έρχεται στη Βουλή για την τουριστική κατοικία. Ένας νόμος, που θα βοηθήσει να επιμηκύνουμε την τουριστική περίοδο και θα συμβάλλει να φέρουμε πελάτες υψηλότερου οικονομικού επιπέδου στη χώρα, ο οποίος βρίσκεται στο τελικό στάδιο προετοιμασίας. Επίσης, το νομοσχέδιο για τα υδατοδρόμια θα βοηθήσει πολύ τις συγκοινωνίες και την επικοινωνία με τα νησιά μας.

Φέρνουμε νομοσχέδια για τον αγροτουρισμό, τον αλιευτικό τουρισμό, την ενίσχυση του θαλάσσιου τουρισμού και, βεβαίως, και άλλων εναλλακτικών μορφών τουρισμού, όπως είναι ο ιατρικός. Εξάλλου, η Κως είναι το νησί του Ιπποκράτη και ο ιατρικός τουρισμός ήδη αποτελεί σημαντικότατη δράση, αλλά οπωσδήποτε θα ενισχυθεί μέσα από αυτή τη νομοθετική προσπάθεια.

Θέλω να διαβεβαιώσω λοιπόν όλους σας ότι, ακόμη και σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, εμείς ενισχύουμε με όλες μας τις δυνάμεις τις δημιουργικές και παραγωγικές δυνάμεις του τουρισμού. Και με εντυπωσιακά αποτελέσματα, από ό,τι κι εσείς μου λέτε, αλλά κι από ό,τι μαθαίνω από το Υπουργείο, και από τους Υπουργούς μας εδώ, στην Κω. Αποτελέσματα, που μας δίνουν τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Έχετε κάνει, επίσης, μια εντυπωσιακή προσπάθεια ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων, με την οποία συνδυάζεται αυτή η τόσο ωραία παράδοση, με την τουριστική ανάπτυξη. Να είστε σίγουροι ότι θα τα καταφέρουμε. Στόχος μας, βεβαίως, είναι ο τουρισμός να αποτελέσει αιχμή του δόρατος στην Ελλάδα και να συμβάλλει ακριβώς στο να βγει η χώρα μας από την ύφεση, ώστε να πάμε τον επόμενο χρόνο σε μια αναπτυξιακή τροχιά, αλλά με μια ανάπτυξη σε νέες και υγιείς βάσεις.

Βάσεις, που θα είναι βιώσιμες και που δεν θα κλονιστούν με την παραμικρή αλλαγή στο διεθνές κλίμα. Αξιοποιώντας πάντα τα δικά μας τεράστια πλεονεκτήματα, τις δικές μας δυνάμεις και όχι δανεικές. Χτίζοντας μια νέα οικονομία, με βάση την ποιότητα και την πράσινη ανάπτυξη. Και παράλληλα, βεβαίως, πετυχαίνοντας στους αγώνες που δίνουμε και στο εξωτερικό, στην Ευρώπη και παντού, για τη βελτίωση της βιωσιμότητας του χρέους, που σήμερα πράγματι είναι ένα μεγάλο βαρίδι στο λαιμό κάθε Έλληνα.

Είναι ένα τεράστιο βάρος, το οποίο σηκώνουμε. Και η βιωσιμότητα του χρέους που, αυτή τη στιγμή, διαπραγματευόμαστε, αν όλα πάνε καλά - γιατί είναι μια μάχη, βεβαίως - θα ελαφρύνει πάρα πολύ όχι μόνο τις επόμενες γενιές, αλλά και τη σημερινή νέα γενιά, η οποία θα μπορεί πια να πάρει πρωτοβουλίες χωρίς όλα αυτά τα μεγάλα βάρη.

Πρέπει όμως να αλλάξουμε και τη χώρα μας, γιατί σήμερα εξακολουθούμε να παράγουμε ελλείμματα. Ακόμα και να μας χάριζαν σήμερα όλο το χρέος μας, παράγουμε ελλείμματα. Άρα, λοιπόν, το 2012, θέλουμε να πάμε στο λεγόμενο «πρωτογενές πλεόνασμα», ώστε για πρώτη φορά εδώ και χρόνια ο προϋπολογισμός της χώρας να παράγει πλεόνασμα - δηλαδή, βγάζοντας το χρέος, να έχουμε πλεόνασμα.

Αυτό θα είναι ένα σαφέστατο δείγμα, ότι στηριζόμαστε πια στις δικές μας δυνάμεις. Και το λέω αυτό, γιατί χρειάζεται να ξεφύγουμε από την εύκολη καταστροφολογία, από την αυτοκαταστροφή, από το να βλάπτουμε εμείς οι ίδιοι τον εαυτό μας, όπως βεβαίως και από εικόνες που βλάπτουν τη χώρα μας.

Είμαστε μια δημοκρατική χώρα, που όχι μόνο επιτρέπει, αλλά και προστατεύει σχεδόν κάθε μορφή διαμαρτυρίας. Δεν πρέπει όμως να υπάρχει βία. Δεν πρέπει να αμαυρώνεται η εικόνα της χώρας μας, γιατί τελικά αυτό πλήττει και τη δημιουργική προσπάθεια που κάνουν πάρα πολλοί πολίτες, όπως βεβαίως και τον τουρισμό.

Όπως είπα, δεν θέλω να μακρηγορήσω, θέλω να σας ευχαριστήσω που, τις μέρες αυτές, μέρες πολλής δουλειάς, είσαστε εδώ, μαζί μου, και μαζί με το κλιμάκιο της Κυβέρνησης.

Να δώσουμε τώρα το λόγο στους εκπροσώπους των φορέων, για να μπορέσουμε να έχουμε έναν ωραίο διάλογο, να ακούσουμε τις προοπτικές και τις δυσκολίες και να συμβάλουμε όλοι μαζί στο καλύτερο για το νησί και για την Περιφέρεια αυτή.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης