Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

9.3.16

Ομιλία του Πρωθυπουργού στο Εμπορικό Επιμελητήριο της Σμύρνης.

Ομιλία του Πρωθυπουργού στο Εμπορικό Επιμελητήριο της Σμύρνης.



Θα ήθελα και από πλευράς μου να χαιρετίσω όλους τους παρευρισκομένους και να ευχαριστήσω την Ένωση Επιμελητηρίων, και ειδικότερα το Επιμελητήριο Σμύρνης, για τη διοργάνωση της εκδήλωσης αυτής.

Είναι μεγάλη μου χαρά να βρίσκομαι στην όμορφη πόλη σας. Είναι γνωστό πως η Σμύρνη ιστορικά έχει ιδιαίτερη σημασία και για τον Τούρκικο και τον Ελληνικό λαό. Είναι μια πόλη με μακρά ιστορία, δεμένη άρρηκτα με την κουλτούρα της θάλασσας του Αιγαίου, και φέρει το πολιτισμικό αποτύπωμα πολλών και διαφορετικών μεταξύ τους πληθυσμών. Η θάλασσα, και ο κοσμοπολιτισμός που αυτή έφερε, είναι οι δύο πυλώνες της ιδιαιτερότητας της.
Μια πόλη που αναμένουμε να συνδεθεί στο άμεσο μέλλον ακτοπλοϊκά με τη Θεσσαλονίκη, μέσω των προοπτικών που ανοίγονται με τη συνεργασία ανάμεσα στους λιμένες των δύο πόλεων.
Πρόκειται για μια συμφωνία που υπογράφηκε, όπως γνωρίζετε, σήμερα, στο πλαίσιο του 4ου Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας και η οποία θα επιτρέψει την καλύτερη σύνδεση μεταξύ των δύο πλευρών του Αιγαίου. Το Αιγαίο που φέρνει κοντά διαφορετικούς λαούς και πολιτισμούς - άλλωστε τα λιμάνια του υπήρξαν ανέκαθεν τόποι συνάντησης και ανταλλαγής αγαθών αλλά και γνώσης, τόποι διαλόγου και προόδου, τόποι γεφύρωσης διαφορών.
Έχει για το λόγο αυτό λοιπόν ιδιαίτερη αξία η επιλογή της Σμύρνης ως τόπου της σημερινής συνάντησης.
Στο πνεύμα αυτό, η συμφωνία συνεργασίας των δύο λιμένων, όπως και οι άλλες συμφωνίες που υπεγράφησαν σήμερα, προωθούν τη μεταξύ μας συνεργασία σε μία σειρά από σημαντικούς τομείς, τόσο για την οικονομική ζωή όσο και για την καθημερινότητα όλων, όπως ο τουρισμός, οι μεταφορές, η ναυτιλία, ο πολιτισμός και η ενέργεια, με στόχο την ευημερία και ανάπτυξη στις χώρες μας αλλά και ευρύτερα στην περιοχή μας. Είναι στο χέρι μας να ενισχύσουμε όλους αυτούς τους τομείς προς παραγωγικές κατευθύνσεις.

Παράλληλα οι επιχειρηματίες των δύο χωρών μας, οι οποίοι επίσης συναντήθηκαν σήμερα, αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες και διερευνούν προοπτικές ανάπτυξης συνεργασιών και συνεργειών.
Παραβρέθηκα νωρίτερα στις εργασίες του επιχειρηματικού συνεδρίου και θέλω να επαναλάβω, και με αυτή την ευκαιρία, τη σημασία που αποδίδουμε στις δράσεις του επιχειρηματικού κόσμου για την ανάπτυξη σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο λαών και την ενίσχυση της διμερούς οικονομικής μας συνεργασίας.
Στο πλαίσιο αυτό Επιμελητήρια και άλλες μορφές εκπροσώπησης της επιχειρηματικής κοινότητας των δύο χωρών, οφείλουν να αναλαμβάνουν περαιτέρω πρωτοβουλίες για την προώθηση της επικοινωνίας και των ανταλλαγών.

Επίσης είχα την ευκαιρία, να επισκεφθώ σήμερα το Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Σμύρνης, το οποίο με τίμησε αναγορεύοντάς με επίτιμο διδάκτορα. Η παιδεία και ο πολιτισμός έχουν κεντρική θέση στη μεταξύ μας συνεργασία και πρέπει να ενθαρρύνουμε δραστηριότητες και κοινές δράσεις στους τομείς αυτούς.

Κυρίες και κύριοι,
Η επίσκεψή μου πραγματοποιείται, σε μια περίοδο όπου καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε σημαντικές κρίσεις και προκλήσεις στην γειτονιά και την ευρύτερη περιοχή μας.
Οι πρωτοφανείς προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές μας θέτουν όλους προ των ευθυνών μας, δοκιμάζοντας τις δυνατότητές μας να ανταποκριθούμε και τον ανθρωπισμό μας. Υπό το βάρος των εξελίξεων οφείλουμε να διερευνήσουμε όλους τους διαύλους εποικοδομητικής συνεργασίας και να ενεργοποιήσουμε όλες τις δυνάμεις που επιθυμούν την ενίσχυση του διαλόγου, των επαφών και των ανταλλαγών μεταξύ των δύο χωρών μας.
Οφείλουμε να ενισχύσουμε την επικοινωνία μεταξύ των δύο πλευρών του Αιγαίου. Εμπόριο και πολιτιστικές επαφές είναι γνωστό ιστορικά πως φέρνουν κοντά τους ανθρώπους. Οι κάτοικοι της Σμύρνης, πόλης που αποτελεί σταυροδρόμι εμπορίου αλλά και τόπο συνάντησης πολιτισμών, το γνωρίζουν αυτό καλά.

Ευχαριστώ και πάλι για τη φιλοξενία σας.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης