Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

12.7.17

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΝΥΕΘΑ ΔΗΜΗΤΡΗ ΒΙΤΣΑ ΣΤΗΝ ΕΡΤ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΝΥΕΘΑ ΔΗΜΗΤΡΗ ΒΙΤΣΑ ΣΤΗΝ ΕΡΤ


Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα Τετάρτη 12 Ιουλίου 2017 στην ΕΡΤ και στους δημοσιογράφους Κώστα Λασκαράτο και τον Βασίλη Βασιλόπουλο, μεταξύ άλλων ανέφερε:

Για την κατάσταση στην κυπριακή ΑΟΖ:

Η πρωινή ενημέρωση που είχα ήταν ότι στην περιοχή του οικοπέδου 11 επικρατεί ηρεμία, το γεωτρύπανο και το αντίστοιχο πλοίο είναι εκεί και φαντάζομαι ότι σήμερα θα ξεκινήσει τις δοκιμές με βάση όσα έχει πει και η ηγεσία της Κυπριακής.

Βεβαίως έχει ανακοινωθεί από την τουρκική πλευρά ότι εκεί κοντά θα γίνει μια άσκηση με πραγματικά πυρά. Προς το παρόν αυτό θα πρέπει να το εντάσσουμε στη ρητορική έντασης και στην πρακτική που ακολουθεί αυτή η ρητορική από την πλευρά της Τουρκίας. Παρακολουθούμε πάρα πολύ στενά το τι συμβαίνει στην περιοχή.

Για τις διαπραγματεύσεις επίλυσης του Κυπριακού:

Το Κυπριακό δεν έχει λήξει. Δεν ήταν ένα ναυάγιο στη Γενεύη, αντίθετα πετύχαμε να βάλουμε τα ουσιαστικά ζητήματα του Κυπριακού μπροστά σε όλο τον κόσμο, που είναι η αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής και το σύστημα των εγγυήσεων, γιατί αυτά αν δεν λυθούν λύση στο Κυπριακό δεν υπάρχει. Εδώ, φάνηκε στην διεθνή κοινότητα, ποιος είναι με το Διεθνές Δίκαιο και ποιος θέλει να αποκτήσει υπερβολικά δικαιώματα, δικαιώματα επιβολής απέναντι σε ένα άλλο κράτος.

Για το πρόβλημα με την ΠΓΔΜ:

Κακώς άνοιξε τέτοιο θέμα στη Βουλή. Όλη αυτή η λογική, κάθε φορά να ψάχνουμε να βρούμε ένα θέμα με κορώνες και δήθεν αντιπολίτευση, δεν βοηθάει κανέναν, ούτε αυτόν που το κάνει. Ως τώρα έχουμε αποφάσεις λειτουργούμε σε αυτή την κατεύθυνση, αν χρειαστεί να το ξανασυζητήσουμε και σαν Βουλή και σαν Ελλάδα μπορούμε να το κάνουμε.
Το θέμα δε είναι απλά ιστορικό, έχει να κάνει με θέματα αλυτρωτισμού  που πρέπει να λυθούν. Η Κυβέρνηση έχει μια χαρά κοινή γραμμή, η οποία συνίσταται στην επίλυση όλων αυτών των ζητημάτων. Θα πρέπει να φύγουν οποιαδήποτε ζητήματα αλυτρωτισμού και όσον αφορά το ζήτημα της ονομασίας, να έχουμε μια ονομασία για όλες τις χρήσεις , η οποία να μην προσβάλλει τις γείτονες χώρες.

Για τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο:

Έχουμε κάνει καθαρό, ότι αν παραβιάζεται ο εθνικός μας χώρος, αυτό σημαίνει αναχαίτιση. Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις οφείλουν να είναι πάντοτε έτοιμες. Στην πολιτική εκτίμηση, περάσαμε περιόδους, πρόσφατες, πιο έντονες που μπορεί να μην πήραν μια έκταση επικοινωνιακή.

Αυτό που εμείς καλούμε τους γείτονες, είναι να κατανοήσουν και να ηρεμήσουν. Εμείς εκδηλώνουμε την ηρεμία μας, την ψυχραιμία μας αλλά και την αποφασιστικότητά μας. Είναι δεδομένο αυτό το πράγμα και λέμε πως δεν πρόκειται να μπούμε σε παγίδες, όπως είναι η παγίδα των εξοπλισμών αλλά δεν υπάρχει περίπτωση να υποχωρήσουμε, το είπε ο Αρχηγός της Αεροπορίας σε σχέση με τις παραβιάσεις, ότι βεβαίως μπορεί η πρώτη απογείωση να είναι από την πλευρά της ‘’φίλης και συμμάχου χώρας’’, η τελευταία προσγείωση, όμως, θα είναι πάντα δικιά μας. Το ίδιο πράγμα συμβαίνει και με το ναυτικό μας.

Για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας:

Μπορεί να είναι σχετικά απλό να περιγράψεις την παραγωγική ανασυγκρότηση αλλά είναι δύσκολο να το κάνεις, ιδιαίτερα σε μια χώρα που ο παραγωγικός της ιστός έχει διαλυθεί από πολιτική επιλογή από το 1996 και μετά, όταν πολλά πράγματα αντί να πάνε στην παραγωγή πήγαν σε άλλου τύπου υπηρεσίες, Χρηματιστήριο κλπ και ανάπτυξη με δανεικά αλλά πολύ περισσότερο στα μνημονιακά χρόνια.

Η βασική φιλοσοφία για το πως θα ανασυγκροτήσεις ή θα συγκροτήσεις από την αρχή έναν παραγωγικό ιστό με βάση τα συγκριτικά σου πλεονεκτήματα: από πού θα είναι η πόροι της χρηματοδότησης, με ποιο  τρόπο το κράτος και το δημόσιο θα συμβάλει σε αυτή, ποιο θα είναι το σύστημα κινήτρων που θα αφορά τις επενδύσεις, είτε τις εξωτερικές είτε από το ιδιωτικό κεφάλαιο είτε από ομάδες παραγωγών ή άλλων υπηρεσιών.

Για τις Ένοπλες Δυνάμεις:

Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι αφοσιωμένος στο συνταγματικό τους καθήκον, συνεχώς είναι σε μια διαδικασία εκπαίδευσης και προετοιμασίας και μόρφωσης και από εκεί και πέρα είμαστε στο 100% των δυνατοτήτων μας. Δεν έχουμε δηλαδή κανένα πρόβλημα.

Για την αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων:

Αυτή το χρονικό διάστημα ολοκληρώνεται από τα Γενικά Επιτελεία η διαδικασία η οποία έχει την εξής φιλοσοφία: από πού υπάρχει απειλή; Εκεί θα πρέπει να είναι και η συγκέντρωση των βασικών δυνάμεων. Οι διαδικασίες κρίσης και οι διαδικασίες χειρισμού μια κρίσης το 2017, δεν μπορεί να είναι οι ίδιες ούτε με το 1990 ούτε με το 1960. Στόχος μας είναι να ανέβει η διαθεσιμότητα στους κύριος χώρους. Όλο αυτό είναι ένα ολοκληρωμένο σχέδιο το οποίο ανταποκρίνεται στις ανάγκες της χώρας από τη μια πλευρά, στις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων από την άλλη μεριά.

Για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές:

Πρέπει να βγούμε στις αγορές με ένα τρόπο σαφώς υπολογισμένο, με βάση αυτά που χρειαζόμαστε και όχι για πολιτικούς λόγους. Τη δυνατότητα την έχουμε το αν θα το κάνουμε και πότε, πρέπει να έχει οικονομικό χαρακτήρα.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης