Γ. Κατρούγκαλος: Νόμος της ΝΔ του 2008 η βάση για τις αποφάσεις για τα αναδρομικά
Ο νόμος 4387/2016 δεν έχει σχέση με τα αναδρομικά των πρώην βουλευτών, τόνισε ο Γιώργος Κατρούγκαλος και υπογράμμισε πως «η νομική βάση με την οποία βγήκαν οι σχετικές δικαστικές αποφάσεις είναι νόμος της ΝΔ του 2008, που αναπροσάρμοσε τις αποδοχές των δικαστικών και άρα και τις συντάξεις». «Δυστυχώς δεν είναι μια περίπτωση fake news. Μιλάμε για ένα αισχρό ψέμα» ανέφερε στον τηλεοπτικό σταθμό «Σκάι» ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, απαντώντας αν προβλέπεται στον γνωστό και ως νόμο Κατρούγκαλου, το θέμα των αναδρομικών πρώην βουλευτών.
Ο ίδιος επισήμανε πως σχεδόν στην ολότητά τους αυτοί που ζητούν τα χρήματα αυτά, είναι βουλευτές της ΝΔ και δευτερευόντως του ΠΑΣΟΚ.
Αποσαφηνίζοντας τι προβλέπει ο «νόμος Κατρούγκαλου», είπε πως υποδέχτηκε τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις και ρυθμίζει τον χρόνο στον οποίο θα αποπληρωθούν τα ποσά αυτά, καθώς «το μόνο που μπορούσαμε να κάνουμε είναι να τις απλώσουμε στον χρόνο». «Δεν μπορεί η νομοθετική εξουσία ούτε η εκτελεστική να μην εφαρμόσουν τελεσίδκες αποφάσεις που δεν υπόκεινται σε τακτικά ένδικα μέσα» σημείωσε ο κ. Κατρούγκαλος.
Ερωτηθείς γιατί εισήγαγε στο νόμο τη συγκεκριμένη ρύθμιση, ανέφερε πως «αν δεν τη βάζαμε θα πληρώναμε αμέσως αυτά τα οφειλόμενα, που είναι αρκετά εκατομμύρια ευρώ, ενώ αυτό που κάναμε είναι να επιτρέψουμε με μια υπουργική απόφαση να απλωθούν στον χρόνο, ενδεχομένως να πληρωθούν με ομόλογα». Είναι ακριβώς το αντίθετο από αυτό που μας κατηγορούν, παρατήρησε.
Την ανάκληση των μειώσεων στις συντάξεις τους ζητούν οι δικαστές και τις χαρακτηρίζουν αντισυνταγματικές
Την ανάκληση των μειώσεων στις συντάξεις των δικαστών και εισαγγελέων και την εφαρμογή των σχετικών αποφάσεων των Ολομελειών του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Ελεγκτικού Συνεδρίου, καθώς και την κάλυψη από το κράτος των ελλειμμάτων στα ασφαλιστικά Ταμεία, ζητούν οι δικαστικές Ενώσεις, με ψήφισμα που εξέδωσαν κατά την πανδικαστική συνέλευση, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Εφετείο Αθηνών.
Ακόμη, στο ψήφισμα διατυπώνεται η διαμαρτυρία των δικαστών «για τις νέες, πρωτοφανείς περικοπές των συντάξεων, τόσο των δικαστών και εισαγγελέων, όσο και των μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους».
Όπως αναφέρουν, η συνολική περικοπή των συντάξεων έφτασε σε ποσοστό, περίπου 74%, ενώ η μηνιαία σύνταξη των προέδρων των Ανωτάτων Δικαστηρίων έφτασε στα 1.450 ευρώ.
Επίσης, στο ψήφισμα αναφέρεται ότι οι νέες περικοπές των συντάξεων, «προσβάλλουν προδήλως τον πυρήνα του κοινωνικοασφαλιστικού δικαιώματος και συνεπώς είναι αντισυνταγματικές» αλλά «ούτε μπορεί να γίνει αποδεκτό το επιχείρημα ότι οι μειώσεις των συντάξεων είναι επιβεβλημένες χάριν της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος» καθώς οι δικαστικοί «κατέβαλαν διαχρονικά και με συνέπεια τις προβλεπόμενες ασφαλιστικές εισφορές και ως εκ τούτου δεν ευθύνονται οι ίδιοι για τη σημερνή κατάσταση των ασφαλιστικών Ταμείων».
Ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Χριστόφορος Σεβαστίδης, απευθυνόμενος «με πλήρη σεβασμό» στους απόμαχους συναδέλφούς του, οι οποίοι ήταν παρόντες στην αίθουσα, ανέφερε ότι η σημερινή πανδικαστική «στέλνει μια δυνατή φωνή διαμαρτυρίας στην κυβέρνηση και στα πολιτικά κόμματα που ψήφισαν και συνεχίζουν να ψηφίζουν νόμους διάλυσης της κοινωνικής ασφάλισης και συνεχούς εξαθλίωσης των συνταξιούχων» και προσέθεσε: «Τις συντάξεις δεν σας τις χαρίζει κανείς, είναι προϊόν του δικού σας μόχθου και της δικής σας εργασίας».