Ν. Παππάς: Ανοίγουμε τον δρόμο για την ψηφιακή ανάπτυξη
Ανάμεσα στους στόχους της συμφωνίας βρίσκονται:
Ο σχεδιασμός και η εφαρμογή δράσεων σχετικών με την καταπολέμηση του ψηφιακού αναλφαβητισμού και την ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων.
Η απόκτηση βασικών ψηφιακών δεξιοτήτων από μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού ως εφόδια - μεταξύ άλλων - για την εργασιακή τους πληρότητα, καθώς και για τη χρήση των διαθέσιμων διαδικτυακών δημόσιων υπηρεσιών.
Η μείωση της τεχνοφοβίας και η αύξηση της κατανόησης θεμάτων ασφάλειας αλλά και ηθικής χρήσης των νέων τεχνολογιών.
Η ενίσχυση της αποδοτικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων, μέσω της αξιοποίησης του ηλεκτρονικού εμπορίου και συναφών νέων ψηφιακών υπηρεσιών.
Οι παραπάνω στόχοι θα υλοποιηθούν μέσω σειράς δράσεων, ενδεικτικά, τα εξ'αποστάσεως μαθήματα εκ μέρους του ΕΑΠ, καθώς και την από κοινού διοργάνωση επιστημονικών εκδηλώσεων.
Με την ευκαιρία υπογραφής του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας, ο υπουργός ΨΗΠΤΕ Νίκος Παππάς δήλωσε: «Διαπιστώνοντας τη μεγάλη και άμεση ανάγκη βελτίωσης των ψηφιακών δεξιοτήτων του πληθυσμού της χώρας μας, όπως αυτή προκύπτει από τις επιδόσεις της Ελλάδας που την κατατάσσουν στις τελευταίες θέσεις του ευρωπαϊκού ?'Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας (DESI)'', προχωρούμε σε μια άκρως σημαντική ?συμμαχία'. Μαζί με το Ανοικτό Πανεπιστήμιο, φιλοδοξούμε να φέρουμε τους πολίτες πιο κοντά στο ?αύριο' εκπληρώνοντας την υποχρέωση της Πολιτείας για ίσες ευκαιρίες σε όλους» υπογράμμισε ο υπουργός ΨΗΠΤΕ. Ο Ν. Παππάς κλείνοντας πρόσθεσε ότι «με την παρούσα δράση ανοίγουμε δρόμο για την ψηφιακή ανάπτυξη, συμβάλλουμε στη συνολική προσπάθεια αναγέννησης της χώρας και επιμένουμε: κανείς δεν θα μείνει πίσω μόνος του».
Με τα λεγόμενα του υπουργού συμφώνησε και ο πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής του Ανοικτού Πανεπιστημίου Β. Καρδάσης, ο οποίος τόνισε ότι το Ανοικτό Πανεπιστήμιο με ειδίκευση στις νέες τεχνολογίες, θα βοηθήσει προς τους κοινούς στόχους, ώστε να προσφέρει υπηρεσίες χρήσιμες στους πολίτες.
Το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης θα συμμετάσχει στην παροχή ανοικτής και ευέλικτης μάθησης, εξασφαλίζοντας παράλληλα τη συμμετοχή στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, ατόμων που ανήκουν σε μειονεκτικές ομάδες (μη εργαζόμενες μητέρες, άνεργοι, νέοι χωρίς πρόσβαση σε ανώτερη παιδεία, ηλικιωμένοι, μετανάστες κλπ), καθώς και την κάλυψη σημαντικού μέρους του πληθυσμού με τη μέγιστη δυνατή γεωγραφική διασπορά και το μικρότερο κόστος. Η υλοποίηση των δράσεων θα γίνει με την αξιοποίηση ευρωπαϊκών, εθνικών και συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων.