Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

10.4.14

«Η εμπιστοσύνη στην Ελλάδα επισφραγίσθηκε από τον πιο αντικειμενικό κριτή: από τις αγορές»

Δήλωση του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, για έξοδο στις αγορές
Η Ελλάδα έκανε σήμερα ένα ακόμα αποφασιστικό βήμα εξόδου από την κρίση.
Μετά το Πρωτογενές πλεόνασμα, που κανείς δεν περίμενε ότι θα πετυχαίναμε φέτος,
μετά τη διανομή του πλεονάσματος, που θα δοθεί σε ένα μήνα, και θα προσφέρει ανακούφιση σε ένα εκατομμύριο συμπολίτες μας,

Σήμερα βγήκαμε στις διεθνείς αγορές!
Η υποδοχή του 5ετούς ελληνικού ομολόγου ξεπέρασε κάθε προσδοκία:
Ζητήσαμε 2,5 δισεκατομμύρια, μας προσέφεραν πάνω από 20, με επιτόκιο κάτω από 5%! 4,75%! Ενώ όλα τα επιτόκια του ελληνικού δανεισμού, βραχυχρόνια και μακροχρόνια υποχωρούν συνεχώς, εδώ και μέρες. Και τώρα πέφτουν ακόμα περισσότερο...
Και με συμμετοχή πολλών εκατοντάδων επενδυτών - μεγάλων και μικρών – απ’ όλο τον κόσμο στη ζήτηση του νέου ελληνικού ομολόγου.
Όλα αυτά σημαίνουν ότι οι διεθνείς αγορές πλέον εκφράζουν με τον πιο αδιαμφισβήτητο τρόπο την εμπιστοσύνη τους στην ελληνική οικονομία. Την εμπιστοσύνη τους στο μέλλον της Ελλάδας, γιατί σε αυτό το μέλλον επενδύουν. Την εμπιστοσύνη τους στην ικανότητα της χώρας να βγει από την κρίση, και μάλιστα νωρίτερα απ’ ό,τι πολλοί πίστευαν ως πρόσφατα.
Βέβαια, είχε προηγηθεί η σταδιακή μείωση του κόστους δανεισμού της Ελλάδας, εδώ και μήνες. Είχε προηγηθεί η έξοδος Ελληνικών τραπεζών σε διεθνείς αγορές, όπου κατάφεραν να βρουν μόνες τους σημαντικά κεφάλαια, επιταχύνοντας την επιστροφή ρευστότητας στην ελληνική οικονομία. Είχαν προηγηθεί τέλος, πολύ εγκωμιαστικά δημοσιεύματα στο διεθνή τύπο, για την «θεαματική» -όπως τη λένε - επιστροφή της Ελλάδας στην ομαλότητα.
Τώρα η εμπιστοσύνη στην πατρίδα μας επισφραγίστηκε από τον πιο αντικειμενικό κριτή: τις ίδιες τις αγορές.
Όταν πριν δύο χρόνια αναλάμβανα τη διακυβέρνηση της χώρας, ελάχιστοι πίστευαν ότι θα τα καταφέρναμε. Και μάλιστα σε τόσο σύντομο χρόνο. Κι όμως τα καταφέραμε. Όπως θα τα καταφέρουμε και στη συνέχεια, αφήνοντας πίσω κάποιους στην κακομοιριά και στη μιζέρια τους.
Τι σημαίνει αυτό που έγινε σήμερα;
-- Ότι, εφ’ όσον όλα πάνε καλά από δω και στο εξής, την επόμενη φορά η χώρα θα μπορεί να δανειστεί μεγαλύτερα ποσά με χαμηλότερα επιτόκια. Γι’ αυτό και δεν αντλήσαμε παρά μόνο 3 δισεκατομμύρια τώρα, αφού δεν έχουμε περισσότερα άμεση ανάγκη: Γιατί με τη δοκιμαστική έξοδο στις αγορές σήμερα, ανοίξαμε το δρόμο για φθηνότερο δανεισμό από τις αγορές αύριο. Ανοίξαμε σήμερα το δρόμο, ώστε να υποχωρεί σταθερά από δω και στο εξής το κόστος του δανεισμού μας στο σύνολο του χρέους μας.
Σημαίνει ακόμα αυτή η εξέλιξη ότι με την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, θα μειωθεί το συνολικό κόστος δανεισμού της χώρας. Άμεσα! Τα έντοκα γραμμάτια, άλλωστε έχουν πέσει και θα πέσουν πολύ περισσότερο. Απ’ αυτά και μόνο εξοικονομούμε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε τόκους μόνο το επόμενο 12μηνο. Δεν θα αυξηθεί το κόστος δανεισμού της χώρας. Ήδη μειώθηκε και θα μειωθεί πολύ περισσότερο.
Σημαίνει, επίσης, ότι οι υπόλοιπες επιχειρήσεις και οι τράπεζες μπορούν τώρα να δανείζονται στο εξωτερικό σε πολύ χαμηλότερα επιτόκια. Πράγμα που συνεπάγεται επιστροφή ρευστότητας και ενίσχυση της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Άμεσα!
Μη ξεχνάμε, ότι μπήκαμε στο Μνημόνιο, επειδή οι διεθνείς αγορές δεν μπορούσαν να δανείσουν τη χώρα. Και τώρα με την έξοδο στις αγορές ανοίξαμε και πάλι την πόρτα του φυσιολογικού δανεισμού μας. Και μάλιστα με επιτόκια, ίδια ή και χαμηλότερα – προσέξτε - απ’ ό,τι πέτυχαν άλλες χώρες της ευρωζώνης που ήταν σε Πρόγραμμα, όταν εκείνες πρωτοβγήκαν στις αγορές, όπως βγήκαμε εμείς σήμερα…
Μην κάνετε λάθος! Αυτά όλα επιτεύχθηκαν με τις θυσίες και την ωριμότητα του Ελληνικού λαού, τον οποίο και ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου για τη στάση του.
Μην κάνετε λάθος! Έχουμε δρόμο μπροστά μας, για να βγούμε οριστικά από την κρίση. Αλλά μέσα σε λίγες εβδομάδες έγιναν μεγάλα βήματα. Και άμεσα θα γίνει αισθητή η πρώτη ανακούφιση.
Και πάλι το λέω, μην κάνετε λάθος! Πολλοί είναι εκείνοι που δεν είχαν πιστέψει ποτέ αυτή την επιτυχία! Πολλοί την ειρωνεύθηκαν αρχικά, προσπάθησαν να την αμφισβητήσουν στη συνέχεια, ακόμα και τώρα αντιδρούν με μιζέρια. Σαν να λυπούνται που τα κατάφερε η χώρα. Σαν θα θλίβονται που οι θυσίες των Ελλήνων πιάνουν τόπο και βγαίνουμε από την κρίση. Σαν να παρακαλούσαν να έλθει κι άλλο μνημόνιο και τώρα τα ’χουν χαμένα γιατί η έξοδος στις αγορές διαψεύδει όσους προεξοφλούσαν νέο Μνημόνιο.
Θέλω αντίθετα, να ευχαριστήσω τον κάθε Έλληνα Βουλευτή, που με κόστος, ναι, αλλά κυρίως με πατριωτισμό, στήριξε τόσες φορές δύσκολες αποφάσεις και γενναίες μεταρρυθμίσεις, στην πορεία αυτή για τη χώρα μας.
Γιατί φτάσαμε ως εδώ με τέσσερα πράγματα: Με πίστη στη δύναμη του Έλληνα. Με σχέδιο, με σκληρή προσπάθεια και με σοβαρότητα. Και με σκληρές διαπραγματεύσεις.
Αλλά κυρίως, με πίστη σ’ αυτά που μπορεί να καταφέρουν ενωμένοι Έλληνες. Γι’ αυτό και σήμερα, θέλουμε τους Έλληνες πιο ενωμένους από ποτέ. Και πιο αποφασισμένους να περιφρουρήσουν και τις θυσίες που έκαναν ως τώρα και τα αποτελέσματα που τώρα εμφανίζονται.
Με ενωτικό πνεύμα λειτούργησε αυτή η κυβέρνηση συνεργασίας. Και ενωμένη πέτυχε αυτά που πέτυχε. Ενωμένοι θα συνεχίσουμε.
Και σήμερα οι Έλληνες νιώθουν μεγαλύτερη πίστη στον εαυτό τους και στο μέλλον τους. Αυτό τους ενώνει, αυτό μας ενώνει όλους κι αυτή την ενότητα θα διαφυλάξουμε πάνω απ’ όλα…


Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης