Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

24.2.15

Συνάντηση της Προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου

Συνάντηση της Προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιαννάκη Ομήρου



Η Βουλή των Ελλήνων και η Βουλή των Αντιπροσώπων της Κύπρου, μπορούν να ηγηθούν μίας προσπάθειας αποκατάστασης της δημοκρατικής λειτουργίας στην Ευρώπη, που κινδυνεύει από τα μνημόνια και τη λιτότητα, επεσήμανε η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου προσφωνώντας σήμερα τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιαννάκη Ομήρου. Η κυρία Κωνσταντοπούλου επεσήμανε ότι ο κ. Ομήρου είναι ο πρώτος Πρόεδρος Βουλής που υποδέχεται στο γραφείο της και δεσμεύθηκε –κατόπιν πρόσκλησης που της απευθύνθηκε- ότι η πρώτη επίσημη επίσκεψή της στο εξωτερικό θα είναι στην Κύπρο για να σηματοδοτήσει την αδελφοσύνη και την αλληλεγγύη των δύο λαών, αλλά και τη συμπαράταξη στα κοινά μέτωπα και στους κοινούς αγώνες διεκδίκησης που είναι ενεργοί και ζωντανοί για τη δημοκρατία και την ελευθερία και σήμερα.
Η κυρία Κωνσταντοπούλου και ο κύριος Ομήρου συμφώνησαν ότι «είναι ιδιαίτερης σημασίας αυτές τις τόσο κρίσιμες στιγμές, όπου μηχανισμοί ενεργοποιούνται για να συρρικνώσουν ακόμη περισσότερο την κοινοβουλευτική λειτουργία και τη Δημοκρατία, τα Κοινοβούλια της Ευρώπης να ορθώσουν το ανάστημά τους, να υψώσουν σημαία και φωνή λαϊκής κυριαρχίας και δημοκρατίας και να αντισταθούν σε σχέδια, τα οποία εκτροχιάζουν την Ευρώπη από τους βασικούς θεμελιώδεις στόχους της που είναι η ευημερία των λαών και των κοινωνιών της».
Το Ελληνικό Κοινοβούλιο στις αμέσως επόμενες ημέρες, όπως ανακοίνωσε η κυρία Κωνσταντοπούλου θα αναλάβει πρωτοβουλίες, όπως και η ίδια προσωπικά, «προκειμένου να υλοποιηθεί η επιταγή της διεκδίκησης των δικαίων του ελληνικού λαού, αλλά και της αναζήτησης της αλήθειας και της ευθύνης. Για το σκοπό αυτό θα συσταθεί Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου του χρέους, που θα αποτελέσει πολύ βασικό εργαλείο για το Ελληνικό Κοινοβούλιο και τον ελληνικό λαό για τη διεκδίκηση της αποκατάστασης μιας ακραίας αδικίας. Θα επανασυσταθεί επίσης και η Επιτροπή για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων και επανορθώσεων για τις ναζιστικές θηριωδίες».
Στην ίδια κατεύθυνση, της «αναζήτησης της αλήθειας και της ευθύνης», όπως τόνισε η Πρόεδρος της Βουλής, «το Ελληνικό Κοινοβούλιο θα συμμετάσχει στη διαδικασία αναζήτησης της αλήθειας για το πώς η χώρα μας οδηγήθηκε στο μνημόνιο και ποιοι και ποιες πολιτικές και πρακτικές ευθύνονται γι’ αυτήν την τρομακτική καταστροφή».
«Ασφαλώς η αλληλεγγύη, συμπαράσταση, συμπαράταξη του ελληνικού λαού, των ελληνικών Κυβερνήσεων, της Βουλής των Ελλήνων είναι δεδομένη και διαρκής», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου, επισημαίνοντας για το Κυπριακό ότι «είμαστε τώρα σε μια νέα φάση όπου δυστυχώς η τουρκική προκλητικότητα και η αδιαλλαξία, όχι μόνο δεν έχει επιτρέψει να οδηγηθούμε σε λύση, αλλά υπάρχει μία όξυνση της τουρκικής προκλητικότητας και επιδρομικότητας με τη θαλάσσια εισβολή της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατά παραβίαση της διεθνούς Συνθήκης του 1982 του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της θάλασσας». Και γι’ αυτό το λόγο, θα πρέπει να ασκηθούν πιέσεις προς την Τουρκία και από τη διεθνή, αλλά ιδιαίτερα από την ευρωπαϊκή κοινότητα.
Όπως είπε ο κ. Ομήρου, «υπάρχουν και σήμερα απειλές για τη δημοκρατία και οφείλουμε να διαδραματίσουμε με υψηλό αίσθημα ευθύνης το ρόλο ξανά της υπεράσπισης της δημοκρατίας στις νέες συνθήκες», τονίζοντας ότι «όταν παρουσιάζονται νομοσχέδια ενώπιον των νομοθετικών σωμάτων τα οποία περίπου λέγεται ότι είμαστε υποχρεωμένοι να τα ψηφίσουμε, διαφορετικά θα υπάρξει κατάρρευσις του κράτους, της οικονομίας, αυτό ονομάζεται παραβίαση της λαϊκής κυριαρχίας. Αυτό ονομάζεται παραβίαση της δημοκρατίας. Δηλαδή αποφασίζουν κάποια εξωθεσμικά κέντρα στο όνομα μνημονίων, στο όνομα δανειακών συμβάσεων, ακόμα και μη θεσμικών ευρωπαϊκών οργάνων, όπως είναι το Eurogroup».

Αναλυτικά οι δηλώσεις:

Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Ζωή Κωνσταντοπούλου:

«Να σας καλωσορίσω κύριε Πρόεδρε, να σας εκφράσω τη μεγάλη χαρά να υποδεχόμαστε τον Πρόεδρο της Βουλής του αδελφού λαού μας. Να σας πω ότι είναι αταλάντευτη η προσήλωση και του Ελληνικού Κοινοβουλίου στην υποστήριξη των θέσεων και των διεκδικήσεων του Κυπριακού λαού για επίλυση επιτέλους του Κυπριακού επί τη βάσει του διεθνούς δικαίου και επί τη βάσει αρχών και αξιών που είναι αδιαπραγμάτευτες και κεκτημένες, θεσμοθετημένες και κατακτημένες, εδώ και 10ετίες.
Η αρχή της αλληλεγγύης, που ενεργοποιεί την αλληλεγγύη των λαών μας είναι μία αρχή επίκαιρη, ζωτική και βασική στις μέρες μας και στο πλαίσιο της λαίλαπας, της γάγγραινας των μνημονίων που έχουν αλλοιώσει, που έχουν τρώσει τον πυρήνα της Δημοκρατίας στα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Και η χώρα σας και ο λαός σας έχουν υπάρξει θύματα του μνημονίου και το Κοινοβούλιό σας έχει γίνει αποδέκτης μνημονιακών εκβιασμών που ουδεμία σχέση έχουν με τη θεσμοθετημένη, κεκτημένη λειτουργία των ευρωπαϊκών θεσμών σε πλαίσιο δημοκρατίας, ισότιμης συνύπαρξης, σεβασμού της εθνικής και λαϊκής κυριαρχίας και της κοινοβουλευτικής λειτουργίας.
Νομίζω ότι είναι ιδιαίτερης σημασίας αυτές τις τόσο κρίσιμες στιγμές, όπου μηχανισμοί ενεργοποιούνται για να συρρικνώσουν ακόμη περισσότερο την κοινοβουλευτική λειτουργία και τη Δημοκρατία, τα Κοινοβούλια της Ευρώπης να ορθώσουν το ανάστημά τους, να υψώσουν σημαία και φωνή λαϊκής κυριαρχίας και δημοκρατίας και να αντισταθούν σε σχέδια, τα οποία εκτροχιάζουν την Ευρώπη από τους βασικούς θεμελιώδεις στόχους της που είναι η ευημερία των λαών και των κοινωνιών της.
Οι δραματικές συνθήκες που βιώνει επί μνημονίου ο ελληνικός λαός, οι εξίσου δραματικές και επιδεινούμενες συνθήκες που βιώνει επί μνημονίου ο κυπριακός λαός, επιβάλλουν σε όλους να σταθούμε και να αρθούμε στο ύψος της ευθύνης μας -ως εκπροσώπων των λαών μας- και να διεκδικήσουμε εκείνα τα δίκαια κι εκείνα τα δικαιώματα που έχουν διαχρονικά εμπνεύσει την ισότιμη συνύπαρξη κρατών, λαών, κοινωνιών και στο πλαίσιο των διεθνών Οργανισμών, στους οποίους συμμετέχουμε.
Η επίκληση των κεκτημένων στο πλαίσιο του ΟΗΕ, επίκληση η οποία είναι άκρως επίκαιρη και άκρως εύστοχη στο κυπριακό ζήτημα, είναι μία επίκληση που τροφοδοτεί και εμπνέει και αναφορές σε σχέση με τα ζητήματα που ανακύπτουν από τα μνημόνια. Ζητήματα εθνικής κυριαρχίας, λαϊκής κυριαρχίας, εθνικής ανεξαρτησίας, αλλά και κοινωνικής συνοχής και ύπαρξης.
Το Ελληνικό Κοινοβούλιο στις αμέσως επόμενες ημέρες θα αναλάβει πρωτοβουλίες, και εγώ προσωπικά ως Πρόεδρος θα αναλάβω πρωτοβουλίες, προκειμένου να υλοποιηθεί η επιταγή της διεκδίκησης των δικαίων του ελληνικού λαού, αλλά και της αναζήτησης της αλήθειας και της ευθύνης.
Για το σκοπό αυτό θα συσταθεί Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου του χρέους, που θα αποτελέσει πολύ βασικό εργαλείο για το Ελληνικό Κοινοβούλιο και τον ελληνικό λαό για τη διεκδίκηση της αποκατάστασης μιας ακραίας αδικίας, αλλά θα επανασυσταθεί επίσης και η Επιτροπή για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων και επανορθώσεων για τις ναζιστικές θηριωδίες.
Στην ίδια κατεύθυνση της αναζήτησης της αλήθειας και της ευθύνης, το Ελληνικό Κοινοβούλιο θα συμμετάσχει στη διαδικασία αναζήτησης της αλήθειας για το πώς η χώρα μας οδηγήθηκε στο μνημόνιο και ποιοι και ποιες πολιτικές και πρακτικές ευθύνονται γι’ αυτήν την τρομακτική καταστροφή.
Ελπίζουμε να έχουμε τη Βουλή των Αντιπροσώπων αρωγό και συμπαραστάτη στις αναζητήσεις αυτές, που είναι αναζητήσεις αλήθειας, δικαιοσύνης και ευθύνης. Και από την πλευρά μου θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι το Ελληνικό Κοινοβούλιο θα είναι συμπαραστάτης στη Βουλή των Αντιπροσώπων και στις αναζητήσεις και τις διεκδικήσεις αλήθειας, ευθύνης, δημοκρατίας.
Νομίζω ότι τα Κοινοβούλιά μας, η Βουλή των Ελλήνων και η Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, μπορούν να ηγηθούν μίας προσπάθειας αποκατάστασης της δημοκρατικής λειτουργίας στην Ευρώπη, που κινδυνεύει από τα μνημόνια και τη λιτότητα».

Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιαννάκης Ομήρου:
«Θέλω να ευχαριστήσω θερμά, την Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, την οποία έχω συγχαρεί και δια ζώσης για την ανάληψη των υψηλών καθηκόντων της, και θέλω να δηλώσω ότι κατά τη σημερινή μας συνάντηση είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις μέσα σε ένα κλίμα αδελφικό και για το κυπριακό πρόβλημα που εξακολουθεί να παραμένει το μεγάλο πρόβλημα του Ελληνισμού, η μεγάλη πληγή του Ελληνισμού, ως αποτέλεσμα του προδοτικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου του 1974 και της τουρκικής εισβολής που ακολούθησε και παραμένει άλυτο εδώ και σχεδόν 41 χρόνια.
Ασφαλώς η αλληλεγγύη, συμπαράσταση, συμπαράταξη του ελληνικού λαού, των ελληνικών Κυβερνήσεων, της Βουλής των Ελλήνων είναι δεδομένη και διαρκής. Είμαστε τώρα σε μια νέα φάση όπου δυστυχώς η τουρκική προκλητικότητα και η αδιαλλαξία, όχι μόνο δεν έχει επιτρέψει να οδηγηθούμε σε λύση, αλλά υπάρχει μία όξυνση της τουρκικής προκλητικότητας και επιδρομικότητας με τη θαλάσσια εισβολή της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατά παραβίαση της διεθνούς Συνθήκης του 1982 του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της θάλασσας.
Και εξ αυτού του λόγου υπήρξε αναστολή συμμετοχής στις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυπριακής πλευράς και το μήνυμα που θέλουμε να δώσουμε και είμαι βέβαιος ότι το δίνουμε τα δύο Κοινοβούλια -και της Ελλάδας και της Κύπρου- είναι ότι θα πρέπει να ασκηθούν πιέσεις προς την Τουρκία και από τη διεθνή κοινότητα, και ιδιαίτερα από την ευρωπαϊκή κοινότητα στην οποία μετέχουμε και οι δύο χώρες. Γιατί, είναι αδιανόητο να παραβιάζεται μία διεθνής σύμβαση του ΟΗΕ, που είναι μέρος του ευρωπαϊκού κεκτημένου και είναι υποχρεωτική η εφαρμογή της στα κράτη – μέλη, αλλά και στα υποψήφια κράτη –μέλη, και η Τουρκία, είναι υποψήφιο κράτος μέλος, και να υπάρχει απλώς μία λεκτική καταδίκη αυτής της επιδρομικής συμπεριφοράς.
Διακηρύσσομε λοιπόν και επαναλαμβάνουμε με έμφαση ότι θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για μια λύση του Κυπριακού, η οποία θα τερματίζει την τουρκική στρατιωτική κατοχή, θα απομακρύνει τους έποικους και θα αποκαθιστά ανθρώπινα δικαιώματα και θεμελιώδεις ελευθερίες για το σύνολο του κυπριακού λαού, ελληνοκύπριους και τουρκοκύπριους.
Πολύ σωστά έχει δηλώσει η Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων ότι υπάρχει ένα συγκεκριμένο πρόβλημα δημοκρατίας που σχετίζεται με τη λειτουργία των Κοινοβουλίων. Ξέρετε η δημοκρατία δεν ήταν δεδομένη ούτε για την Ελλάδα ούτε για την Κύπρο. Είχαμε την επταετή χουντική τυραννία, είχαμε το πραξικόπημα εναντίον του Εθνάρχη Μακαρίου, το λέω αυτό για να πω ότι έχουμε καθήκον να διαφυλάξουμε τη δημοκρατία, όπως είχαμε καθήκον να τη διαφυλάξουμε τη δημοκρατία από το ’67 έως το ’74 και αγωνιστήκαμε εναντίον της δικτατορίας κι αντισταθήκαμε ενάντια στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974 σε άλλες συνθήκες -ασφαλώς δεν είναι ίδιες συνθήκες- να υπερασπίσουμε το ρόλο των Κοινοβουλίων ως εκφραστών κατ’ εξοχήν της λαϊκής κυριαρχίας.
Και ζούμε τα τελευταία λίγα χρόνια, συνθήκες για τα Κοινοβούλια που τείνουν να αλλοιώσουν το ρόλο και τον χαρακτήρα των Βουλών. Γιατί, όταν παρουσιάζονται νομοσχέδια ενώπιον των νομοθετικών σωμάτων τα οποία περίπου λέγεται ότι είμαστε υποχρεωμένοι να τα ψηφίσουμε, διαφορετικά θα υπάρξει κατάρρευση του κράτους, της οικονομίας, αυτό ονομάζεται παραβίαση της λαϊκής κυριαρχίας. Αυτό ονομάζεται παραβίαση της δημοκρατίας. Δηλαδή αποφασίζουν κάποια εξωθεσμικά κέντρα στο όνομα μνημονίων, στο όνομα δανειακών συμβάσεων, ακόμα και μη θεσμικών ευρωπαϊκών οργάνων, όπως είναι το γιούρογκρουπ, που δεν είναι θεσμικό ευρωπαϊκό όργανο και δεν υπόκειται στον έλεγχο της δικαιοδοσίας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου του Λουξεμβούργου.
Και είμαστε υποχρεωμένοι εμείς οι εκλεγμένοι από τους λαούς για να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά τους, να επιθέτουμε σφραγίδα. Αυτό δεν είναι δημοκρατία. Υπάρχουν και σήμερα απειλές για τη δημοκρατία και οφείλουμε να διαδραματίσουμε με υψηλό αίσθημα ευθύνης το ρόλο, ξανά, της υπεράσπισης της δημοκρατίας στις νέες συνθήκες.
Όπως έχει λεχθεί από την Πρόεδρο έχουμε αποφασίσει να εμβαθύνουμε τη σχέση, ακόμη πιο πολύ, μεταξύ της Βουλής των Ελλήνων και της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Θα κινηθούμε όσο γίνεται πιο εντατικά και αποτελεσματικά με τη μέθοδο της κοινοβουλευτικής διπλωματίας, μετέχουμε σε πλείστα όσα διεθνή και ευρωπαϊκά κοινοβουλευτικά φόρα, όπως είναι η Διεθνής Διακοινοβουλευτική Ένωση, όπως είναι ο ΟΑΣΕ, όπως είναι η Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Ευρώπης -και όχι μόνο- και θα υπάρξει ένας συντονισμός για να υπάρξει μεγαλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα σε αυτές τις συμμετοχές με τη συνεργασία των ελληνικών και των κυπριακών αποστολών και συμμετοχών.
Και βεβαίως έχω απευθύνει πρόσκληση προς την αγαπητή Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων να επισκεφθεί σύντομα την Κύπρο. Η υπόσχεσή της, η δέσμευσή της είναι ότι θα πραγματοποιήσει την πρώτη επίσημη επίσκεψή της εκτός Ελλάδος στην Κύπρο και την αναμένουμε πάρα πολύ σύντομα και με πολύ αγάπη να επισκεφθεί τη Βουλή, αλλά ευρύτερα και την Κύπρο. Πρέπει να υπάρξει κάποιος χρόνος για να δείτε όχι μόνο τους πολιτικούς, αλλά ευρύτερα την κυπριακή κοινωνία και τους διάφορους χώρους του νησιού».

Ανταπάντηση της Προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου:
«Κύριε Πρόεδρε να σας ευχαριστήσω για τα θερμά σας λόγια.
Να σας επιβεβαιώσω τη δέσμευσή μας να συμβάλλουμε ούτως ώστε τα ζητήματα, τα προβλήματα και τα μείζονα θέματα που ανακύπτουν στην Κύπρο να αναδεικνύονται και να αντιμετωπίζονται ως θέματα ευρωπαϊκά. Οι παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και οι προκλήσεις στη διεθνή νομιμότητα να αντιμετωπίζονται ως θέματα συνολικά ευρωπαϊκά, όπως είναι.
Να σας πω ότι είστε ο πρώτος Πρόεδρος Βουλής που υποδέχομαι και χαίρομαι ιδιαιτέρως γι’ αυτό και η επίσκεψή μου στην Κύπρο, κατόπιν της ευγενούς πρόσκλησής σας, θα είναι η πρώτη μου επίσημη επίσκεψη στο εξωτερικό ακριβώς για να σηματοδοτήσει την αδελφοσύνη και την αλληλεγγύη των λαών μας, αλλά και τη συμπαράταξη στα κοινά μέτωπα και στους κοινούς αγώνες διεκδίκησης που είναι ενεργοί και ζωντανοί για τη δημοκρατία και την ελευθερία και σήμερα».

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης