ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ, ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟ ΤΩΝ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΩΝ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ, JOE BIDEN, ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ
Αθήνα, 21 Σεπτεμβρίου 2010
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Είχαμε μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, τον Joe Biden.
Γνωριζόμαστε πολλά χρόνια, και βεβαίως, από την εποχή που ήταν Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας. Οι πρώτες απόψεις που ανταλλάξαμε ήταν γύρω από την διεθνή οικονομία, μια ανάλυση για το πού πηγαίνει η διεθνής οικονομία, την ανάγκη για μεγαλύτερη αναπτυξιακή προσπάθεια. Τη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας, πολύ σημαντικό πρόβλημα για τις Ηνωμένες Πολιτείες, σημαντικό πρόβλημα για την Ευρώπη, για την Ελλάδα και τις πολιτικές που πρέπει να ακολουθήσουμε από κοινού για να δώσουμε ώθηση στην αναπτυξιακή προοπτική, στη διεθνή οικονομία.
Βέβαια, εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή του και αναγνώρισε τις μεγάλες προσπάθειες της Ελληνικής Κυβέρνησης, αλλά και του Ελληνικού λαού, πετυχημένες, θα έλεγα, με την έννοια ότι βρισκόμαστε σε σωστό δρόμο και κάνουμε μεγάλες αλλαγές, οι οποίες θα ενδυναμώσουν τη χώρα μας, θα ισχυροποιήσουν την οικονομία μας, θα βγάλουν τη χώρα από τη θέση της έλλειψης αξιοπιστίας που υπήρχε προηγουμένως, αλλά θα δώσουν και ώθηση στις επενδύσεις και στις δυνατότητες της χώρας μας για μια ανταγωνιστική οικονομία.
Πέρα από τα οικονομικά, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε σειρά θεμάτων εξωτερικής πολιτικής, τις πρόσφατες συζητήσεις στη Μέση Ανατολή, για την ειρηνευτική διαδικασία.
Είχα εκεί την ευκαιρία να αναλύσω τις δικές μου εκτιμήσεις από τις συναντήσεις που είχα με ηγέτες της περιοχής, τον Πρόεδρο Μαχμούτ Αμπάς, την τακτική επαφή που έχω μαζί του, αλλά και τις δύο επισκέψεις, της δικής μου στο Ισραήλ και του Πρωθυπουργού του Ισραήλ, του κ. Νετανιάχου, στην Αθήνα και το πώς η Ελλάδα θέλει και μπορεί και προσπαθεί να συμβάλει στο μέτρο του δυνατού στην ειρηνευτική διαδικασία, γιατί για μας είναι ζωτικής σημασίας η ειρήνη στη Μέση Ανατολή.
Είναι η γειτονιά μας και βεβαίως, είναι και μια παραδοσιακή περιοχή οικονομικής συνεργασίας, εμπορίου και ανάπτυξης για την Ελλάδα εδώ και αιώνες.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, είχα την ευκαιρία να μεταφέρω και τις εντυπώσεις μου από τη χθεσινή μου συνάντηση και με τον Ιρανό Πρόεδρο, τον κ. Αχμαντινετζάντ, τη συζήτηση που είχαμε για το θέμα των πυρηνικών όπλων, της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή και διάφορα άλλα θέματα τα οποία ανέφερα στον Αντιπρόεδρο.
Βέβαια, μεγάλο μέρος της συζήτησης αφορούσε και την πιο άμεση γειτονιά μας. Έχω εκφράσει κι εγώ και ο Υπουργός Εξωτερικών, ο κ. Δρούτσας, πολλές φορές, τη βούληση μας και το δείχνουμε και έμπρακτα, για την επίλυση του θέματος του ονόματος της ΠΓΔΜ. Αναμένουμε την ίδια βούληση και από την άλλη πλευρά. Είναι ο μόνος τρόπος για να υπάρξει μια αμοιβαία αποδεκτή λύση.
Επίσης, εξέφρασα την απόλυτη στήριξή μου προς τον Πρόεδρο Χριστόφια και στις δικές του προσπάθειες, τις νέες του πρωτοβουλίες για να δώσει νέα ώθηση και δυναμική στην επανένωση της Νήσου. Και βεβαίως, την ανάγκη πια, με υπευθυνότητα και με νέα πρωτοβουλία και από την πλευρά της ίδιας της Τουρκίας, η οποία στο κάτω - κάτω είναι η δύναμη κατοχής στην Κύπρο και έχει τεράστιες ευθύνες, να συμβάλει ώστε να μπορέσει να λυθεί το κυπριακό πρόβλημα μέσα στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου.
Είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις για το ρόλο της Τουρκίας, αλλά και τις διμερείς μας σχέσεις και μάλιστα είπαμε, και ζήτησε ο ίδιος, να έχουμε συνεχή και τακτική επαφή για τα θέματα αυτά.
Ήταν, θα έλεγα, μια πολύ χρήσιμη, σημαντική επαφή που δείχνει την όχι στα λόγια, αλλά και στην πράξη στενή μας συνεργασία για ευρύτερα θέματα, σημαντικά, αλλά βεβαίως και για την περιοχή μας, αλλά και για το ρόλο που μπορεί να παίζει πάντα η Ελλάδα όταν έχει τη βούληση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε ό,τι αφορά τη Μέση Ανατολή, προσπαθούμε να παίξουμε ένα ρόλο. Επισκεφθήκατε το Ισραήλ, είστε σε επαφή με άλλους ηγέτες, ακόμα και με τον Πρόεδρο του Ιράν.
Προσπαθεί η Ελλάδα ή εσείς προσωπικά να αναλάβει κάποια διαμεσολάβηση; Το λέω αυτό, διότι σε σχέση με το Ιράν ειδικά, για τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ισραήλ και άλλες χώρες, είναι μια ενοχλητική κατάσταση. Μεταφέρατε κάποιο μήνυμα στον Αντιπρόεδρο; Ενοχλούνται οι Ηνωμένες Πολιτείες από την πρωτοβουλία αυτή; Έχει ρόλο η Ελλάδα να παίξει;
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Πρώτα απ' όλα, η Ελλάδα και η δική μας Κυβέρνηση, και τώρα και παλιότερα, αλλά ειδικά πιστεύω αυτή την εποχή, έχει κάθε λόγο να έχει μια πολυμερή εξωτερική πολιτική.
Βεβαίως, με πολύ καθαρές θέσεις. Έχουμε πάρει πολύ καθαρές θέσεις και για το Παλαιστινιακό και για τη διάδοση των όπλων μαζικής καταστροφής ή των πυρηνικών όπλων, για το οποίο βεβαίως είμαστε απολύτως αντίθετοι και έχουμε πάρει και στο παρελθόν πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η Ελλάδα έχει ζωτικό συμφέρον, όχι μόνο να προσφέρει υπηρεσίες από την καλή της προαίρεση, αλλά έχει ζωτικό συμφέρον να συμβάλει στην ειρηνευτική διαδικασία.
Το έχω τονίσει αυτό σε όλες τις πλευρές, σε ότι αφορά το Μεσανατολικό, σε όλα τα αραβικά κράτη τα οποία επισκέπτομαι, βεβαίως, και στον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, τον κ. Νετανιάχου.
Και όπως έχω πει, εμείς δεν θέλουμε σώνει και καλά να είμαστε στην αίθουσα των διαπραγματεύσεων, αλλά μπορούμε να παίξουμε έναν εποικοδομητικό ρόλο.
Έχουμε γνώση της περιοχής, έχουμε παραδοσιακές φιλίες και συμμαχίες στην περιοχή και με αυτή τη γνώση και την παραδοσιακή φιλία, μπορούμε να συμβάλουμε, θα έλεγα, ουσιαστικά στην προώθηση των ειρηνευτικών διαδικασιών.
Περνάνε από μια δύσκολη φάση οι ειρηνευτικές συνομιλίες. Ελπίζουμε ότι δεν θα κολλήσουν την επόμενη βδομάδα, λόγω του θέματος των εποικισμών.
Νομίζω ότι, είναι η βούληση και των Ηνωμένων Πολιτειών και ανταλλάξαμε και γι' αυτό διάφορες σκέψεις. Εγώ θα συνεχίσω να έχω τακτικές επαφές με τους ηγέτες της περιοχής. Η Ελλάδα παίζει ένα σημαντικό ρόλο, ως μια δύναμη, πρώτα απ' όλα, ήρεμη δύναμη, μετριοπαθής δύναμη, υπέρ της ειρήνης, υπέρ της συνεννόησης, υπέρ της συνεργασίας, κάτι που μας δίνει ισχυρή αξιοπιστία, ώστε αυτά που κάνουμε και αυτά που λέμε, να εδράζονται σε μια πραγματικότητα και να είναι και αξιόπιστα απέναντι στους συνομιλητές μας.
Με την ίδια αξιοπιστία μιλάμε και με την ιρανική πλευρά και πιστεύω ότι, ήταν θετικά τα όσα είπα και όσα μετέφερα στον Αντιπρόεδρο, τον κ. Biden γύρω από το θέμα αυτό.